Tarif

Kireçte Kabak Tatlısı

Sonbahar ve kış aylarının sevilen tatlılarından kireçte kabak tatlısı tarifi nasıl yapılır?
130 Dakika
4-6 Kişilik
Şerbetli Tatlı
Tencere
Kireçte Kabak Tatlısı

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
1 kg olgun balkabağı
300 g sönmemiş kireç
3,5 l su
950 g toz şeker
1250 ml su
2,5 g limon tuzu

Nasıl Yapılır?

  • Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
  • Soyulmuş balkabaklarını daha sert seviyorsanız ince, daha yumuşak seviyorsanız kalın dilimler halinde doğrayın.
  • 3 saatin ardından kireçli suyu hiç karıştırıp bulandırmadan başka bir kaba süzün, dilimlenmiş kabakları içine alın. Su içinde yüzmelerini engellemek için üzerine bir tabak yerleştirin.
  • Bu şekilde en az yarım gün bekletin. Eğer çok daha sert bir kabak seviyorsanız bu süreyi uzatabilirsiniz.
  • Kabakları yeterli bekletmenin ardından bol suyla yıkayın, daha sonra temiz suyun içine alarak en az 1 saat durulanmasını sağlayın.
  • Bu esnada şerbetini hazırlayabilirsiniz. Bunun için toz şeker ve 1250 ml (5-6 bardak) suyu 5 dakika kaynatın ardından ocaktan alıp ılımasını bekleyin.
  • Kabakları son kez yıkayıp duruladıktan sonra ılık şerbet tenceresi içine alın. Tencereyi yeniden ocağa alıp karıştırarak kaynatın. Kaynama başlayınca kısık ateşte 2 saat pişirin.
  • Kabaklar şeffaflaştığında ateşi biraz yükselterek kıvamını yoğunlaştırın ve limon tuzunu ekleyin.
  • Kireçte kabak tatlısı hazır. Ceviz, tahin, kaymak gibi dilediğiniz ürünlerle servis edebilirsiniz.

Püf Noktası

*Dilerseniz reçel gibi bir kavanozda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
*Kireçte kabak tatlısının özelliği kabaklarının dışının sert içinin yumuşak olması ve dağılmadan pişmesidir.
*Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Paylaş

Yorumlar (3)

Muhammed Emin Soydan

Şefim sizce şerbetin limonu sıkılır mı dilim olarakmı atılır bu arada ellerinize sağlık şefim çok güzel görünüyor

Kısık Ateş
19.11.2020

Merhaba, limon suyu veya limon dilimi kullanmak yerine çıtırlığını ve rengini koruması için limon tuzu kullanmanızı öneririz.

Kısık Ateş
Muhammed Emin Soydan

Teşekkürler

Kısık Ateş
Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Tarifler

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Cennet Çamuru
40 Dakika
2-4 Kişilik
9B
Künefe
35 Dakika
4-6 Kişilik
102B
Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör
Ballı ve Ekşi Kremalı Künefe
3B