Blog

Kurabiye Çeşitleri

Kurabiye ve çeşitlerini yakından tanımaya ne dersiniz? Temel pastacılık eğitiminde büyük öneme sahip kurabiye hamurunu, kurabiye çeşitlerini, yapım tekniklerini ve bilinmesi gereken püf noktalarını gelin yakından inceleyelim!

Kurabiye Çeşitleri
Paylaş
  • 2B
  • 53
  • Kaydet

Kurabiye hamuru nasıl yapılır? Temel kurabiye karışım metotları nelerdir? Kurabiyeler nasıl şekil alır ve sınıflandırılır?

KURABİYELER

Kurabiye, yuvarlanmış hamurun kesilmesiyle, kaşıkla, pişmeden önce kesilerek veya özel bir demirle kıvrılarak şekillendirilen, düz veya hafif kabarmış her çeşitten küçük keklerdir. Kurabiye, gevrek kurabiyelerden içi yumuşak bezelere, hafif madlenlerden, tereyağlı ve parça çikolatalı kurabiyelere, bar kurabiyelere kadar tatlı ve tuzlu lezzetleri barındıran geniş bir aileyi temsil eder.

Kurabiye Hamuru Hazırlamanın Önemi:

Kurabiye hamurları elle yoğrulacaksa fazla yoğrulmadan hazırlanmalıdır. Büyük miktarlarda hazırlanan hamurlarda güçlü motorlu karıştırıcı aletler, elektrikli el aletleri, çırpıcı kullanılır. Kurabiye hamuru hazırlamada elektrikli araçlar kullanılırken özellikle un ilave edildikten sonra uzun uzun karıştırma işlemi yapılmaz. Karıştırma işlemi düşük devirde tüm gereçler ıslanana kadar yapılmalıdır. Hamur toparlama işleminin elle yapılması uygun olur.

Kurabiye yapımında genellikle yumuşak un kullanılır.

Kurabiye hamuruna az sıvı malzeme eklendiğinden karıştırmak kolaydır ve glüten az gelişir. Dolayısıyla hamurun bütünleşmesi ve şekil verilmesi kolaydır.

3 Temel Kurabiye Karışım Metodu Vardır;

1.Tek Adım Metodu (One-stage): Tüm malzemeler aynı anda eklenir. Low-moisture cookie (yarı-ıslak kurabiye) bu yöntemle yapılabilir. Kontrolü zor olduğundan çok tercih edilmez.

2.Creaming Metodu: Tereyağı ve şekerin çırpılarak krema kıvamına getirildiği metottur. Ardından yumurtalar teker teker ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir. Kuru malzemeler fold edilir.

3.Sponge Metodu: Yumurta ve şeker çırpılıp diğer kuru malzemeler sonradan içine fold edilir.

*Creaming metodunda yumurta ilavesinden sonra hamurun parçalanmasının nedenleri:

  1. Yumurtanın soğuk olması
  2. Yumurtaların hepsinin birden ilave edilmesi
  3. Tereyağı ve şekerin az çırpılması

Kurabiye Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Un yoğrulunca içinde gelişen glütenin gelişimini azaltmak için hamur yoğrulduktan sonra minimum yarım saat dinlendirilir. Dinlendirilmeden kullanılırsa, hamur elastiki yapıda olur ve kopmalar, parçalanmalar gerçekleşir. Hamura şekil verilemez. Piştikten sonra kıyır kıyır bir doku olmaz. Kurabiyede elastikiyet istenen bir özellik değildir.

Kurabiyelerin Sınıflandırılması:

Kurabiyeler genelde nasıl şekil aldıklarına göre aşağıdaki kategorilere ayrılırlar:

Bar (Kalıp) Kurabiyeler: Sıvı hamur veya başka malzemelerle bir kalıba dökülerek veya bastırılarak pişirilen ve piştikten sonra kesilerek servis edilen kurabiyelerdir.

Spoon (Kaşık) Kurabiyeler: Genelde yumuşak hamurun pişirme kağıdına kaşıkla koyularak pişirildiği kurabiyelerdir. Pişerken hamur yayılır ve düzleşir. “Chocolate Chip Cookies” “Oatmeal Cookies”

Filled (Dondurulmuş) Kurabiyeler: Pişirilmeden önce yuvarlanmış hamurun meyve veya şekerleme ile doldurulduğu kurabiyelerdir. “Hamantash”

Molded (Şekillendirilen) Kurabiyeler: Elle kolaylıkla şekillendirilebilen sert hamur ile oluşturulan şekilli kurabiyelerdir. “Peanut-Butter Cookies” “Biscotti”

No-bake (Pişirilmeyen) Kurabiyeler: Erimiş şekerleme içersine eklenen mısır gevreği veya ceviz karışımının soğutulup sertleşmesiyle oluşan kurabiyelerdir. “Oatmeal Clusters” “Rum balls”

Pressed (Sıkma) Kurabiyeler: Sıkma torbasıyla şekillendirilebilen yumuşak hamurlu kurabiyelerdir. Piştikten sonra ağızda dağılan formda olurlar. “1,2,2 Cookies”

Icebox (Buzdolabı) Kurabiyeler: Sert hamurların buzdolabında bekletilerek sertleşmesi ve ardından genelde yuvarlak kesilerek pişirilen kurabiyelerdir. Stok için tercih edilirler. “1,2,3 Cookie” “Diamond cookies”

Rolled (Açılan) Kurabiyeler: Sert hamurun merdane ile açılıp kurabiye kalıplarıyla kesilerek pişirilen kurabiyelerdir. “Gingerbread men”

Sandviç Kurabiyeler: Pişen iki kurabiyenin arada tatlı bir dolgu (krema, reçel) ile birbirine yapıştırılarak yapılan kurabiyelerdir. “Oreo cookie”

Kurabiyeler genelde icing, erimiş çikolata ile süslenebilir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan bir buğday çeşididir.

13B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları
6B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

10B Görüntüleme