Blog

3 Barista 3 Fincan - Koray Erdoğdu

Nitelikli Türk kahvesi nasıl demlenir?

3 Barista 3 Fincan - Koray Erdoğdu
Paylaş

3 Barista 3 Fincan serimizin 2.bölümünde, Türk kahvesi demleme yarışmalarında ülkemizi başarılı şekilde temsil ederek birçok dereceye imza atan Koray Erdoğdu ile beraberiz…

Tüm kahve çeşitlerinde ve çekirdeklerinde olduğu gibi Türk kahvesi çekirdeğinin kalitesi de oldukça önemlidir. Alışılagelmiş çekirdeklerin dışına çıkılması gerektiğine inanan Koray Erdoğdu, her bölgenin çekirdeğinin denenmesi gerektiğini savunuyor.

Kahvenin kavrulma sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, sahip olduğu aromalarını öldürmemektir. Öğütülme derecesi ince olduğu için demleme süresinin de kısa olması gerekmektedir.

Gerçek bir Türk kahvesi demlemenin püf noktalarını Koray Erdoğdu’dan dinliyoruz;

Nitelikli Türk Kahvesi Nasıl Demlenir?

  • Taze kahveyi, demlemeden hemen önce öğütünüz
  • Bir fincan için 8 g (3 dolu çay kaşığı) kahve kullanınız
  • Kahveyi bakır cezve içerisine alınız
  • Üzerine 60 g suyu gezdirerek boşaltınız
  • Fazla acılaşmayı önlemek için ılık su kullanınız
  • Tüm kahvenin suyla teması için karıştırınız
  • Orta derece ateşte demlemeye bırakınız
  • 2 -2,5 dakika demlenme süresinde, kaynamadan ocaktan alınız
  • Fincanı 45 derecelik açı ile eğerek kahveyi boşaltınız
  • Telvenin çökmesi için 2-3 dakika bekleyiniz
  • Kahve, içilebilir sıcaklığa geldiğinde önce suyu içiniz
  • Su ile damağınızı temizledikten sonra kahvenizi içebilirsiniz

Afiyet olsun…

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat AslanBig Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

2B
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları
2B
Levent Demirçakmak
Levent DemirçakmakÖğretim Görevlisi
Ulusal Aşçılık Kampı Fikri ve Hayata Geçiş Hikayesi

Biz AŞOMDER (Aşçılık Okulu Mezunları Derneği) olarak her zaman eğitimin, okulların ve öğrencilerin yanında olmaya çalıştık.

2B