Blog

Makarna Tarihçesi

Makarnanın tarihi ve püf noktaları...

Makarna Tarihçesi
Paylaş
  • 16B
  • 40
  • Kaydet

Tarihçe; Makarnanın kökeni konusundaki tartışmalar muhtemelen sonsuza kadar sürüp gidecektir. Çinliler şehriye yapma sanatını ilk keşfedenlerin kendileri olduğunu ve makarnanın İtalya’ya Marco Polo tarafından getirildiğini iddia ederken, İtalyanlar bu ürünün mucitlerinin kendileri olduğunu öne sürerler. Tarihçiler, makarnanın Romalıların ve hatta Antik Yunanlıların sofralarında yer aldığını söylemektedirler. Hiç kuşku yok ki, Güney İtalya’nın ikliminin durum buğdayının yetişmesine elverişli olması bu kuramı desteklemektedir. Yine de makarnanın yaygın olarak kullanımı, Güney İtalya’daki fırıncıların ekmeğe alternatif olarak makarna satmaya başladıkları 14.yüzyıla uzanmaktadır.

Günümüzde, güneyde ilk yemek olarak sunulan makarna, bazı yoksul bölgelerde öğünün tamamını oluşturur. 19.yüzyılda, sanayi gelişmeye bağlı olarak seri üretimle tüketiciye sunulmasıyla, kuzeyde de yaygın olarak kullanılmaya başlayan makarna, İtalyan mutfağının temel yemeği haline gelmiştir.

Makarna Nasıl Pişirilir?

Öğünün ilk yemeği olarak tek kişilik bir servis hazırlamak istiyorsanız, 75 gr makarnayı, bir tencerede kaynayan tuzlu suyun içinde pişirin.

Spagetti gibi uzun çubuklu türlerde, kırılmaması için makarnanın önce bir ucunu suya batırın, yumuşadıkça hafifçe iterek geri kalan kısmının ve nihayet tamamının yavaş yavaş suya dalmasını sağlayın.

Pişirme süreleri makarnanın kalitesine, biçimine ve boyutuna bağlı olarak değişse de, genel kural doldurulmuş makarnaların 12 dakika, kuru makarnaların 8-10 dakika ve taze makarnaların 2-3 dakika pişirilmesidir. Tüm makarnalar al dente olarak başka bir deyişle ‘’dişe dokunur’’ dirilikte pişirilmelidir.

Makarna kolayca yumuşayabildiği için, kıvamında olup olmadığını anlamak amacıyla sürekli olarak kontrol edin.

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

16B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

20B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme