Kısık Ateş
Blog

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kuru üzüm çeşitleri nelerdir? Çekirdekli, çekirdeksiz kuru üzüm neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Günlük kuru üzüm tüketim miktarı ne kadar olmalıdır? İşte detaylar…

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 59B
  • 6
  • Kaydet

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kuru üzüm, yaş üzümlerin güneşte kurutulması sonucu elde edilir. Üzüm taneleri sahip olduğu besin değerlerini güneş enerjisiyle daha lezzetli ve destekleyici bir meyveye dönüşür. Kuru üzüm her yaş grubu için sağlıklı atıştırmalık ve hafif lezzetli besin destekçisidir. Bir porsiyon tüketildiğinde B6, C, D vitaminleri ile birlikte kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, sodyum mineralleri ve protein desteği alınabilir. Sarı, kahverengi ve siyah kuru üzüm çeşitleri kalp, sindirim, saç, cilt sağlığını destekler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. O halde gelin kuru üzümün faydaları nelerdir, yakından inceleyelim.

Yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur

Kuru üzüm antioksidan desteği sağlar, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Üzümdeki fitokimyasallar cildin dış etkenlere bağlı yaşadığı kirliliği azaltmaya çalışır. DNA hasarlarının önlenmesine yardımcı olur. Cildin esnekliğini destekler, yaşlanma belirtilerini azaltmaya çalışır.

Anemi tedavisini destekler

Anemi yaygın bir sağlık problemidir. Beslenmeye bağlı gelişebilen anemi yani kansızlık, demir eksikliğiyle ortaya çıkar. Kuru üzüm tüketimi demir desteği verir, aneminin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Günlük demir desteği için bir avuç kadar kuru üzüm tüketilebilir. Üzüm, riskleri azaltmaya çalışırken tedavi sürecini de destekler.

Kolesterolü düşürebilir

Kuru üzüm kötü kolesterolün vücuttaki etkisini azaltmaya çalışır. Ayrıca lif desteği sağlayarak kolesterolün dengede kalmasına yardımcı olur. Kolesterolü olan kişilerin düzenli ancak dengeli porsiyonlarla tüketmesi önerilir.

Kabızlığı önleyebilir

Lif oranı yüksek besinler ailesinde yer alan kuru üzüm, düzenli tüketildiğinde bağırsakların daha hareketli çalışmasına yardımcı olabilir. Lifler besinlerin parçalanmasına destek verir, dışkılamanın daha rahat olmasına ve kronik kabızlık probleminin geçmesine yardımcı olur. Ayrıca yemek sonrası hazmı kolaylaştırabilir, mideyi destekler, magnezyum ve potasyum desteğiyle sindirim sorununu çözebilir.

Ağız ve diş sağlığını koruyabilir

Kuru üzümde oleanolik asitler bulunur. Bu asitler dişlerin çürümesini önlemeye çalışır. Kuru üzüm aynı zamanda ağız kokusunu giderebilir, diş eti problemlerini azaltabilir, ağız içi bakteri oluşumunu önleyebilir.

Saç sağlığını destekler

Kuru üzümde bulunan C vitamini ve demir minerali saç sağlığını destekler. Demir desteği veren meyve, kan akışını hızlandırmaya ve saç köklerini uyarmaya çalışır. Bu döngü saç dökülmelerinin önüne geçmeye yardımcı olur. Ayrıca C vitamini minerallerin emilimini destekler, saçların beslenmesine yardım eder, erken yaşta saç beyazlığının önüne geçmeye çalışır.

Osteoporoz riskini düşürebilir

Kalsiyum deposu kuru üzüm kemik sağlığını destekler, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. İskelet sistemi kuru üzümdeki demir mineraliyle desteklenir özellikle kadınlarda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz riskini düşürebilir.

Enerji verebilir

Her yeni gün yoğun bir tempoya başlayanların ihtiyaç duyduğu enerji kuru üzümde olabilir. Kuru üzüm vitamin, mineral desteğini sağlarken enerji verebilir, daha zinde hissetmenize yardımcı olabilir. Özellikle kış döneminde bağışıklığı da destekleyerek fiziksel anlamda daha dinç hissetmenizi sağlayabilir.

Gebelik sürecini destekler

Kuru üzüm anne adayları ve anne karnındaki bebeklerin sağlıklı gelişimini destekler. Anne adayının vitamin-mineral ve enerji ihtiyacını karşılayabilir. Bebeğin ise kemik, beyin, göz sağlığını destekleyebilir.

Çekirdekli Kuru Üzümün Faydaları

  • Sedef hastalığına bağlı gelişen kaşıntıya iyi gelebilir.
  • Damar sertliğini önleyebilir. Kalp krizi riskini düşürebilir.
  • Diş ve diş eti sağlığını koruyabilir, gelişimini destekleyebilir.
  • Gebelik sürecini destekleyebilir.
  • Saç, cilt, tırnak sağlığını güçlendirebilir.
  • Cilt yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Göz sağlığını destekleyebilir.

Günlük Kuru Üzüm Tüketim Miktarı

Kuru üzüm sağlıklı ve destekleyici bir atıştırmalık olmasına karşın ideal porsiyonlarda yenilmelidir. Kuru meyvelerde günlük önerilen tüketim miktarı bir porsiyondur. Bir porsiyon ortalama 21 adet üzüme denk geldiği için çoğu kişi günde 21 adet üzüm tüketir. Üzümü sabah güne başlarken, ara öğünlerde, akşam yemeği öncesi iştah kontrolü sağlamak amacıyla tüketebilirsiniz. Ayrıca bir bardak su içerisinde bekletip sabah kalkıp bu suyu içerek antioksidan desteğinden yararlanabilirsiniz. Kuru üzüm ve suyu toksinlerden arınmaya, sindirimi kolaylaştırmaya çalışır, hafif hissetmenize yardımcı olur.

Kuru Üzüm Besin Değeri

100 gram kuru üzüm besin değerleri;

  • Kalori: 304 kkal
  • Karbonhidrat: 66.7 gr
  • Protein: 3 gr
  • Yağ: 1.2 gr
  • Lif: 3.4 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

38B Görüntüleme