Blog

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

İnsan sağlığı için kuşkusuz çok önemli bir rolü olan vitaminlerden B12 vitamininin hangi besinlerde bulunduğunu biliyor musunuz? B12 vitamininin sağlığa faydaları nelerdir? B12 vitamini eksikliğinde vücutta ne gibi değişiklikler görülmektedir?

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Paylaş
  • 8B
  • 52
  • Kaydet

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir ve diğer adı kobalamindir. Vücudunuzun kendini yenileyebilmesi, hastalıklara karşı kalkan oluşturabilmesi, büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı bir yaşam rutini oluşturabilmesi için yardımcı olan vitaminlerin başında gelir.

Peki, B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

B12 vitamini, hayvansal kaynaklı besinler olan kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bulunur. Günlük diyet çoğunlukla bitkisel besinlerden oluştuğunda, alınan B12 vitamini miktarı da azalır. Özellikle vejetaryen beslenme tipi uygulayanların çok dikkat etmesi gereken bir vitamindir. B12 ile zenginleştirilmiş yiyeceklerle takviye yapılabilir. Gerekirse, beslenmeye ek olarak B12 vitamini takviyesi alınabilir.Besinlere uygulanan yüksek sıcaklık, B12 vitamininin de kaybına yol açmaktadır.

Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur

Bilişsel fonksiyonların gelişmesine destek sağlayan B12 vitamini, eksikliğinde unutkanlıkla kendini gösterir, düzenli alımda ise hafızayı güçlendirerek beyin sağlığını destekler.

Kansızlık tedavisini destekler

Kansızlık probleminde B12 vitamini destekleyici rol üstlenir. Folik asitle birlikte çalışarak kansızlığı önlemeye, tedavinin faydalı olmasına destek sağlar.

Saç ve cilt sağlığının destekçisidir

Saç, cilt ve tırnak yapısında görülen cansızlık, kırılmalar, dökülmeler ve genel problemler B12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. B12 vitaminini düzenli aldığınızda saç, cilt ve tırnak yapınızın daha güçlü, daha sağlıklı olması için destekleyebilirsiniz.

Kilo kontrolüne yardımcı olur

B12 vitamini vücuttaki karbonhidratların enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. Bu döngü yağ yakımı, metabolizmanın hızlanması ve kilo kontrolü sağlamada destek sağlar. Vücut enerjisinin artması yanı zamanda fiziksel performansı da destekler, spor rutininizi canlandırabilir.

Kalp ve damar sağlığını destekler

Son yıllarda artış gösteren kalp ve damar rahatsızlıklarının temel sebeplerinden biri de vitamin eksikliğidir. B12 vitamini, kalp ve damar sağlığı rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olabilir, kalbi doğal yollarla destekler.

Hücre onarımını destekler

B12 vitamini sinir hücrelerini onarmaya, vücudunuzdaki hücrelerin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur.

Günlük B12 Vitamini İhtiyacı

B12 vitamini referans aralığına göre kişilerin günlük B12 vitamin ihtiyacı 2-3 mcg’dir. Hamile ve emziren kişilerde ise bu ihtiyaç daha yüksek seviyelerdedir. Günlük alım seviyeleri;

  • 0 - 1 yaş bebeklerde; 0,5 mcg
  • 1 - 13 yaş çocuklarda; 1 - 2 mcg
  • 14 yaş üstü kişilerde; 2,4 mcg
  • Gebe ve emzirenlerde; 2,8 mcg

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 vitamini eksikliğini vücudunuzdaki değişikliklerden, olumsuz hallerden anlayabilirsiniz. İşte vücudunuzun size gönderdiği sinyaller;

  • Hafıza problemleri, yoğun unutkanlık
  • Depresyon, anksiyete, sinirlilik hali
  • Kilo kaybı
  • Ciltte kuruluk
  • Saç dökülmesi
  • Ağız için yara
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • El ve ayaklarda uyuşma / karıncalanma
  • İştahsızlık, kilo kaybı
  • Denge problemleri

B12 vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir?

Kandaki B12 seviyesini yükseltmek için vitamin takviyesi alabilirsiniz veya hayvansal ürünlerin tüketimini artırabilirsiniz. Ancak kandaki seviyeniz düşük durumdaysa hekiminizin yönlendirmesi ile B12 vitaminini burun spreyi olarak veya belirli aralıklarla iğne olarak da kullanılabilirsiniz. 

Vücuttaki B12 vitaminin ciddi eksikliğinde ne yaşanır?

B12 vitamini beynin sinir ağını oluşturan hücrelerin büyümesinde ve onarımında önemli rol oynar. Eksikliğinde geri dönüşsüz olan hatırlama güçlüğü, hafıza kaybı ve demans gibi ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Hangi durumlar B12 vitamini eksikliği riskini arttırır?

B12 vitamini eksikliği vücudunuza yeterli ve doğru besin ögesi alamadığınızda ve sindirim sisteminde yaşanan problemlere bağlı olarak görülebilir. Vegan olarak beslenen bireyler hayvansal kaynakları tüketmedikleri için risk altındadırlar. Kronik alkolizim, Crohn hastalığı veya çölyak hastası olmak, yağ aldırma operasyonları, ilerleyen yaş riski arttırır çünkü bu durumlarda vücutta yeterli emilim gerçekleşemez.

Yeterli B12 vitamini alınmazsa ne olur?

Vücut yeterli kırmızı kan hücresi üretemez. Yetersizliği halinde, sinir sistemi bozuklukları ile birlikte, “pernisiyöz anemi” (kansızlık) oluşur. Pernisiyöz anemide, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısı azalır ve şekilleri bozulur. Bu durum, kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımındaki bozukluktan ileri gelir. Pernisiyöz aneminin oluşum nedenleri farklı da olabilir. Nedenlerinden biri, diyetle yeteri kadar B12 vitamini alınmaması veya besinlerin hazırlanması ve saklanması için uygulanan işlemlerin vitamin kaybını artırmasıdır.

Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

61B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

19B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

104B Görüntüleme