Blog

Tart, Turta, Tartolet Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Sıkça karıştırılan ‘’tart, turta, tartolet, pay (pie), galette ve kiş’’ nedir? Turta ile tartın arasındaki fark nedir? Peki ya Galette, Tart ve Kiş arasındaki farkları biliyor musunuz?

Tart, Turta, Tartolet Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Paylaş
  • 75B
  • 85
  • Kaydet

Çok sık karıştırılan ‘’tart, turta, tartolet, pay (pie), galette ve kiş’’ nedir sorularına açıklık getiriyoruz 😊

Turta ile tartın arasındaki fark nedir? Peki ya Galette ile Tart arasındaki fark nedir? Daha da merak uyandırıp Kiş ve Tart arasındaki farkları da açıklıyoruz.

Gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz fakat kafalarda karışıklığa neden olan bu isimlerin tabii ki de birer anlamları ve farkları var. Peki ya bu farklar nelerdir? Hepsi ve daha fazlası için yazımıza mutlaka göz atın!

Turta nedir?

Turta, meyveli bir pasta olarak bilinmektedir. Üzerinin genellikle kafes şeklinde hamur ile süslendiği, arasında meyvelerin olduğu, en alt tabakasında ise ince bir hamurun bulunduğu bir tatlıdır. Yabancılar genellikle üzerini de tamamen ince bir hamurla kapatırlar. Türkiye’de ise daha çok kafes şeklinde kapanmaktadır.

Tart nedir? Turta ile arasındaki fark nedir?

Tart, içi dolgulu bir pasta çeşididir. Üzeri de tamamen açıktır. Turta ile arasındaki fark birinin üzerinin kapalı diğerinin ise açık olmasıdır. Tartın dolgu maddesi genellikle kremsi ve pürüzsüz tadıyla bir dolgu kremasıdır.

Tartolet nedir?
Mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden Tartolet, tatlı severler için bir vazgeçilmezdir. Tart türevi bir tatlı olmasıyla bilinir. Üzeri açık ve içinde dolgu kreması olan tartın küçük versiyonudur. Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir.

Pay (Pie) nedir?

Pay (Pie), kökeni Amerika’ya dayanır. Üzeri ince bir hamur veya yufka tabakası ile kapatılır ve yine tart veya turta kalıbında pişirilir.Diğerleriyle arasında küçük bir fark vardır. O da genellikle tuzlu bir yemek olarak hazırlanmasıdır.

Galette nedir? Tart ile arasındaki fark nedir?

Galette kelimesi Norman dilindeki düz kek anlamına gelen “gale” kelimesinden türemiştir. Galette günümüzde birçok farklı unlu mamul için kullanılan geniş bir terim olsa da akla en çok gelen serbest biçimli rustik görünümlü tartlardır. Bu sebeple en çok tarta benzeyen bir tatlı türüdür. Yapımı neredeyse tart ile aynıdır. Hamurundaki farklılıklar nedeniyle tart ile birbirinden ayrılmaktadır.

Galette hamuru, aynı pizza hamuru gibi ince açılır, içine malzemeleri konur kenarları da malzemelerin üzerine doğru kıvrılarak kapatılır. Hem tatlı hem tuzlu olarak hazırlanır.

Kiş nedir? Tart ile arasındaki fark nedir?

Fransız mutfağından sonra ülkemizde de popüler olan Kiş, üzeri açık bir şekilde fakat tamamen tuzlu olarak hazırlanan bir yemektir. Kiş yapmak için sebze veya et kullanılır. Yumurta, un ve krema karışımıyla doldurulur ve pişirilir.

Tart ile aynı hamurdan yapıldığı gibi, kenarları da aynı şekilde yüksek olarak fırın kabına veya tart kalıbına yapıştırılır. Her çeşit malzemeyle farklı şekillerde kolaylıkla yapılabildiğinden sıkça tercih edilir ve sevilerek tüketilir.

Göz Alıcı Tart Tariflerimiz için tıklayın.
Nefis Kiş Tariflerimiz için tıklayın.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

14B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

27B Görüntüleme