- Tarifler
- Tatlı Tarifleri
- Şerbetli Tatlı Tarifleri
- Kireçte Kabak Tatlısı
Tarif
Kireçte Kabak Tatlısı
Sonbahar ve kış aylarının sevilen tatlılarından kireçte kabak tatlısı tarifi nasıl yapılır?
130 Dakika
4-6 Kişilik
Şerbetli Tatlı Tarifleri
Tencere
Paylaş
- 248B
- 155
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
1 kg olgun balkabağı
300 g sönmemiş kireç
3,5 l su
950 g toz şeker
1250 ml su
2,5 g limon tuzu
Nasıl Yapılır?
- 1Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
- 2Soyulmuş balkabaklarını daha sert seviyorsanız ince, daha yumuşak seviyorsanız kalın dilimler halinde doğrayın.
- 33 saatin ardından kireçli suyu hiç karıştırıp bulandırmadan başka bir kaba süzün, dilimlenmiş kabakları içine alın. Su içinde yüzmelerini engellemek için üzerine bir tabak yerleştirin.
- 4Bu şekilde en az yarım gün bekletin. Eğer çok daha sert bir kabak seviyorsanız bu süreyi uzatabilirsiniz.
- 5Kabakları yeterli bekletmenin ardından bol suyla yıkayın, daha sonra temiz suyun içine alarak en az 1 saat durulanmasını sağlayın.
- 6Bu esnada şerbetini hazırlayabilirsiniz. Bunun için toz şeker ve 1250 ml (5-6 bardak) suyu 5 dakika kaynatın ardından ocaktan alıp ılımasını bekleyin.
- 7Kabakları son kez yıkayıp duruladıktan sonra ılık şerbet tenceresi içine alın. Tencereyi yeniden ocağa alıp karıştırarak kaynatın. Kaynama başlayınca kısık ateşte 2 saat pişirin.
- 8Kabaklar şeffaflaştığında ateşi biraz yükselterek kıvamını yoğunlaştırın ve limon tuzunu ekleyin.
- 9Kireçte kabak tatlısı hazır. Ceviz, tahin, kaymak gibi dilediğiniz ürünlerle servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
*Dilerseniz reçel gibi bir kavanozda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
*Kireçte kabak tatlısının özelliği kabaklarının dışının sert içinin yumuşak olması ve dağılmadan pişmesidir.
*Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Kısık Ateş
Moderatör
4.8
4 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?