COOKİES
Malzemeler
120 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
70 gr esmer şeker
70 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilin
1 adet yumurta
230 gr un
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
175 gr parçalanmış bitter çikolata
Yapılışı
Limonlu Kek
200 gr un
4 gr kabartma tozu (1 çay k)
1/4 çay k zencefil
1/4 çay k tuz
100 ml süt
2 çorba k limon suyu
175 gr toz şeker
1 çorba k limon kabuğurendesi
130 g oda isısında Pınar tereyağ
2L yumurta
70 gr Pınar ekşi krema kullandım
2 yk limon suyu daha ekledim
Keki çırpmaya başlamadan öncesütün içine (süt oda ısısında, kek için gerekli olan her şey oda ısıda olmalı) 2 çorba k limon suyunu ekledim ve kenarda 10 dk beklettim ki kesilsin.Yani #buttermilk yaptim.
Toz şekerle de 1 çorba k limon kabuğunu güzelce ovdum.Limon kabuğunun yağı çıksın.
Kek için geniş bir çırpma kabında tereyağını 1 dk çırptım.Şekeri azar azar ilave edip açılıp hacim alana kadar yaklaşık 4-5 dk çırptım.Arada kasenin kenarlarını ve altını spatula ile sıyırdım ki kenara sıçrayan malzemelerde homojen bir şekilde karışsın.
Yumurtaları tek tek ekledim.Bir yumurta karışınca diğerini ekledim.Ve 1 dk mikserin orta yüksek çırptım. Ekşi kremayı ekledim. Ayrı bir kapta elenmiş unu, tuzu, zencefili ve kabartma tozunu harmanladım.
Şimdi buttermilkle kuru malzemeleri dönüşümlü olarak ekliyoruz. Önce kuru malzemenin 3'te 1'i sıvının yarısı. Bi çırpıyorum ama düşük hızda. Sadece karışana kadar. Bu işlemi tekrarlıyorum. Elimde geriye unun 3'te 1 'i kaldı. Onu da ekleyip karışana kadar çırptım, tamam. 2 yk limon suyunu da ekledim.
Baton kek kalıbını yağladım. (11x23cm) Yağlı kağıtla kapladım. Harcı döktüm.
Önceden isınmış 160 derecedeki fırına. Yaklaşık 50-55 dk
Afiyet olsun 🤗
CRUMBLE TARTLET
Hamur İçin:
Şeker 50 gr
Tereyağ 150 gr
Yumurta 1 adet
Un 200 gr
Tuz 1 tutam
•Tereyağını küp küp kesin ve un ile parmak uçlarıyla kum kıvamına gelene kadar ovalayın.Şekeri ekleyip harmanlayın ve yumurtayı ekleyin.30 dk kadar buzdolabında dinlendirin. Hamuru acın ve tart kaplarına yerleştirin.
Dolgusu İçin:
Ekşi krema 450-500 gr
Toz şeker 70 gr ( şekerli seviyorsanız 120 gr)
Un 75 gr
Yumurta 1 adet
Vanilya ( toz ise bir paket ) ( sıvı ise çay kaşığının ucu ile koyun)
•Dolgu için bütün malzemeleri minderle 2-3 dk çırpın. Süzgeçten geçirin.
•Hamurlarınızın üzerine mevsim meyvelerinden dilimleyip koyun. ( yumuşak meyveler koymalısınız.) Daha sonra dolgunuzu üzerine koyup *190 C 10-15 dk pişirin.
Crumble için:
Un 80 gr
Ceviz veya fındık 60 gr doğranmış
Esmer şeker 65 gr
Tarçın 1 tutam
Tuz 1 tutam
Tereyağ 65 gr eritilmiş oda ısısına gelmiş
•Crumble için bütün malzemelerini karıştırın. Fırından çıkardığınız tartların üzerine paylaştırın ve aynı fırında 10-15 dk daha pişirin.
*orta boy tart kalıbı ile 2 adet cıkıyor. İsterseniz 28 cm lik büyük boy da bir adet yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN 🤗🥧
Ekşi kremalı CRUMBLE TARTLET 😍
BALKABAKLI CHEESECAKE🎃
Bayılacaksınııızz çok hafif ve aşırı pratik bir tatlı 😍
Cheesecake tabanı için:
2 paket yulaflı bisküvi
1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
80 gram tereyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
Kreması için:
3 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
400 gram labne peyniri
200 gram süzme yoğurt
1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Balkabağı püresi için:
500 gr balkabağı
1sb şeker
•Cheesecake tabanı için; mutfak robotuna aldığınız yulaflı bisküvileri toz haline gelene kadar çekin. Derin bir karıştırma kabında ince çekilmiş ceviz içiyle harmanlayın. Oda sıcaklığında erittiğiniz tereyağ ve toz tarçın ilavesiyle karıştırıp hamur haline getirin.
Hazırladığınız bisküvi karışımını 20-22 cm. çapında kelepçeli tart kalıbı tabanına yayın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltip sıkıştırın.
•Labne peynirli kreması, iç malzemesi için; varsa fazla sularını süzdürdüğünüz labne peyniri ve süzme yoğurdu derin bir karıştırma kabında, yüksek devirde çırparak krema kıvamına getirin.
Tek tek eklediğiniz yumurta ve toz şeker ilavesiyle karıştırma işlemini sürdürün. Rendelenmiş limon kabuğu ve mısır nişastası ilavesiyle düşük devirde, kısa bir süre daha karıştırın (Çok fazla karıştırmanız çatlaklara yol açacaktır).
Şerbet karışımında yumuşayıp kıvam alan bal kabaklarını süzüp püre haline getirin. Hazırladığınız kremaya ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kremayı son haline getirin.
Hazırladığınız kremayı cheesecake tabanı üzerine döküp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Kenar ve taban kısmını alüminyum folyo ile kapladığınız kelepçeli kek kalıbını, bir parmak yüksekliğinde su dolu bir tepsiye oturtun.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kenar kısımları kıvam alıp orta kısmı hafif akışkan bir halde kalana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Sonrasında oda ısısında ılık bir kıvama getirdiğiniz cheesecake'i, kıvam alması için buzdolabında dinlenmeye alın.
Not: Balkabaklarını dilimleyip pişirme poşetine yerlestirin üzerine şekeri ilave edip balkabağı yumuşayana kadar pişirin ve püre haline getirip soğutun.
Rulo Pasta en sevdiğim 😍 🍰
🍫BROWNİE CHEESECAKE
TarifiMelih Şef'in . Bu güzel sütlaç reçetesi için teşekkürler ..