Blog

3 Barista 3 Fincan - Koray Erdoğdu

Nitelikli Türk kahvesi nasıl demlenir?

3 Barista 3 Fincan - Koray Erdoğdu
Paylaş
  • 15B
  • 99
  • Kaydet

3 Barista 3 Fincan serimizin 2.bölümünde, Türk kahvesi demleme yarışmalarında ülkemizi başarılı şekilde temsil ederek birçok dereceye imza atan Koray Erdoğdu ile beraberiz…

Tüm kahve çeşitlerinde ve çekirdeklerinde olduğu gibi Türk kahvesi çekirdeğinin kalitesi de oldukça önemlidir. Alışılagelmiş çekirdeklerin dışına çıkılması gerektiğine inanan Koray Erdoğdu, her bölgenin çekirdeğinin denenmesi gerektiğini savunuyor.

Kahvenin kavrulma sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, sahip olduğu aromalarını öldürmemektir. Öğütülme derecesi ince olduğu için demleme süresinin de kısa olması gerekmektedir.

Gerçek bir Türk kahvesi demlemenin püf noktalarını Koray Erdoğdu’dan dinliyoruz;

Nitelikli Türk Kahvesi Nasıl Demlenir?

  • Taze kahveyi, demlemeden hemen önce öğütünüz
  • Bir fincan için 8 g (3 dolu çay kaşığı) kahve kullanınız
  • Kahveyi bakır cezve içerisine alınız
  • Üzerine 60 g suyu gezdirerek boşaltınız
  • Fazla acılaşmayı önlemek için ılık su kullanınız
  • Tüm kahvenin suyla teması için karıştırınız
  • Orta derece ateşte demlemeye bırakınız
  • 2 -2,5 dakika demlenme süresinde, kaynamadan ocaktan alınız
  • Fincanı 45 derecelik açı ile eğerek kahveyi boşaltınız
  • Telvenin çökmesi için 2-3 dakika bekleyiniz
  • Kahve, içilebilir sıcaklığa geldiğinde önce suyu içiniz
  • Su ile damağınızı temizledikten sonra kahvenizi içebilirsiniz

Afiyet olsun…

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Yanlış Telaffuz Edilen Mutfak Terimleri ve Yemekler

Fajita nasıl okunur? Peki ya Tortilla?

18B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
2 Şef 1 Sohbet - Ali Ronay ve Fehmi Samancı

Muhteşem buluşma! Kahkaha dolu bir sohbete hazır mısınız?

9B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Ünlü Şeflerimize Sorular Sorduk, Samimi Cevaplar Aldık - Maksut Aşkar

Şef Maksut Aşkar’ın bilinmeyen yönleri.

9B Görüntüleme