add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Püf Noktaları

Hindi Pişirme Teknikleri

Özellikle, 31 Aralık akşamı hindi pişirmek isteyip cesaret edemeyenlere sesleniyoruz, dışı nar gibi kızarmış hindi için doğru adrestesiniz :)

Hindi Pişirme Teknikleri
Paylaş

Yılbaşı sofralarının geleneksel yemeği bütün hindiyi, nar gibi kızarmış, dışı çıtır çıtır, içi yumuşak ve kurumamış bir şekilde evde pratik olarak hazırlamak birkaç püf nokta ile mümkün.

Uluslararası alanda ülkemize sayısız madalya kazandıran ve Türkiye adına en iyi yemek yazarı ödülünün sahibi Rafet İnce, Pınar için özel bir hindi tarifi hazırladı. Yılbaşı sofrasına nar gibi kızarmış, tam kıvamında hindi hazırlamak isteyenler için de tarifin önemli püf noktalarını paylaştı.

 

HİNDİYİ SON GÜNE BIRAKMAYIN

Hindinin lezzetli olması ve nar gibi kızarması için yılbaşından birkaç gün öncesinden hazırlık yapılması gerekir. Ortalama 5-6 kilogram büyüklüğünde satılan hindi temiz de olsa bol suda yıkanmalı ve iyi bir şekilde kurulanmalı. Hindinin üzerinde kalan küçük tüyler, but kısımları tutularak ocak üzerinde tütsüleyerek alınmalı ve pişirmeye hazır hale getirilmeli.

SALAMURA/MARİNE İŞLEMİNİ ATLAMAYIN 

Hindinin içinin kurumadan dışının gevrek ve nar gibi olması için salamura edilmesi gerekir. Hindi, içinde tane karabiber, defne yaprağı, ada çayı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda buzdolabında bir gün kadar bekletebilir. Kararında limon suyu ve sirke gibi asit içeren bileşiklerin bulunduğu karışım, baharat tadının hindi etine işlemesini ve etin dağılmadan muntazam bir şekilde dilimlenebilmesini sağlayacaktır. Hindiye renk ve tat vermesi için arzuya göre bir parça bal, domates salçası ve hardal kullanmak da tercih edilebilir. Marine etmek için hazırladığınız sosu hindi üzerinde masaj yaparak eşit dağıtmalısınız. Pişme esnasında yanmaması için bu aşamada biberiye, fesleğen gibi kuru baharatlar çok fazla kullanılmamalı.

BÜYÜK VE DERİN TEPSİ KULLANIN 

Marine edilen hindi, pişme esnasında suyunu salacağı için sığ olmayan derin ve büyük bir fırın tepsisine yerleştirilmeli. Bu yüzden standart fırın tepsilerine buna uygun değilse mutlaka kenarlarında 5-6 santim boşluk kalacak ölçülerde bir rosto tepsisi edinmeniz gerekir. Böylece hindinin suyu yivlerde birikir ve su aşağıda kalır.

İP VE YAĞLI KAĞIT KULLANMAYI UNUTMAYIN 

Yılbaşı sofrasında lezzeti kadar sunumu da önemli olan hindiyi fırından çıkardıktan sonra dağılmaması için ısıya dayanıklı bir ip yardımıyla but kısımlarından bağlayın. Bu işlem esnasında aynı zamanda kanat kısımları tahta şişler ya da ip yardımıyla gövdeye sabitlenmeli. Kurumaması için üzerini yağlı kağıt ile kapattıktan sonra fırına konulmalı.

DOĞRU LEZZET İÇİN KADEMELİ PİŞİRİN

Pişirme aşamasında, ilk 30 dakika 230 derece sıcaklıkta pişirip sonra sıcaklığı 165 dereceye düşürülebilir. Pişme süresi hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebilir. 4-5,5 kilogram hindi 160 derecede 3-3,5 saat sürede pişer. İç pilavla doldurulmuş hindi için ortalama yarım saat daha katılabilir. Fırından çıkartılan tepsi üzerindeki yağlı kağıt çıkarılıp göğüs tarafı yukarı gelecek şekilde hindi düzeltilmeli. Tepside biriken yağı üzerinde gezdirerek tekrar fırına sürülmeli, 30 dakikada bir bu yağı kaşıkla alıp hindinin üzerinde gezdirilmeli. Sonra üzerine et termometresi saplayın iç sıcaklığı ölçülmeli. 80 C'ye geldiyse hindi pişmiş demektir.

Hindi servis edilmeden önce mutlaka yağlı kağıt ile kaplanmalı. Sıcak kalması için üzeri kalınca bir masa örtüsüyle kaplanmalı. Böylece saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecektir. Yarım saat sonra ise üstü açılabilir ve yemeğe hazır hale gelir.

Rafet İnce
Rafet İnceCelebrity Chef - Yazar

Yorumlar (1)

İrem Akay
10.04.2019

😉✌️

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Püf Noktaları

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan KıyıcıoğluYiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

Oytun Dağlı
Oytun DağlıYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Geliştirme Demo Şefi
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

Oytun Dağlı
Oytun DağlıYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Geliştirme Demo Şefi
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!