Tarif

Ayva Tatlısı Tarifi

Tamamen doğal ve katkısız, kıpkırmızı ayva tatlısı tarifi nasıl yapılır? En lezzetli ayva tatlısı tarifinin püf noktaları nelerdir?
80 Dakika
6-8 Kişilik
Şerbetli Tatlı
Tencere
Ayva Tatlısı Tarifi

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
4 adet büyük boy ekmek ayvası
1 adet limon
1/2 adet ayva
1/2 adet yeşil elma
750-800 g toz şeker
800-900 ml su
250 g kaymak
50 g ceviz içi
50 g toz Antep fıstığı

Nasıl Yapılır?

  • Bol suda yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyup ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini ve kabuklarını atmayın.
  • Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla oyun, sert kısımlarını temizleyin.
  • Kararmasını önlemek için her tarafını limonla ovabilir veya limonlu suda bekletebilirsiniz.
  • Geniş tabanlı bir tencereye, ayırdığınız kabukları ve çekirdekleri yayın, üzerine ayvaları dizin.
  • İç malzemesi için: kabuğu soyulmuş 1/2 adet ayva ile 1/2 adet yeşil elmayı rendeleyip karıştırın, oyduğunuz kısımları bastırarak doldurun.
  • Her bir yarım ayvanın üzerine; 5-6 yemek kaşığı toz şeker ve 1’er çay bardağı su ekleyin.
  • Tencerenin kapağı kapalı şekilde ocağa alın. Kaynayana kadar açık ateşte, kaynadıktan sonra çok kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Ayvaların kızarıp renk aldığını ve suyunun ağdalaştığını gördüğünüzde tencerenin kapağını açın ve suyunu çekene kadar da ağzı açık şekilde pişirmeye devam edin. Toplamda 1 buçuk saat süre içerisinde tatlınız hazır olacaktır.
  • Pişen ve ocaktan aldığınız ayvaları en az 15 dakika dinlendirin.
  • Ardından güzel bir servis tabağına alın, tencerede kalan suyu süzdükten sonra üzerine gezdirin.
  • Kaymak, ceviz veya toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.

Püf Noktası

*4 adet ekmek ayvasından 8 porsiyon çıkmaktadır.
*Kısık ateşte karıştırmadan ve uzun süre pişirmek ayvaların çok güzel renk almasını sağlar.
*Özellikle ekmek ayvası dediğimiz cins ayvalar çok güzel kızarır.
*Tencereniz geniş değilse, içine koyduğunuz su miktarını azaltabilirsiniz.
*Rengini koyultmak ve lezzetini arttırmak için, ayvaları 45 dakika tencerede, 30 dakika da fırında pişirebilirsiniz.
*Piştikten sonra en az 15 dakika dinlendirmeye özen gösterin.
*Aroma vermesi için: bir tülbent veya bone içine 1 adet çubuk tarçın, 1 adet anason, hibiskus ve 4 adet karanfil koyup ağzını bağlayın ve tencerenin içine yerleştirin. Aroma vericiler tamamen sizin isteğinize bağlıdır, zorunlu değildir! Kaynadıktan 30 dakika sonra aroma vericileri tencereden çıkarmayı unutmayın. Aksi takdirde tatlınız acılaşabilir.

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Paylaş

Yorumlar (12)

Kübra Naz Özbay

Çok güzel olmuş mutlaka deneyeceğim

Kısık Ateş
13.12.2020

Şimdiden ellerinize sağlık, umarız beğenirsiniz 👏😋

Kısık Ateş
Erkan Babaoğlu
13.12.2020

Çubuk tarçın karanfil bunları su kaynadıktan sonra mı çıkaralım ? Aroması hemen geçer mi ayvaya

Kısık Ateş
13.12.2020

Evet geçiyor, su kaynadıktan yarım saat sonra çıkarmanız yeterli olacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık, afiyet olsun. 👏

Kısık Ateş
Kübra Sümüş
14.12.2020

Ayvaların rengi çok güzel bu rengi veren nedir? Çubuk tarçın ve karanfil yarım saatte bu kadar güzel renk mi verdi😊🌹♥️

Kısık Ateş
14.12.2020

Öncelikle ayvaların cinsi çok önemlidir. Ekmek ayvası dediğimiz ayva cinsini tercih edin. Pişirme esnasında kaynadıktan sonra çok kısık ateşte uzun süre pişirmek şurubun ağdalaşmasını beraberinde renginin de kızarmasını sağlıyor. Evet aroma vericiler de buna etkendir. Denemenizi öneririz, şimdiden afiyet olsun 😊

Kısık Ateş
Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Tarifler

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Cennet Çamuru
40 Dakika
2-4 Kişilik
12B
Künefe
35 Dakika
4-6 Kişilik
118B
Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Ballı ve Ekşi Kremalı Künefe
3B