Blog

Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar

Kütahya Porselen Ege Bölge Müdürü Burak Koçoğlu, Porselen ve Seramik arasındaki farklılıkları anlatıyor...

Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar
Paylaş
  • 74B
  • 24
  • Kaydet

Kütahya Porselen Ege Bölge Müdürü Burak Koçoğlu, Porselen ve Seramik arasındaki farklılıkları anlatıyor.

Porselen ve Seramik uzaktan bakıldığı zaman çoğu insan tarafından karıştırılsa da İki ürün grubunun da, gerek hammaddeleri ve gerekse üretim şekilleri tamamen farklıdır. Bu farklılıklar, ürün özelliklerine yansımaktadır. Seramik ürünlerin pişirim sıcaklıkları porselen ürünlerden daha düşük olduğu için, su geçirgen ürünlerdir. Bunun sonucunda, seramik ürünlerde uzun süreli kullanımlarda, su emmesinden kaynaklanan sır çatlakları ortaya çıkar. Ayrıca, pişirim sıcaklığının düşük olmasından dolayı, sır sert bir darbeyle çatlayabilir. Bir diğer fark ise seramik ürünler ışığı geçirmezken, porselen ürünler ışık geçirgenliği özelliğine sahiptirler.

Seramik ve Porselen Tabakların İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi

Son zamanlarda sağlık açısından ciddi bir sorun olan, seramik tabakların sır yüzeyinde çatlama hem hijyen hem de sağlık açısından oldukça zararlı ve tehlikelidir. Sır yüzeyinde oluşan çatlaklar; sır aralarına yerleşen yemek artıkları, deterjan kalıntıları ve bakteriler yüzünden bu saydığımız zararlı maddeleri vücudumuza almamıza ve ciddi derece de ileride oluşabilecek sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

Porselen ürünlerin üzerinde bulunan dekorlar veya boyalar son derece zararlı olup, kurşun-kadmiyum kullanılan seramik ve porselen sofra eşyalarının insan sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulunmak istiyorum.

Piyasada yapılan ya da Çin'den gelen düşük kaliteli porselen ürünlerin üzerine dekorasyon işlemi yapılırken kullanılan düşük kaliteli boyaların da yüksek miktarda kurşun-kadmiyum içermesi ile ilgili bilgi vermek istiyorum;

Bu tip porselen ürünler Asitli yiyecekler ile birleşirse, dekorlarının bünyesinde bulunan kurşun-kadmiyumu çözmesi sonucu yemeklerle birlikte insan vücuduna taşınmakta ve insan sağlığını risk altına sokmaktadır. Özellikle Çin'den ithal edilen porselenler, yüksek oranda kurşun-kadmiyum içermektedir. İthalat yasalarına göre ithalatçıların ürünlerini test yaptırmaları ve sağlık sertifikası almaları gerekmektedir. Gerçek anlamda testleri yapılmadan ülkeye girmekte ve piyasada satışa sunulan ürünler inanılmaz derecede tehlikelidir. Bu nedenle tüketicilerin, porselen ve seramik sofra eşyası alırken kalitesine güvendikleri markaları tercih etmeleri gerekmektedir.

Kütahya Porselen Ege Bölge Müdürü Burak Koçoğlu’na sağladığı bilgiler için teşekkür ederiz.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme