Kısık Ateş
Blog

Kuru Erik Faydaları Nelerdir?

Her zaman sağlıklı meyveler arasında gösterilen kuru erik, geniş yaş grubuna hitap eder. Peki, kuru eriğin sağlığa faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilir? Peki kuru hangi yemeklere yakışır? İşte detaylar…

Kuru Erik Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 9B
  • 7
  • Kaydet

Kuru Erik Faydaları Nelerdir?

En lezzetli yaz meyvelerinden biri olan erik, yaş haliyle sadece yaz mevsiminde tüketilirken kuru haliyle dört mevsim keyifle tüketilir. Kuru erik, sağlıklı atıştırmalık kabul edilir, yüksek besin değeriyle ve sağlığa desteğiyle öne çıkar. Diyet yaparken, form tutarken, beslenme rutini oluştururken, enerji depolarken, sağlığınızı korumaya çalışırken kuru erik yiyebilirsiniz. Kuru erik A, B kompleks, C, K vitaminleri; potasyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller içerir. Her zaman sağlıklı meyveler arasında gösterilir, geniş yaş grubuna hitap eder. Peki, kuru eriğin sağlığa faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilir? İşte detaylar…

Kalp sağlığını destekler

Kuru erik içerdiği yüksek potasyum minerali ile kalp sağlığına dost meyvelerdendir. Düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını destekler. Ara öğünlerde tüketebileceğiniz kuru meyve, kalp sağlığını korurken ayrıca kalp krizi, spazm, felç, ritim bozukluğu gibi riskleri düşürmeye yardımcı olur.

Göz sağlığını korumaya yardımcı olur

A vitamini göz sağlığını destekler, gözlerin birçok hastalıktan korunmasına yardımcı olur. Kuru erikte bulunan A vitamini görme yetisini güçlendirmeye destek sağlar, yaşa bağlı gelişen görme bozukluğu ve hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.

Enerji desteği verir

Mineral ve vitamin dostu kuru erik düzenli tüketildiğinde enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcıdır. Tempolu bir yaşama sahipseniz ya da yoğun bir güne uyandıysanız kahvaltıda, ara öğünlerde kuru erik tüketerek bedenen ve zihnen kendinizi destekleyebilir, enerjini artırabilirsiniz.

Kemik sağlığını destekler

Kemik sağlığının düzenli kalsiyum desteğine ihtiyacı vardır. Kuru erik, içerdiği kalsiyum mineraliyle kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, henüz gelişim çağındaki çocuk ve ergenlerin kemik sağlığını destekler.

Saç bakım desteği verir

Kuru, yıpranmış, canlılığını yitirmiş ve dökülme problemi yaşayan saçların ihtiyacı olan demir desteğini kuru erikten alabilirsiniz. Kuru erik demir depolarının boşalmasını önlemeye yardımcı olur, kansızlık tedavisini destekler, saç dökülmelerini en aza indirmeye çalışır.

Cildi sağlığını ve güzelliğini destekler

Kuru erik cilt için doğal anti-aging bakım desteği sağlayabilir. Kuru meyvede bulunan C vitamini yaşlanma belirtilerini geciktirmeye, cilt lekelerinin oluşumunu önlemeye, strese karşı cildi korumaya yardımcı olur.

Bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur

Lif desteğinden dört mevsim yararlanmanızı sağlayan kuru erik, bağırsakların daha verimli çalışmasına destek olur. Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerde bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olur, bağırsak temizliğine deste verir. Kuru erik bu sayede hem bağırsakların temizlenmesine hem de kilo verme sürecine yardımcı olur.

Kuru Erik Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?

Kuru erik zayıflama sürecini destekler, kilo vermeyi daha kolay hale getirebilir. Metabolizmanın hızlanmasına, bağırsakların çalışmasına ve tok tutmaya yardımcı olan kuru erik, düzenli tüketildiğinde desteğini gösterir. Sindirim sistemini desteklemesi ve bağırsak tembelliğini önlemeye çalışması süreci kolaylaştırabilir. Ancak unutmayın ki kuru erik dengeli tüketildiğinde destek verir, aşırı tüketimde ise kilo almanıza sebep olabilir. Zayıflamaya çalışırken kuru eriği kahvaltıda, ara öğünde tüketebilir, atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Böylece hem sindiriminizi kolaylaştırabilir hem de fiziksel enerjinizi artırabilirsiniz.

Kuru erik yeme önerileri;

  1. Kuru eriği diyet menülerinde kullanabilir, lifli yapısından ve enerji desteğinden yararlanabilirsiniz.
  2. Kuru eriğin ekşi tadıyla lezzetlenen yöresel çorba ve yemekler yapabilirsiniz. Kuru erik pişirildiğinde yemeğe mayhoş bir aroma kazandırır. Örneğin, ete çok yakışır, etli yemeklerde mayhoş tattan yararlanabilirsiniz.
  3. Komposto, hoşaf yapabilir; marmelat, reçel, sos elde edebilirsiniz.
  4. Smoothie, meyve suyu tariflerine ekleyebilirsiniz. Günlük enerji ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz böylece.
  5. Kek ve hamur işi tariflerine ekleyerek lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz.
  6. Ara öğünlerde yoğurt, yulafla birlikte tüketebilirsiniz.

Kuru Erik Besin Değeri

100 gram kuru erik besin değerleri;

  • Kalori: 261 kkal
  • Karbonhidrat: 56.4 gr
  • Protein: 3.3 gr
  • Yağ: 1.1 gr
  • Lif: 9.4 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

38B Görüntüleme