Blog

İspanya Yemek Kültürü

Temelde halk yemekleri olan İspanyol yemeklerini sizler için araştırdık.

İspanya Yemek Kültürü
Paylaş
  • 58B
  • 32
  • Kaydet

İspanyol yemekleri temelde halk yemekleridir. İspanya uzun yıllar krallıkla yönetilen bir ülke olmasına rağmen, yemek zevki saraydan aşağılara doğru yayılmamıştır. İspanyol mutfağı, zeytinyağı ile yapılmış diğer Avrupa ülke mutfaklarına göre, daha acılı olan yemekleri ile ünlüdür. Ayrıca ispanya'da her bölgenin kendine özgü yemekleri vardır.

Bu bağlamda İspanya mutfağı sekiz büyük bölgesel mutfakdan oluşmaktadır; Bask, Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Katalonya, Mayorka, Valencia’dır.

İspanyol yemek kültürü Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeye dayanmaktadır. İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar. Kahvaltıları oldukça hafif ve hızlıdır. İspanya’da insanlar ne kadar yoğun olursa olsunlar sandviç ile atıştırma alışkanlıkları bulunmamaktadır. Öğle yemekleri 2 saat sürmektedir. Akşam yemekleri ise çoğu zaman 20.00’dan hatta 21:00’dan sonra yenmektedir.

Üç ayrı yemekten oluşan öğünün kökeni, o zamanlar güçlü bir Müslüman Emirliğin başkenti olan, 9. yüzyıl Cordobası’nda ortaya çıkmıştır. Bunu keşfettiğine inanılan kişi ise koyu tenli ve güzel sesi ile Ziryab (siyah kuş) adı verilen bir baş müzisyendir. Bağdat’ta sarayda eğitilen Ziryab Cordoba’da zevk konusunda söz sahibi haline gelmiştir. Masada metal yerine kristal bardak kullanımı fikri Ziryab’a aittir. Yine Ziryab Öğünleri çorba, ardından et ve balık yemekleri ve en son tatlı, meyve ve yemişlerin sunulduğu bölümleri ayırmıştır. Bu akım Cordoba’dan Endülüs’e ve tüm Avrupa’ya yayılmıştır.

İspanya’da genellikle kullanılan pişirme usülleri; Hervir (kaynama derecesinin biraz altındaki bir sıvıda pişirme), Horno (fırında pişirme) ve Suadodur (buharda pişirme).

İspanyol mutfağında sıkça kullanılan malzeme zeytinyağıdır. Her yemekte ve salata da sıkça kullanılır. Bunun dışında Avrupa yemeklerine göre daha acılı olan yemekleri ile ünlüdür.

İspanya mutfağının her bölgesinde kendine özgü yemekler vardır. Akdeniz iklimine sahip olan yörelerinde incir, üzüm ve zeytin bol miktarda bulunur. Bölgenin iç kısımlarında balık tüketimi fazladır. İspanya mutfağı peynir bakımından oldukça zengin ve dünyaca ünlüdür. İnek, keçi ve koyun sütünden çeşit çeşit peynirler elde edilir. Peynirler, füme, yarım füme ve ezme şeklinde bulunmaktadırlar.

İspanya’nın içki kültürüne bakıldığında ise, likör şarap ve alkollü soğuk karışımların ağırlıklı olarak öne çıktığı görülmektedir. Bunun dışında dünya üzerinde özel şaraplar ya da fortifiye diye şaraplar olarak bilinen sayılı şarapların büyük çoğunluğu İspanya menşelidir.

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

17B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

21B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme