Tarif

Tarhana Nasıl Yapılır?

Anadolu mutfağının mis kokulu tarhana tarifi: Ev yapımı tarhana nasıl yapılır? Tarhana yapımında hangi malzemeler kullanılır? Tarhana yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte detaylar...
120 Dakika
10-12 Kişilik
Diğer Tarifler
Pişirilmez
Tarhana Nasıl Yapılır?
Paylaş
  • 490B
  • 54
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
1 kg domates
1 kg soğan
5 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 kg kırmızı biber
500 ml su
1 demet taze nane
1 demet tarhana otu
500 ml haşlanmış nohut
1 kg yoğurt
4 kg un (yaklaşık)

Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle domates, soğan, sarımsak, maydanoz ve biberleri irice doğrayın. En alta domates, üstüne soğan, biber ve sarımsak gelecek şekilde düdüklü tencereye dizin.
  • Üzerine suyu ilave edin, en son naneyi ve tarhana otunu ilave ettikten sonra kapağı kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar haşlayın.
  • Düdüklü tencereniz yoksa normal tencerede, malzemeler iyice yumuşayana kadar kaynatın. Bu işlem bittikten sonra tencereden tarhana otunu çıkarın, kalan malzemenin suyunu süzün ve suyu da ayrı bir kaba koyun.
  • Tencerede kalan malzemeleri blender'dan geçirin ve soğuyana kadar bekleyin. Bir yandan nohutları da blender'dan geçirip ezin. Diğer karışım hazır olunca da nohutları ve yoğurdu da katın ve esas işleme geçin.
  • Azar azar un ekleyerek hamur haline getirin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışan bir kıvamda olacak, o hale gelince bırakın. Sonrasında derin bir kaba koyun, üzerini örtüyle kapatın ve 10 günlük bir mayalanma süresine bırakın.
  • Üçüncü güne gelene kadar üstünü hiç açmayın ancak o günden sonra sık sık kontrol edin ve kabardıysa un ilavesi yapmadan yoğurun, kabarmadıysa günde en fazla 1 avuç un ekleyerek yoğurun.
  • 10 günün sonunda hamurdan bir parça alın ve ufalanıyor mu diye bakın. Eğer cevabınız evetse parça parça robot ya da rondoya koyup un kıvamına gelene kadar ufalayın.
  • Bu işlem de bittikten sonra tarhanayı bir örtü üzerine yayıp kurutun. Tamamen kuruduğunda kavanozlara koyup dilediğiniz an kullanabilirsiniz.
  • Gördüğünüz gibi tarhana yapmak, mayalanma sürecinden dolayı uzun ama zor değil. Üstelik katkısız, doğal ve sizin elinizden çıktığı için lezzetli de olacaktır. Mutlaka deneyin ve afiyetle tüketin.

Pınar logosuna tıkla! Hemen sipariş ver!

300’den fazla Pınar lezzeti PınarOnline’da!
Daha fazlası var onda.

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
5.0
1 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Diğer Tarifler Tarifleri

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kıbrıs Tahanı Tarifi
10 Dakika
2-4 Kişilik
15B Görüntüleme
Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
Yoğunlaştırılmış Süt (Condensed Milk) Tarifi
77B Görüntüleme
Fasulye Turşusu Tarifi
60 Dakika
8-10 Kişilik
45B Görüntüleme

Yorumlar (6)

Mücahit Milcan
· 09.10.2018

Öncelikle kolay gelsin ben Tarhananın ana vatanıolan maraştan yazıyorum. Tarhana yavuz Sultan Selim dönemine uzandığı söylenir ve burada toz şeklinde olduğu gibi cips şeklinde de yapılır, fırında yenir çok çeşidi vardır sizleri gerçek Tarhana ile buluşturmak isterim eğer sizde isterseniz tabi ki. Tarhana siz ustaların elinde daha farklı bir tad alabilir.

Mücahit Milcan
· 09.10.2018

Eğer bir adres verirseniz size kargo ile yollayabilirim,

Nuriye Ufuk
· 22.09.2022

Ilk tarhana deneyimim olacak harfiyen uyuyorum tarifinize sonucu yazarım şimdiden teşekkürler

Uzman Eyüp Kemal Sevinç bu yorumu beğendi
Eyüp Kemal Sevinç
· 22.09.2022

Şimdiden ellerinize emeklerinize sağlık. Bol bereketli olsun 😊🙏