PATATES PÜRESİ YATAĞINDA ET KAVURMA
Malzemeler
Eti pişirmek için tava ocağa koyulur ve kızdırılır. Ardından et tavaya alınır suyunu salıp çekene kadar kapağı kapalı şekilde pişirilir.Suyunu çeken etin içine zeytinyağı ve tuzu ilave edilir. Az daha kavurulur.
4 adet orta boy patates kabukları soyulur, bölünür ve haşlanır pişen patateslerin suyu süzülür ve içine kaşar peyniri rendesi, tereyağı ve tuz eklenip ezilerek püre yapılır.
Tabağa önce patates püresi alınır üzerine kavrulmuş et ilave edilir. En son olarak da tereyağı yakılır ve içine kırmızı pul biber karıştırılır etin üzerine dökülür. Yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.
GÜVEÇTE TAVUK SOTE
Malzemeler
Beşamel sos için
Üzer için
Hazırlanışı
Havuç ve patatesi soyup küp küp doğruyoruz ve bezelyeyle birlikte tencereye alıp üzerine su ekleyip haşlıyoruz. Dilerseniz hazır garnitür kullanabilirsiniz. Sebzeler haşlanırken soğanı yemeklik doğrayıp tavada kavurmaya bırakıyoruz. Bu arada tavuğu kuşbaşı, biberleri de yemeklik doğruyoruz. (Benim yazdan hazır doğranmış dondurulmuş vardı) Doğradığımız tavuğu kavrulan soğana ilave ederek tavuğu da pişirmeye başlıyoruz. Hafif kavrulan tavuğa biberleri ekliyoruz. Hepsini iyice pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. Karabiber ve tuzunu ekliyoruz. Altını kapatmadan önce garnitürünü ekliyoruz, hepsini karıştırıp altını kapatıyoruz ve güveç kaplarına pay ediyoruz.
Beşamel sos için tavaya tereyağını alıyoruz eritip üzerine unu ekliyoruz. Unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve üzerine 1,5 bardak sütü azar azar karıştırarak ekliyoruz. Üzeri göz göz olana kadar karıştırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz. Güveçlerin üzerine beşamel sosu pay ediyoruz. En son olarak kaşar peyniri rendesi ekleyip 190 derece fırında kaşarlar eriyip üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen yemeğimizin ilk sıcağı çıktıktan sonra servise hazırdır efendim afiye olsun.
ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE
Malzemeler
Hazırlanışı
ÇİKOLATA PARÇALI FINDIKLI KAKAOLU KEK
Malzemeler
Hazırlanışı
Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Portakal bavulu rendesi ilave edilir karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına kek harcı dökülür ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋
ETLİ NOHUT YEMEĞİ
Malzemeler
Hazırlanışı
Nohutları geceden suya ıslıyoruz veya sabahtan kaynar suyla ıslıyoruz. Islanan nohutlarımızı düdüklü tencereye alıyoruz üstüne etleri koyuyoruz ve üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken üzerine çıkan kefini alıyoruz. Nohut kaynarken bi yandan da yağı tavaya alıyoruz yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz içine domates ve biner salçasını ekliyoruz kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan soğanı kefini aldığımız nohuta ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Düdüğü ötene kadar yüksek ateşte düdük ötünce kısık ateşte 40 dakika pişiriyoruz. Pişen yemeğimizi açmadan önce havasının iyice çıktığından emin olalım. Yemeği daha küçük bir tencereye alıyoruz ve tuzunu ilave edip 10 dk dinlendiriyoruz. Dinlenen yemeğimiz servise hazırdır afiyet olsun.
BALKABAĞI TATLISI
Malzemeler
Hazırlanışı
HAVUÇLU FINDIKLI KEK
Malzemeler
Hazırlanışı
Yağ ve şeker köpürene kadar çırpılır. Üzerine süt eklenerek karıştırılır. Toz malzemeler eklenir karıştırılır. Havuç rendelenir içine 1 tatlı kaşığı un eklenir ve karıştırılarak kek harcına ilave edilir. Kırılmış fındık kek harcına ilave edilir. Kek harcı iyice karıştırılır. Yağladığımız kek kalıbına harcımızı dökelim ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kekimiz yaklaşık 45 dk pişmeye bırakılır. Kek pişerken ilk yarım saat fırını açmıyoruz ki kabaran kek sönmesin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Pişen kekimizi çıkarıp üstünü örtüyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak kesip afiyetle yiyoruz. Afiyet olsun 😋
Bu tarifi elimizde kalan bayat keklerle, içi tam kabarmayan keklerle veya kalıplara yapışmış parçalanmış kekleri değerlendirerek de yapabiliriz. Her türlü kekten olur meyveli kuruyemişli tercih tamamen size kalmış. Benim elimde sade kek vardı kakaolu yapmak istediğim için içine kakao ilave ettim. Sade olarak da tercih edebilirsiniz. Kuruyemiş yerine damla çikolata koydum sizler fındık fıstık ceviz badem hangi kuruyemişi seviyorsanız ilave edebilirsiniz.
ÇİKOLATA KAPLI ŞEKİLLİ KEKLER
Malzemeler
Üstü için
‼️ÖNEMLİ‼️Sütünüzü yavaş yavaş ilave edin. Kekin sütle veya yoğurtla yapılışına göre bekleme süresine göre kekin yumuşaklığı değiştiği için süt miktarı da değişebilir. Kekimiz çok kuruduysa daha fazla da süt ilave edebiliriz. ‼️
Hazırlanışı
Öncelikle çikolatamızı benmari usulü eritiyoruz.
Keklerimizi elimizle veya rondoda iyice ufalıyoruz ve içerisine tüm malzemeleri ilave edip güzelce yoğuruyoruz. Daha sonra harcımızı tezgahın üzerine koyup elimizle düzeltiyoruz ve dilediğimiz kurabiye kalıbı ile şekiller çıkartıyoruz ve erimiş çikolataya batırıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Kalan kısmını da elimizle yuvarlayıp topçuklar yapıyoruz bir kısmını çikolataya bir kısmını hindistan cevizi rendesine bulayıp tepsiye diziyoruz. Hepsini soğuyup donması için buzdolabına kaldırıyoruz. Çikolataları donan atıştırmalıklarımız hazırdır. Atıştırmalıklarımızı kapalı olarak 3-4 gün buzdolabında muhafaza edebiliriz. Afiyet olsun.
Şöyle güzel bir fırın sütlaç yapmaya ne dersiniz. Sütlacı çok severim fakat fırın sütlaç olarak ilk defa yaptım ve çok beğendim hemen sizlerle de paylaşmak istedim buyrunuz efendim 👌
Fırın Sütlaç
2 su bardağı su
1 litre süt
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
Hazırlanışı
Ben çok kıvamlı ve çok pirinçli sevmediğim için bu şekilde yapıyorum. Arzuya göre pirinç ve nişasta miktarı artırılabilir. Zaten fırına koyunca da biraz daha koyulaşıyor.