Blog

Stajyerlikten Mutfak Şefliğine 4

Satrançta oyuna başlarken iki tarafın toplam yapabileceği ilk hamle sayısı 40 farklı olasılıktan oluşur.

Stajyerlikten Mutfak Şefliğine 4
Paylaş

Satrançta oyuna başlarken iki tarafın toplam yapabileceği ilk hamle sayısı 40 farklı olasılıktan oluşur. İkinci hamleyle birlikte bu 72,084 olur. Üçüncüden sonra 9 milyon, dördüncüden sonra ise dünyada bulunan toplam atom sayısından daha fazla… Hiç kimse hepsinin sonucunu bilemez. Ve en iyi oyuncular dahil az çok satrançtan anlayan hemen herkes için en korkutucu olan şey ilk hamleyi yapmaktır. Tıpkı normal hayatta aldığımız bir karardan sonra bunu eyleme geçireceğimiz ilk adım gibi… Oysa farklı bir açıdan bakıldığında yaptığın ilk hamle veya daha sonrakiler hatalı bile olsa, bu hatayı düzeltmek için önünde sonsuz seçeneğinin olduğudur…

28 yaşımda, 15 Temmuz gecesi Mersin illinin Mut ilçesinde, çok az insanın bildiği bir şelalenin yanında, kamp yaparken aldığım bir telefondan sonra karar verdim hayatımı değiştirmeye. Dürüst davranmak gerekirse bu kararı verdiğimde önceliğim aşçılığa başlamak değildi. Sadece dünyanın neresine gidersem gideyim yapabileceğim bir işe sahip olma bilinciyle aşçılığı araştırmaya başladım. Eline hiç bıçak almamış birinin internette başka insanların yarattığı sanat eserlerine bakarken ki duyduğu saygıyı ve korkuyu size tarif etmem mümkün değil sanırım ☺

3 saatlik çok uzun süren araştırmalarım sonucunda Ankara da özel bir aşçılık eğitim kurumu olan Chef Akademi de “Tolgar MİRELİ” adında birçok Michelin yıldızlı restoranda çalışmış başarılı bir şefin eğitim verdiğini öğrendim ve bir gün sonra kayıt yaptırmaya gittim. (Bu arada Michelin yıldızının ne olduğuna dair en ufak bir fikrim yoktu ama sanırım önemli bir şeydi) Eğitim sürecimi belki başka bir yazıda anlatırım ama Tolgar şef dışında kendisinden bahsetmeden geçemeyeceğim başka birisi daha var. Benim bu işi başarabileceğime olan inancımı korumamı sağlayan ve oturduğunuzda kuantum fiziğinden, felsefeye birçok konuda sizinle tartışabilecek bir şef, bana aslında mutfağın o hani hepimizin “ya hocam bize bunları anlatıyorsunuz da bunlar bizim ilerde ne işimize yarayacak” dediğimiz bilgilerle daha da kolay yaşanılabilir bir hale geleceğini öğreten kişi “Gökmen DUMAN” … Bu bahsettiğim iki şefte yaptıkları mesleğe duydukları Saygıyı ve Sevgiyi dışarıdan onları izleyen insanlara ilmik ilmik işleyebilecek kadar düzgün insanlar…

4. ve son bölümü yazarken tam 11 aylık bir mutfak şefi olarak size şunu itiraf etmeliyim ki, bu noktaya gelmemdeki en büyük faktör “ŞANS” … Şanslıyım çünkü; o ilk hamleyi yapabilecek kadar cesur davranabilmemi sağlayan ve her zaman yanımda olan bir ailem var. Şanslıyım çünkü, hayatımda edindiğim iyisiyle kötüsüyle birçok tecrübem var. Şanslıyım çünkü, aşçılık eğitimi alırken çok doğru insanlara denk geldim… Ve şanslıyım çünkü, kendisi dişiyle tırnağıyla kazıya kazıya bir yerlere gelmiş ve kendinden sonra gelenlere şans vermekten asla korkmayan, benim gibi sadece yöneticilik vasfı olan değil de gerçek bir şefle yollarım kesişti…

Yazımı bitirmeden önce, mutfak tecrübelerim üzerine kimseye tavsiyelerde bulunabilecek kadar donanımlı ve hadsiz değilim. Sadece bu işe yeni başlamış veya halihazırda bu işi yapan ve hayallerinde Türkiye’nin en iyi restoranlarından birinde şeflik yapmak olanlara hayatımda edindiğim ve şu an burada olmamı sağladığına inandığım birkaç cümle kurmak istiyorum.

Hata yapmaktan, denemekten, kendinizi değiştirmekten korkmayın… Yazıya başlarken bahsettiğim gibi yaptığınız şey yanlış bile olsa doğruyu bulmak için önünüzde sonsuz seçenek var. Çalışmaktan yılmayın, motivasyonunuzu asla kaybetmeyin, mutsuz insanlardan, yaptığı işten şikayetlenen insanlardan uzak durun onlar sizi de mutsuz eder karamsarlığa sürükler. Doğruluktan, adaletten, dürüstlükten asla ödün vermeyin, emin olun bunun kıymetini anlayan insanlarda var. Ve en önemli şey, “ŞANS” ayağınıza geldiğinde hazır olun... Çünkü sizi bir yere şans getirse de, orada kalmanızı sağlayan şey karakteriniz ve o güne kadar kendinizi ne kadar geliştirdiğinizdir…

Şimdilik benden bu kadar;
Başka bir yazı dizisinde görüşmek üzere.
Esen kalın…

Yazının diğer serileri:
Stajyerlikten Mutfak Şefliğine 1
Stajyerlikten Mutfak Şefliğine 2
Stajyerlikten Mutfak Şefliğine 3

Alper Tuğrul Ünlütürk
Alper Tuğrul ÜnlütürkZennup 1844 - Mutfak Koordinatörü

Yorumlar (4)

Muhammed Can Şaşkın

👏👏👏

Alper Tuğrul Ünlütürk
Akın Yıldız
09.04.2020

Şefim ben de sizin gibi bir Chef Akademi öğrencisiyim yazılarınızla bu sektöre girmeyi düşünen insanlara ilham verip, yol gösterdiğiniz için teşekkürler.

Alper Tuğrul Ünlütürk
Ayşe Ertürk
17.08.2020

Çok güzeldi sefim devamini bekliyoruz 👏

Alper Tuğrul Ünlütürk

Teşekkürler Ayşe 🙏😊

Alper Tuğrul Ünlütürk
Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

4B
Rafet İnce
Rafet İnceNG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

3B
Oytun Dağlı
Oytun DağlıUzay Pastanesi Mutfak Koordinatörü
Kariyer Seçiminde Kritik Soru: Restoran mı? Otel mi?

Kariyerime nerede devam etmeliyim?

5B