Kısık Ateş
Blog

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini, vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Bu vitaminin yetersiz alınması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Şimdi, hangi besinlerin A vitamini açısından zengin olduğuna bir göz atalım.

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Paylaş
  • 4B
  • 19
  • Kaydet

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini yağda eriyen bir vitamin türü olup besin ya da takviye şeklinde mutlaka karşılanması gereken vitaminlerdendir. A vitamininden eksik kalmak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir, yaşam kalitesini düşürebilir. A vitamininin açık sarı rengi ve karotenin koyu kırmızı rengi, içinde bulundukları besinlere rengini vermektedir.

Peki, A vitamini hangi besinlerde bulunur?

Kırmızı et: Dalak, beyin, karaciğer.

Beyaz et: Tavuk, ördek, hindi, kaz.

Deniz ürünleri: Havyar, ton balığı, ıstakoz, balık, yosun, karides.

Hayvansal gıdalar: Süt ürünleri, yumurta.

Meyveler: Kayısı, greyfurt, mandalina, havuç, limon, kivi, avokado, mango, vişne, ananas, nar, böğürtlen, kiraz, çilek, yaban mersini.

Yeşillikler: Maydanoz, roka, marul, ıspanak, nane, tere, dereotu, soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, yeşillikler.

Tahıllar: Mısır, buğday, yulaf, pirinç, bulgur gibi tahıllar.

Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek, bakla, soya fasulyesi, maş, barbunya vb. baklagiller.

Tohumlar: Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, fıstık, fındık, ceviz vb. sağlıklı yağ barındıran tohumlar.

Yağlar: Hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı, ceviz yağı, çörekotu yağı vb. sağlıklı yağlar.

A Vitamini ve Sağlığa Faydaları

Görme bozukluğunu önlemeye yardımcı olur

A vitamini göz sağlığı için temel destekleyici vitaminlerdendir. Gece körlüğü ve yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarına karşı önleyici destek sağlayan A vitamini özellikle karanlıkta görme yeteneğini iyileştirmeye yardımcı olur. Eksikliğinde "gece körlüğü" olarak bilinen karanlıkta görüş kaybı ortaya çıkmaktadır. Eksiklik süresi uzadıkça ‘bitot lekesi’ görülmektedir.

Bağışıklık sistemini destekler

A vitamini, vücudun solunum yolu, göz, sindirim sistemi ve üreme organlarında bulunan mukus bariyerlerinin üremesine destek olur. Mukus bariyerleri ise bağışıklık sistemini destekler, vücudun doğal bir koruma mekanizması geliştirmesine yardımcı olur. A vitamini mukus salgılarını dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesini, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını destekler.

Cilt hastalıklarını önlemeye destekçidir

Egzama, akne, siyah nokta gibi çeşitli cilt problemlerine karşı A vitamini destekleyici rol oynar. A vitamini, ciltte gelişen aşırı kuruluğun önüne geçmeye çalışır. A vitamini eksikliğinde cilt gözenekleri ve yağ bezleri tıkanarak akneye zemin hazırlar. Düzenli A vitamini almak bu tıkanıklığı önlemeye, sağlıklı cilt yapısına sahip olmaya destek sağlar.

Üreme sağlığını destekler

Kadın ve erkek üreme sağlığını korumaya yardımcı olan A vitamini, embriyonun sağlıklı bölünmesine ve gelişmesine destek sağlar. A vitamini yumurta ve sperm hücrelerinin ideal kalitede olmasını sağlar.

Kemik sağlığının koruyucu yardımcısıdır

Sağlıklı kemik gelişimi için vitamin ve mineraller ideal bir destekçidir. A vitamini, kemiklerin büyümesinde, gelişmesinde, sağlam yapıya kavuşmasında etkili bir yardımcıdır. Güçlü ve sağlıklı kemik gelişimi için kalsiyum ve D vitaminiyle birlikte A vitamininin de alınması gerekir.

Günlük A Vitamini İhtiyacı

Vitamin ve minerallerin günlük alım miktarı kişilere göre değişkenlik gösterir. Sağlıklı yaşam idealinde çocuk, yetişkin, kadın- erkek bireylerin alması gereken günlük A vitamini ihtiyacı farklıdır. Bu durumda belirlenen alım miktarları şöyledir;

  • Kandaki retinol miktarı;
  • 30 ve üzere mcg/dl TOKSİK
  • 30 mcg/dl YETERLİ
  • 20 mcg/dl altı YETERSİZ
  • 10 mcg/dl altında depolar BOŞ kabul edilmektedir.
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

67B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

21B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

121B Görüntüleme