Berfin Yalılı
Berfin Yalılı
Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi

Hakkında

Bu kullanıcı için bir açıklama bulunmuyor.


Okul Bilgileri

Yaşar Üniversitesi - Gastronomi ve mutfak sanatlarıEylül 2020
Berfin Yalılı
Berfin Yalılı
Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi
3 yıl önce

Portakal Soslu Cheesecake ve Portakal Şekerlemeleri
Çevrecilik dediğimizde herkesin aklına gelen plastik atıklar ve benzeri ürünler olsa da mutfakta da gün içerisinde farketmeden bir çok şeyi atık haline getiriyoruz. Üstüne üstlük bu atıklarımız çoğu kez biraz zaman ayrılarak tüketilebilir gıdaya dönüştürülebilir şeyler oluyor. Bu konuda Kısık Ateş'in başlattığı Gıda Atıklarından Yeni 1 Öğün Yarışması da bize mutfaktaki atılarımızı nasıl değerlerlendirebileceğimiz konusunda bakış açısı kazanmamız için güzel bir fırsat oldu.

Bugün sizinle paylaşacağım tarifimde ana kahramanımız portakal olacak. Ben en sevdiğim ürünlerden birisi olan cheesecake ile bu kahramanımızı çok yakıştırıyorum. Bu yüzden sizinle portakallı cheesecake tarifimi ve tabii ki burdan çıkacak olan gıda atıklarımız için neler yapacağımızı paylaşacağım.

Öncelikle portakallı cheesecake'imiz ile başlayalım.

Alt tabana için ihtiyacımız olan malzemelerimiz:

  • 300 gr (2+1/4 su bardağı) Eti Burçak bisküvi
  • 112 gr (1/2 su bardağı) eritilmiş tereyağı
  • 40 gr (3 yemek kaşığı) toz şeker

Şimdi tabanımızı hazırlayalım.
Tabanın Yapılışı:
1- 24 cm'lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içerisine biraz sıvı yağ ile yağlayalım ve tabanına yağlı kağıt serip kelepçesini kapatalım. Bu sayede cheesecake'imiz yapışmayacak.
2- Kalıbın dış kısmını komple alüminyum folyo ile saralım ki su banyosu yaptırırken içerisine su girmesin.
3- Fırınımızı 160 dereceye getirerek turbo ayarda (fanlı ayarında) ısıtmaya başlayalım.
4- Bu sırada rondoda bisküvilerimizi çekip bir toz elde edelim.
5- Ardından bir kapta tereyağı ve şekeri de ekleyerek bu bisküvi tozumuzu güzelce karıştırlaım.
6- Şimdi bu taban harcımızı kelepçeli kalıbımıza dökereki kaşık yardımıyla bastırarak sağlam bir taban elde etmeye çalışalım.
7- Bu şekilde kalıbımızı fırında 10 dakika kadar pişirelim ve sağlam bir taban elde edelim.
8- Ardından fırından çıkartalaım ve dinlemeye bırakalım. Bu sırada da fırınımız soğumasın diye 150 dereceye düşürerek açık bırakalım.

Şimdi de cheesecake harcımız için gerekli malzemeler:

  • 680 gr labne peyniri (oda sıcaklığında olması daha iyi olacaktır)
  • 200 gr (1 su bardağı toz şeker)
  • 24 gr (3 yemek kaşığı un)
  • 240 gr (1 su bardağı krema), oda sıcaklığında
  • 50 gr (3 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı) portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta

Hadi cheesecake harcımızı hazırlayalım:
1- Labne peyniri, un ve toz şekeri bir kapta düşük hızda çırparak karıştırın.
Not: çırpma sırasında düşük hızda çırpalım ve az hava alsın ki üstünün çatlama riski az olsun.
2- Portakal suyu, krema ve portakal kabuğu rendesini güzelce karıştırın ve az önceki çırpma kabına ekleyin. Karışana kadar düşük hızda çırpın.
3-Şimdi teker teker yumurtalaramızı ekleyebiliriz.
4- Güzelce karıştırdıktan sonra tabanımızın üzerine dökün.
5- Bir fırın tepsisine kelepçeli kalıbı oturtun ve alüminyum folyolu kısmın en fazla yarısına kadar su koyun. Bu sayede su banyosu tekniğimiz ile güzel kızarmış bir cheesecake elde edeceğiz ve çatlatma riski olmayacak.
6- Artık cheesecake'imizi fırına verebiliriz. Yaklaşık 70 dakika kadar pişirin.
7- Ardından fırını söndürün ve 15 dakika kadar fırının kapağı açık soğumasına izin verin.
8- Şimdi de fırından çıkartığ 20 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
9- Artık buzdolabına atma vakti gelmiştir... En az 1 gün soğutmanızı öneririm.

Şimdi geldik portakal sosumuzun malzemelerine:

  • 2 buçuk portakalın suyu (1/2 su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Portakal sosumuz için bütün malzemelerimizi orta boy bir tencereye alıyoruz ve kıvamı koyulaşana kadar karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. İstediğimiz kıvamı elde edince ocaktan alıp, cheesecake'imizin üzerine dökebilriz.

Sıra geldi bunca portakalın kabuğuna ne olacağına...
Malzemeler:

  • Az önceki tarifimizden geriye kalan 3 adet portakalımızın kabuğu.
  • 500 gr toz şeker
  • 400 ml su

Şimdi de bayılarak yiyeceğiniz jelibon kıvamındaki portakal şekerlemelerimizin yapılışına:
1- Portakal kabuklarımızı ince ve uzun olacak şekilde dilimliyoruz.
2- Acı olmaması için içerisinde bulunan beyaz ksıımları biraz sıyırıyoruz.
3- 300 gr şekerimiz ile 300 ml suyumuzu tencerede kaynatalım.
4- Kaynayınca portakal çubuklarımızı ekleyelim ve kısık ateşte 45 dakika kaynatalım.
5- Ardından süzelim.
6- Kalan (200 gr) şekerimizi bir kaba dökelim ve süzdüğümüz portakal kabuklarını bulayalım.
7- Yağlı kağıt sermilmiş bir tepsiye serip kuruması için 1 gün boyunca oda sıcaklığında bekleterlim.

Geriye kaldı portakal posamız...
Burada ben tabak süslememiz için bir portakala ait posa ile 50 gr kadar portakal suyu ve 1 yemek kaşığı nişastayı kullanarak bir sos elde ettim. Bu sosu yumurta fırçası ile beyaz bir tabağa sürerek fotoğraftaki gibi bir sunum elde edebilirsiniz.

Sunum için ise taze nane yaprağı ile ferah bir dokunuş yapabilir, bunu zerdeçal kullanarak yaptığınız tüile ile şık bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca, kurumuş portakal dilimleri alarak portakalı ön plana çıkartabilirsiniz...

Afiyet Olsun...

Böylece portakallarımızın her bir parçasını değerlendirerek, her bir gıdannın aslında ne kadar değerli olduğunu ve biraz zaman ayırarak her bir parçayı faydalı hale getirebileceğimizi görmüş olduk.

#yasaruniversitesi #yasargastronomi #kutahyaporselengastronomi #kisikates #pinarhepyanimda

user feed images