add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upbookmark-filledbookmarkcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcoffeecomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Tarif

Enginar Dolması

Karaciğer dostu enginar ile yapılabilecek en lezzetli tariflerden bir tanesini sizler için paylaşıyorum.
60 Dakika
2-4 Kişilik
Sıcak Mezeler
Tencere
Enginar Dolması

Malzeme Listesi

2 adet çiçek enginar
1 adet kuru soğan
40 ml zeytinyağı
150 g pirinç
50 g kuş üzümü
30 g dolmalık fıstık
5 g tuz
10 g şeker
4 g yeni bahar
yarım demet dereotu
yarım demet nane
30 ml zeytinyağı (üzeri için)
40 ml kaynar su (üzeri için)
1 adet limon

Nasıl Yapılır?

  • Enginar dolmasının iç harcı için soğanı küçük parçalar halinde doğrayın vekuru üzümleri su içerisinde bekletin.
  • Taze nane ve dereotunu incecik kıyın. Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzün.
  • Tencerede zeytinyağını kızdırın, soğanlar renk alana kadar kavurun.Dolmalık fıstıkları ilave edin ve karıştırın.
  • Soğanların içerisine pirinç, kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak suyunu verin.
  • Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdiğiniz iç harcı ocaktan alın, soğuması için bir kenarda bekletin.
  • Kalın sap kısımlarını kestiğiniz çiçek enginarları, limonlu/kaynar su bulunan derin bir kapta yumuşamaları için kısa bir süre bekletin.
  • Soğuk suda duruladığınız enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla eşit oranda düzelterek kesin.
  • Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın. Orta kısmında yer alan fazla yaprakları alın. Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında yer alan tüylü kısımları kazıyarak çıkartın.
  • Son bir kez bol suda duruladığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir süre bekletin.
  • Soğuyan iç harca incecik kıyılmış dereotu ve taze naneyi kattıktan sonra tahta bir kaşık yardımıyla hafifçe karıştırın.
  • Dolma harcını, temizlenmiş enginarların orta kısımlarına eşit oranda doldurun. Gerekirse yaprakları hafif bir şekilde aralayıp iç harcı düzgün bir şekilde ekleyin.
  • Dolmaların üzerine öncelikle yağlı kağıt serip ardından tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Aralarda suyunu kontrol edin. Piştiğine emin olduğunuz zaman ocağın altını kapatın ve servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.

Püf Noktası

Bütün halde satın aldığınız enginarları dikkatli bir şekilde ayıklayın. Fazla ve zedeli yapraklarını temizleyin, tüylü olan kısımlarını muntazam bir şekilde çıkartın.

Elif Çıtak
Elif ÇıtakYaşar Birleşik Pazarlama-Eğitim Şefi
Paylaş

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Tarifler

Hiç benzer tarif bulunamadı.