Tarif
Ekşi Mayalı Ekmek
Ekşi maya sadece hava, su ve undan meydana gelen doğanın mucizevi yansımalarından biridir. Uygun miktarda su ile bir araya gelen unda, unun ve havanın içindeki doğal maya hücreleri harekete geçer ve bu doğal süreç harika bir ekmeğe giden yolun başlangıcını oluşturur.
40 Dakika
4-6 Kişilik
Hamur İşi
Pişirilmez

Malzeme Listesi
500 g tam buğday unu
8-10 g kaya tuzu
300 ml kadar ılık içme suyu
200 g ekşi maya
Nasıl Yapılır?
- 1Unun ortasına mayayı koyup kontrollü bir şekilde ılık su ile yoğurmaya başlayın.
- 2Ayrı bir yerde ılık su ile tuzu çözdürüp hamur harcınıza ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Sıcak günlerde biraz daha katı bir hamur yapmanızı öneririm.)
- 33 saat kadar üstü kapalı mayalandırın. Fırın kağıdı serili bir borcam veya kapaklı bir güveç varsa hamuru iki ucundan sağdan sola bir de ters yönde katlayın.
- 4Ekmek hamurunuzun katlanan kısımları alta gelecek şekilde şekil verin. Borcam veya güveç kabınızın içine yerleştirin ve ağzını güzelce kapatın. Sabaha kadar buzdolabında mayalandırmaya bırakın.
- 5Fırını 240 derecede tabanında yanmaz bir kap su ile ısıtmaya başlayın. Ekmek hamurunuzu yuvarlak (boston) veya arzu ettiğiniz şekilde şekillendirerek fırında 10 dakika pişirin.
- 6Fırın derecesini 220 dereceye düşürün ve 20 dakika daha pişirin ve sonra fırın kapağını açın.Ekmeğinizin üzerinin kızarmasını sağlayın ve piştiğini anlamak için de üstüne elinizle vurun. Tok bir ses çıkarıyorsa olmuş demektir.
- 7Afiyet olsun.
Püf Noktası
1. Kabarma süresinin bitiminden en az 20 dakika önce fırınınızı 240 derecede ısıtmaya başlayın.
2. Ekmeğin piştiğini anlamak için üstüne elinizle vurun, tok bir ses çıkarıyorsa ekmek olmuş demektir.
Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.