Blog

Sofralarımızın Vazgeçilmezi Mücverin Tarihi

Sadece kabak ve birkaç yeşil sebzeyle yapılan mücver, Osmanlı zamanlarında yapılan çeşitlerini de eklemek kültürel yemek mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması konusunda çok önemlidir. Mücverin tarihini hiç merak ettiniz mi?

Sofralarımızın Vazgeçilmezi Mücverin Tarihi
Paylaş
  • 16B
  • 33
  • Kaydet

Mücver, sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir. İster kızartarak ister fırında dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Peki mücverin tarihini hiç merak ettiniz mi?

Mücver her ne kadar bir kabak ile yapılan yemek olarak bilinse de Osmanlı'da yemek pişirme tekniklerinden biri olarak görülmektedir. O zamanlarda kayıtlara ''mücmer'' olarak geçilse de günümüzde ''mücver'' olarak bilinmektedir.

Biz her zaman kabak ile yapıldığına şahit olsak ve yapsak da Osmanlı zamanında kabak kullanılarak yapılmış tarifine rastlanmamaktadır. Osmanlı mutfağında daha çok patlıcan, kadayıf, yumurta, kıyma, ciğer ve taze fasulye ile yapılanlar vardır.

Günümüzde göz şeklinde yapılan yumurta tavası olarak bilinen bu tavalar Osmanlıda zamanında '''mücver tavası'' olarak bilinmekteydi.

Eski dönemde yazıları yemek kitaplarında mücver genel olarak köfte tariflerinin olduğu kısımlarda olurdu. Yumurta ve kıymanın da kullanılmasıyla bir nevi köfte olarak da sayılmaktaydı. Kitaplarda köfteler kısmında olsa da mücverin her zaman ayrı bir bölüm olmaktaydı. Günümüzde yazılan şimdiki kitaplarda ayrı bir bölümü bulunmamaktadır.

Mücver genel de kızartma olarak yapılmaktadır, son zamanlarda fırında hafif yağ ile pişirilmeye başlanmıştır. Bu yöntemle daha sağlıklı bir şekilde yenmeye başlanmıştır. Sadece kabak ve birkaç yeşil sebzeyle yapılan mücver, Osmanlı zamanlarında yapılan çeşitlerini de eklemek kültürel yemek mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması konusunda çok önemlidir.

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

16B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

20B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme