Blog

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Covid-19 sebebiyle hepimiz tedirginiz ve virüsle savaşabilmek için bağışıklığımızı güçlendirmek istiyoruz. Peki nasıl?

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Paylaş
  • 9B
  • 56
  • Kaydet

Coronavirüs (Covid-19) sebebiyle hepimiz tedirginiz ve virüsle savaşabilmek için bağışıklığımızı güçlendirmek istiyoruz.

Peki nasıl?

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için özellikle antioksidan olarak da görev yapan A, C ve E vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek tüm hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Ülkemizde bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, nar, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri vücudumuza sağlayabiliriz. Ölçülü ve dengeli beslenme gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. Bunun için her gün süt-yoğurt, et, balık veya tavuktan biri, tahıl ve ekmek grubu ile sebze ve meyvelerin her gün tüketilmesi gerekliliği üzerinde durmalıyız.

Bu dönemde asitli içecekler, çay, kahve içmek yerine bitki çayları veya C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki çeşitli renklerde salatalar vitaminleri sağlayacaktır. C vitamini kaybını önlemek için salata veya meyve sularını tüketmeden hemen önce hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Bağışıklık destekleyici D vitaminin bir kaynağı olan balığı daha bol tüketmeye çalışınız. Balık da içerdiği yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması sizi evde kaldığınız bu dönemde depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Antidepresan etkili bir beslenme planı bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, semizotu) içermelidir.

B ve C vitaminleri ile folik asidin, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji arttırıcı etkilerinden yararlanmalısınız. Beslenme planınızı oluştururken vitamin ve minerallerin bol miktarda bulunduğu yiyeceklere daha fazla yer ayırmalı, gerekiyorsa dönemsel olarak ek besin desteği (C vitamini, omega, probiyotik, betaglukan, D vitamini) almalısınız.

Bağışıklık sistemini güçlendiren kış meyveleri;

Kivi

Kivi, zengin besin değeri ve yüksek oranda lif içeriği ile süper meyve olarak kabul edilmektedir. C vitaminin yanı sıra E vitamini, bakır, potasyum, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini içeriği de yüksektir. Kivinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. C vitaminin çok iyi kaynağı olan kivinin günde 2 adet tüketimi, günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Elma

Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Lif ve flavanoidler ise sağlığın devamlılığı konusunda elmayı besin öğeleri yıldızı yapar. Elmada bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler toksik maddelerin dışkı ile atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu aktivite gösterir. Çözünmeyen lif, LDL kolesterolü tutarak vücuttan dışarı yollarken, çözünen lif olan pektin ise karaciğerde üretilen LDL kolesterol miktarını azaltır.

Armut

İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar.

C vitamini ve bakır içeriği oldukça yüksektir. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı korurlar.

Nar

Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içermektedir. Ayrıca nar kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır.

Portakal

Portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Bunların dışında da, damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ayrıca, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller ve yaraların da daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Mandalina

Mandalina, içerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle, bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı iyi bir ilaç olma özelliği taşır çünkü kötü kolesterol düzeyini düşürür. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır. Damar hastalıklarına karşı vücudu korur.

Sağlıklı günler...

Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

60B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

19B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

103B Görüntüleme