Kısık Ateş
Blog

Türkiye’deki Gastronomi ve Aşçılık Bölümleri 2020 Yılı Taban Puanları Nelerdir?

En çok tercih edilen gastronomi bölümlerinin başında hangi üniversiteler yer alıyor?

Türkiye’deki Gastronomi ve Aşçılık Bölümleri 2020 Yılı Taban Puanları Nelerdir?
Paylaş
  • 276B
  • 72
  • Kaydet

Türkiye’deki Gastronomi Bölümleri ve Taban Puanları Nelerdir?

Türkiye’de son yıllarda üniversite ve meslek yüksek okulu tercihlerinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümleri en popüler bölümlerden olmuştur.

Bizler de sizlere Aşçılık ve Gastronomi Mutfak Sanatları bölümleri arasındaki farktan, bu bölümü tercih edecek öğrencilerin üniversite seçerken dikkat etmesi gereken detaylardan ve Türkiye’de bulunan üniversitelerin taban puanları hakkında bilgi vermek istedik.

Yeme içme sanatının ele alındığı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; öğrenciler için dört yıllık bir maceranın yanında harika deneyimler kazanacakları, bilgi birikimlerini ve el becerilerini de geliştirmelerine olanak sağlanacağı kapsamlı bir eğitimdir.

Sektöre giriş yapmak isteyen genç adaylar veya lisede aşçılık eğitimi almış olan gençler için Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olup üniversitelerin genellikle Turizm Fakültelerine, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerine veya Sanat ve Tasarım Fakültelerine bağlı olan bölüm, sadece yemek yapmayı öğretmemektedir. 4 yıllık verilen eğitimin içinde hem teorik dersler hem de uygulamalı dersler mevcuttur. Derslerin içerikleri 4 yıla yayılmıştır. Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur. Bölüm dersleri mutfağın tarihçesinden başlayarak iyi bir aşçıda bulunması gereken özelliklerden tutun, mutfağın nasıl konumlandırılması gerektiği, maliyet hesabı, besinler ve gıdaya ait her bilgi ile öğrencileri aydınlatmaktadır.

Aşçılık Bölümü ise 2 yıllık bir eğitim programından oluşan üniversitelerin yüksekokullarına bağlı bir bölümdür. Gastronomi bölümünden farkı ise derslerin hızlandırılmış bir şekilde 2 yıla sıkıştırılmış olmasıdır. Genellikle teorik ve uygulamalı tüm derslerde öğrenciler temel ve başlangıç seviye konuları öğrenir, derslerin ve konuların detaylarına ya da ileri tekniklerine çok fazla değinilmez. Temel aşçılık eğitimi alan öğrenciler, stajlarıyla veya ekstra çabalarıyla kendilerini daha da geliştirebilirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü veya Aşçılık Bölümü seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü veya Aşçılık Bölümü seçecek öğrencilerin bu mesleği seçmeden önce dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. Bunların başında bu mesleği ömür boyu yapmak istediklerinden emin olmaları gerekmektedir, bu meslekte sanıldığının aksine birçok zorlukla karşı karşıya geleceklerinin bilincinde olmaları gerekmektedir. Eğitim alacakları okulları seçerken ise tercih edecekleri okul veya okulların müfredat programlarını incelemeleri ve okulların mutfaklarının yeterli profesyonellikte olup olmadığını göz önünde bulundurmalıdırlar. Seçecekleri okulun ekipman ve ürün bakımından profesyonelliği verilen eğitimin ön gösterimi olabilecek potansiyeldedir. Detaylı bilgi almak için aday öğrenciler, mezun olmuş veya halihazırda okuyan öğrencilerle iletişim kurup okul hakkında bilgi ve yorumlarını istemelidirler. Bunun yanı sıra tercih etmek istedikleri okullara gidip okulları gezerek detaylı bilgiler de toplayabilirler.

Öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Bölümünde aldıkları teorik ve uygulamalı dersler sonrası sektörde yaptıkları stajlar ile profesyonel mutfaklarla tanışmaktadırlar. Bu sayede her türlü deneyimi yerinde ve en iyi şekilde gözlemleme veya deneyimleme şansı elde etmektedirler.

Alınan iyi bir örgün öğretim sonrası yapılan stajlarla pekiştirilen bilgiler sayesinde genç aşçı adayları sektöre daha iyi uyum sağlayacaktırlar. Genç aşçı adayları iyi bir mutfakta eğitim almanın yanı sıra çok okuyup bolca denemeler yaparak ürünü ve üretimi öğrenmeyi hedeflemelidirler.

Türkiye'de Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Aşçılık Bölümleri Taban Puanları

Birçok okulda bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, ülkemizde artık ulaşılabilir bir bölüm haline gelmiştir. İstanbul, Antalya, Eskişehir, Çanakkale, Erzurum, Gaziantep gibi birçok ilimizde bulunan Gastronomi Bölümü dışında 2 yıllık Aşçılık Programları da genç adaylara mutfak eğitimi vermektedir. Aşçılık Bölümü, Turizm Meslek Yüksekokullarında veya Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokullarında bulunan ön lisans eğitimleridir.

2019 Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre;

  • Üniversitelerin 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban ve burs puanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Üniversitelerin 2 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları taban ve burs puanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de en popüler Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Aşçılık bölümü olan üniversitelerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Kıbrıs’ta bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi yer almaktadır.

Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre başlıca 2019 taban puanı en yüksek üniversiteler şöyledir;

Özyeğin Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü burslu puanı 465,04208’dir. Bölümün ayrıca %50 burslu ve %25 burslu gibi seçenekleri bulunmaktadır. Bölüm, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda bulunmaktadır, bölüm dili ise İngilizcedir.

Yeditepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar fakültesine bağlı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İngilizce eğitim vermektedir. Ücretli, burslu, %50 burslu ve %25 burslu gibi seçenekleri bulunan üniversitenin burslu puanı 462,85239’dur.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ise hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bulunan hem de Aşçılık Programı bulunan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için ücretli, burslu, %50 burslu ve %25 burslu gibi seçenekleri bulunan üniversitenin burslu puanı 446,098’dir.

Başkent Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne bağlı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü burslu puanı 443,4285’tir. Okul ayrıca aday öğrencilerine ücretli, %50 burslu ve %25 burslu seçenekler de sunmaktadır. Üniversitenin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na bağlı Aşçılık bölümünün de burs seçenekleri bulunmaktadır.

Antalya Bilim Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Turizm Fakültesine bağlı eğitim dili İngilizce olan bir bölümdür. %50 burslu ve %25 burslu gibi seçenekleri olan bölümün burslu puanı 436,9118’dir. Ayrıca okul 2 yıllık aşçılık eğitimi de vermektedir. Meslek Yüksekokulu’na bağlı Aşçılık Programı burslu puanı 379,4’tür.

İstanbul Maltepe Üniversitesi Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü Güzel sanatlar fakültesine bağlıdır. Burslu puanı 430,71348'dir. Ayrıca %50 ve %25 burslu seçenekleri mevcuttur. Eğitim dili Türkçedir.

Altınbaş Üniversitesi İstanbul’da bulunan vakıf üniversitelerinden bir diğeridir. Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü burslu ve %50 burslu şekilde kontenjanı bulunmaktadır. Burslu taban puanı ise 427,78644’tür.

İstanbul Okan Üniversitesi, hem Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olan hem de Aşçılık Bölümü olan vakıf üniversitelerindendir. Gastronomi burslu puanı 421,82812 olan okulun ayrıca %50 burs imkanı da bulunmaktadır. Okulun Aşçılık Bölümü’nde ise yine burslu ve %50 burslu seçenekler bulunmaktadır.

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel sanatlar fakültesine bağlıdır. Burslu puanı 419,79592'dir. Bölümün ayrıca %50 burslu ve burssuz seçenekleride mevcuttur

İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir’de bulunan vakıf üniversitelerinden biridir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitim dili İngilizcedir. Bölüm Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu’na bağlıdır. Burslu puanı 419,60447’dir. Ayrıca %50 burslu ve %25 burslu seçenekleri de vardır. 

İstinye Üniversitesi İstanbulda bulunan vakıf üniversitelerinden biridir. Güzel sanatlar tasarım ve Mimarlık fakültesine bağlıdır. Burslu puanı 414,62687'dir. Bölümün %50 ve %25 burslu seçenekleride mevcuttur.

Nişantaşı Üniversitesi’nin Sanat ve Tasarım Fakültesi’ne bağlı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü burslu taban puanı 412,22858’dir. %50 burslu puanı ise 245,93151 puandır. Bununla beraber Nişantaşı Meslek Yüksekokulu, Aşçılık Bölümü de burslu ve %50 burslu şekilde eğitim vermektedir.

Yaşar Üniversitesi, İzmir’de bulunan vakıf üniversitelerinden biridir. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Fakültesi’ne bağlı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü burslu puanı 410,561’dir. Ücretli, %50 burslu ve %25 burslu seçenekleri de bulunmaktadır.

Beykent Üniversitesi İstanbulda bulunan Gastronomi bölümünü bünyesinde açan ilk okullardan biridir. Güzel sanatlar fakültesine bağlıdır. Burslu puanı 406,03179'dur. Bölümün %50 ve %25 burslu seçenekleride mevcuttur. Üniversitenin Aşçılık burslu puanı 404,65'dir. Bölümün %50 ve %25 burslu seçenekleride mevcuttur.

Doğuş Üniversitesi İstanbulda bulunun vakıf üniversitelerinden biridir. Bölüm sanat ve tasarım fakültesine bağlıdır. Burslu puanı 404,19569'dur. Bölümün %50 burslu seçeneğide mevcuttur. Aşçılık burslu puanı 426,30'dur Bölümün %75 ve %50 burslu seçenekleride mevcuttur.

Akdeniz Üniversitesi, Antalya’da bulunan bir devlet üniversitesidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Bölümü de bulunan üniversitenin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü taban puanları Turizm Fakültesi için 403,28841 iken Manavgat Turizm Fakültesi için 372,69471’dir. Ayrıca Manavgat Turizm Fakültesinde ikinci öğretim programı da bulunmaktadır.

Gelişim Üniversitesi, İstanbul’da bulunan vakıf üniversitelerinden biridir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlıdır. Okulun burs seçenekleri; tam burslu, %50 burslu ve %25 burslu olarak belirlenmiştir. Bölümün burslu puanı, 399,31573’tür. Aşçılık Bölümü ise İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu’na bağlıdır. Ayrıca Aşçılık Bölümü ikinci öğretim eğitimi vermektedir.

Kaynak: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

14B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

16B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

14B Görüntüleme