add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Blog

İyi Kahve = İyi Su

Doğru su değeri, hem kullanmış olduğumuz kahvenin tadını yukarı çıkarır, hem de içicinin çok daha keyif almasını sağlar.

İyi Kahve = İyi Su
Paylaş

İyi kahve içerken kahvenin kalitesi ne kadar önemli olsa da, içtiğimiz kahvenin %95’nin sudan oluştuğunu unutmamak gerekir. Doğru su değeri hem kullanmış olduğumuz kahvenin tadını yukarı çıkarır, hemde içicinin çok daha keyif almasını sağlar.

Bu değerler arasında ki açıklık kullanılan kahvenin cinsi, yöresi, kavurma derecesi ve tabii ki kullanım şekline göre değişiklik göstermektedir. Filtre kahvede (70-100 ppm) tavsiye edilen aralık değeri iken, espresso kullanımında bu değer (120-150 ppm) arası değerler gösterebilir. 

Bu değerlerin ölçümlerinde ‘TDS’ adını verdiğimiz su sertliğini ve içindeki mineral oranını ölçen cihazlar tercih edilmektedir.

 

Evde yada iş yerimizde iyi kahve yapmak istiyorsak öncelikle, şehir suyumuzu yada kullandığımız diğer suların TDS‘ini ölçmekle işe başlayabiliriz. Bunun dışında farklı firmaların sularından örnek alarak aynı kahveyi farklı sularla demlemek sizi çok enteresan ve eğlenceli sonuçlara götürebilir. Profesyonel olarak SCA’nın 2010 yılından beri eğitmenliğini, ulusal ve uluslararası düzeyde hakemlik yapan biri olarak tavsiyem ise, iyi bir arıtma firmasından yardım alarak kendi suyunuzu istediğiniz değerlere çekerek lezzetli kahvelere ulaşabilirsiniz.

Nurettin Karakundakoğlu
Nurettin KarakundakoğluBaristocrat 3rd Wave Café & Roastery-Owner

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat AslanBig Chefs Mutfak Koordinatörü
Benim İçin "Kısık Ateş" Nedir?

Gastronomik anlamda özellikle gençler için çok büyük bir nimet.. Kısık Ateş'te çok güzel pişeceksiniz :)

Kısık Ateş
Kısık AteşModerator
Mikla Restaurant, The World's 50 Best Restaurant 2018 Listesinde 44. sıraya yükseldi!

Görkemli ödül töreni gastronomi dünyasının önemli simalarını bir araya getirdi.

Hazer Amani
Hazer AmaniChef Partner
Ben Hazer Amani. Ben de Kısık Ateş'teyim

Türkiye'nin dört bir yanındaki lezzet duraklarını tanıtacak, sizlere öneriler sunacağız.