Şef Usulü

Et Marinasyonu

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

Et Marinasyonu
Paylaş
  • 13B
  • 122
  • Kaydet

Etin Terbiye Edilmesi Ne Demektir?

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir.

Temel amaç etin daha lezzetli hale gelmesi ve etin daha yumuşak olmasını sağlamaktır. Marine edilen etler kolay pişer, servis edildiğinde tabakta kolay kesilir, çiğnenmesi kolaydır ve marine soslarından dolayı et daha da lezzetli olur. Aromasını ve lezzetini artırabilmek için bu önerimizi dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

Peki et neden marine edilir? Etin terbiye edilmesi sırasında ne oluyor ki et daha yumuşak ve daha lezzetli oluyor?

Farklı malzemelerle yapılan farklı et terbiye işlemlerini incelediğimizde şu sonuca varmamız mümkündür; et ne kadar iyi dinlendirilmiş olursa olsun, kasların arasında hala bir miktar laktik asit bulunmaktadır. Etin yapısında bulunan bu laktik asit ne yazık ki etin sertleşmesine ve lezzet kaybına neden olmaktadır. Terbiye işlemi sırasında kullanılan malzemeler ile et biraz daha dinlendirilmekte ve böylece kaslar arasında kalan son laktik asit de etin yapısından ayrılmaktadır. Etin yapısından ayrılan laktik asidin yerine marinasyonda kullandığımız aromatik tatlar geçer. Böylece et pişirildiğinde bu aromalar etin içine işleyerek daha lezzetli hale getirir.

Balık Marinasyonu

Balığın içini temizlendikten sonra, temizleme suyundan iyice arındırmak gerekiyor. Çünkü temizleme suyu, marine sosunun tadını ciddi derecede bozar. Marine işlemi sirke, şarap gibi mayalanmış asidik malzemeler veya narenciye, domates suyu, zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla karıştırılarak yapılır. Ayrıca süt, sulandırılmış tarhana, yoğurt, soğan, sarımsak ve kereviz yaprağı ya da tozu da marine etmede kullanılabilir. Marine etmek, balığın ızgaraya yapışmasını da önler.

Tavuk Marinasyonu

Tavuk mariasyonu etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca kullanılan baharatlar etin lezzetini daha da arttırır. Tavuk yapı itibari ile daha uzun süre pişmesi gereken bir ettir. Marinasyonda taze baharatlar kullanırsa yanar. Bu sebeple taze baharat yerine kurutulmuş ya da toz baharatlar tercih edilmelidir. Tavuk etinin en lezzetli kısmı buttur, derisi ile pişirilmesi lezzet açısından daha uygundur.

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Aralco Group Executive Chef

Yorumlar (1)

İrem Şenol Akay
· 15.01.2019

Süper bir bilgi.

Uzman Oytun Dağlı bu yorumu beğendi

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

190B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Aralco Group Executive Chef
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

10B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Chemex Demleme Yöntemi

İşin ustasından Chemex demleme yöntemi nasıl yapılır?

3B Görüntüleme