Tarif

Kıymalı Yaprak Sarma

Kıymalı (etli) yaprak sarması tarifi nasıl yapılır? Yaprak sarması yapmanın püf noktaları nelerdir?
80 Dakika
6-8 Kişilik
Sarma ve Dolma
Tencere
Kıymalı Yaprak Sarma
Paylaş
  • 3B
  • 64
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
500 g kuzu/dana kıyma
2 adet domates
1 adet kuru soğan
5'er g tuz, kuru nane, pul biber
20 g kıyılmış maydanoz
50 g pirinç (önceden ıslatılmış)
250-300 g salamura veya taze asma yaprağı
250 g kemik suyu
25 g domates salçası
30 g Pınar Tereyağı

Nasıl Yapılır?

  • Dolma harcı için geniş bir kapta kıymayı, rendelenmiş domatesleri, doğranmış soğanı, baharatları, maydanozu ve pirinçleri güzelce yoğurun.
  • Yapraklar salamura ise sıcak suda kaynatıp bekletin, ara ara bol suyla yıkayarak tuzundan arındırın, taze ise kaynattığınız sıcak suya atıp 3-4 dk. bekleterek yumuşamasını sağlayın.
  • Soğumuş yaprakların sap kısımlarını keserek alın.
  • Yaprakların parlak yüzü alta gelecek ve sap kısmı size bakacak şekilde tezgaha yayın. İç harcından arzu ettiğiniz kadar koyun. Yaprağın size yakın olan kısmını malzemenin üstüne kapatın, ardından yan kısımlarını kapatarak yaprağı çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Pirinçlerin şişme payını göz önünde bulundurarak kalınlığını ayarlayın.
  • Pişireceğiniz tencerenin tabanına birkaç parça doğranmış çiğ havuç ve soğan yerleştirin. Üzerini taze yapraklarla kaplayın. Ardından sarmaları sıralı şekilde tencereye dizin.
  • Domates salçasını ılık kemik suyunda ezerek karıştırın ve sarmaların üzerine gezdirin.
  • Son olarak birkaç parça tereyağı yerleştirip, taze yapraklarla sarmaların üzerini kapatın. Ardından bir porselen tabak kapatın ve kısık ateşte (25-30 dk.) tencerenin kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakın.
  • Pişen sarmaları dinlendirdikten sonra yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Püf Noktası

*Taze yaprakların sap kısımlarını pişirme esnasında tencerenin tabanına yayarak kullanabilirsiniz. Pişerken ekşilik verecektir.
*Yapraklar salamura ise sıcak suda kaynatıp bekletin, ara ara bol suyla yıkayarak tuzundan arındırın, taze ise kaynattığınız sıcak suya atıp 3-4 dk. bekleterek yaprakların yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
*İç harcını hazırlarken yaprakların tuzunu kontrol etmeli ve ona göre tuz eklemelisiniz. Eğer yapraklarınız tuzlu ise iç harca tuz eklemeyebilirsiniz.
*Yaprakları sararken çok sıkı olmamasına dikkat edin, pirinçler şişeceği için yapraklarınız yırtılabilir.
*Tüm sarmaların eşit boyda ve kalınlıkta olması için harç miktarını eşit koymaya özen gösterin.
*Pişirme esnasında üzerine tabak kapatmak pişerken dağılmalarını önleyecektir.
*Dilerseniz sarmalarınızı yoğurt ve tereyağlı pul biberle servis edebilirsiniz.
*Tarif videomuzu, Kısık Ateş Tv youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Sipariş Ver

250’den fazla Pınar lezzeti PınarOnline’da!
Daha fazlası var onda.

Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef

Yorumlar (3)

İnci Dinek
· 16.05.2021

Şefim bunu denicem birsey sorucaktim ben daha cok zeytinyagli seviyorum yaprak dolmayi tarifiniz varmiydi paylasirmisniz aslinda kolay ama ölcu ve baharatlari tam yapamiyoruz ya cok yada az geliyo baharatlar paylasirsaniz seviniriz ölçuleri 😊

BirgülÖztürk
· 16.05.2021

Ben sarma yaparken bir şey daha ekliyorum, bir tane ekşi erik, çekirdeği çıkarılmış, hatta mevsiminde ekşi geyik elması, ekşi erikleri donduruyorum, çok güzel bir lezzet veriyor.

Uzman Fehmi Samancı bu yorumu beğendi
Fehmi Samancı
· 17.05.2021

Harika olur. Kendi damak zevkinize göre lezzetlendirmek sizin elinizde 👍👩‍🍳

Benzer Tarifler

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Pazı Sarması
75 Dakika
4-6 Kişilik
9B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Domates Dolmaları
30 Dakika
4-6 Kişilik
4B Görüntüleme
Bamyalı Elma Dolması
30 Dakika
2-4 Kişilik
4B Görüntüleme