Blog

İyi Kahve = İyi Su

Doğru su değeri, hem kullanmış olduğumuz kahvenin tadını yukarı çıkarır, hem de içicinin çok daha keyif almasını sağlar.

İyi Kahve = İyi Su
Paylaş
  • 9B
  • 35
  • Kaydet

İyi kahve içerken kahvenin kalitesi ne kadar önemli olsa da içtiğimiz kahvenin %95’nin sudan oluştuğunu unutmamak gerekir. Doğru su değeri hem kullanmış olduğumuz kahvenin tadını yukarı çıkarır, hem de içicinin çok daha keyif almasını sağlar.

Bu değerler arasında ki açıklık kullanılan kahvenin cinsi, yöresi, kavurma derecesi ve tabii ki kullanım şekline göre değişiklik göstermektedir. Filtre kahvede (70-100 ppm) tavsiye edilen aralık değeri iken, espresso kullanımında bu değer (120-150 ppm) arası değerler gösterebilir. 

Bu değerlerin ölçümlerinde ‘TDS’ adını verdiğimiz su sertliğini ve içindeki mineral oranını ölçen cihazlar tercih edilmektedir.

 

Evde yada iş yerimizde iyi kahve yapmak istiyorsak öncelikle, şehir suyumuzu yada kullandığımız diğer suların TDS‘ini ölçmekle işe başlayabiliriz. Bunun dışında farklı firmaların sularından örnek alarak aynı kahveyi farklı sularla demlemek sizi çok enteresan ve eğlenceli sonuçlara götürebilir. Profesyonel olarak SCA’nın 2010 yılından beri eğitmenliğini, ulusal ve uluslararası düzeyde hakemlik yapan biri olarak tavsiyem ise, iyi bir arıtma firmasından yardım alarak kendi suyunuzu istediğiniz değerlere çekerek lezzetli kahvelere ulaşabilirsiniz.

Nurettin Karakundakoğlu
Nurettin Karakundakoğlu
Baristocrat 3rd Wave Café & Roastery - Owner

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme