add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upbookmark-filledbookmarkcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcoffeecomment-question-outlinecomment-write-outlinecookiedownloadediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpictureplacesquestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Blog

Bulaşık Makinesinde Et ve Balık Pişer Mi?

Bu da bir pişirme tekniği olamaz mı?

Bulaşık Makinesinde Et ve Balık Pişer Mi?
Paylaş

Bulaşık makinesinde yemek pişer mi sorusuna, hayır pişmez, daha neler, hijyen konusu nerede kaldı cevabıyla hemen konuyu reddedenlerin bir kez daha düşünmeleri gerektiğini düşünüyorum. En azından bir kere deneyip öyle karar vermeliler. Çünkü yemekler çok lezzetli ve üstelik besleyici oluyor.

2011 yılında Paris'te kaldığım süre içerisinde Fransız mutfağı ile ilgili pek çok uygulamaya katıldım ve farklı teknikler öğrendim. Fakat bana en farklı gelen pişirme yöntemi bulaşık makinesiydi. Sous vide yöntemi, ultrasonik dalgalar kullanarak pişirme yöntemi gibi yöntemleri moleküler mutfakta kullanıldığını biliyorum ve bu cihazları gıda mühendisi olduğum için deneysel yöntemlerimde sürekli olarak kullanmamdan dolayı bana oldukça normal geliyordu. Özellikle moleküler mutfak ve moleküler gastronomi çalışmaları ve araştırması yapmamdan dolayı işin içine kimyasal maddeleri ekleyerek yeni lezzetler ve tatlar elde etmeye oldukça alışıktım.

Ama bulaşık makinesini pişirici olarak kullanmayı ilk duyduğumda bu fikir çok itici gelmişti. Kirli bulaşıklar makine de temizlenirken, pişen yemeğin yenmesi de nerden çıkmıştı. Bir gıda mühendisi olarak değerlendirdiğimde eğer hijyen kurallarına çok dikkat edilirse bu işin mümkün olabileceğini biliyordum fakat yemeğin kirli bulaşık ve deterjanlı su içinde pişme fikrine pek iyimser yaklaşamıyordum.

Bunu arkadaşlarımla paylaştığımda, Paris'te uygulayanların sayısının fazla olduğunu öğrendim. Meğerse arkadaşlarım bu yöntemi kullanarak yumurta, somon, et ve sebze pişiriyormuş. Şüpheye düştüğümü görünce ispatlamak için akşam yemeği düzenlediler. Yemekte bulaşık makinesinde yumurta ve kırmızı et az pişmiş olarak hazırlanıp, değişik soslarla hazırlanmış bir makarna çorbası içinde sunuldu ve tadı da oldukça güzeldi.

Bulaşık makinesinde hazırlanmış yemeği tattıktan sonra bu tekniği çok benimsedim. Bulaşık makinesi böylece çok fonksiyonlu bir araca dönüşüyordu.

Her şeyden önce enerjiden tasarruf etmemizi sağlıyor. Bunun yanında bulaşık makinesinde sıcaklık ve süre kontrolü var.Sıcaklık çok yüksek derecelere ulaşmadığı için, 70-80 derece arasında kısa süre içerisinde taze bir balığı, eti, sebzeyi suyunu uçurmadan ve besin değerini kaybetmeden kolaylıkla pişirebiliyoruz. Sebzeyi, balığı, kırmızı ve beyaz eti az pişmiş sevenler için çok ideal bir yöntem. Hele öncesinde soslarla marine edilmiş etler daha da lezzetli bir hale geliyor. Yani kısa süre içinde besin değeri yüksek, lezzetli ve sulu oldukça ekonomik yemekleri bulaşık makinesinde hazırlayabilmek mümkün.

Bu uygulama yöntemini ünlü Sürrealist Gurme “Bob Blumer” in bir yazısını bulup onun yazdıklarına göre düzenledim. Ünlü gurme yazısında konuyu ve kendisine sorulan soruları detayı ile anlatmış. Bence bulaşık makinesini pişirme yöntemi olarak kullanmayı denemek isteyenler için oldukça açıklayıcı. Bu tarif beraberinde evlerde sahip olunan bulaşık makinesini, aynı zamanda çok yönlü kullanımı olan bir cihaza dönüştürüyor.

Tarife Göre

Somon fileto hafif bir sosla kaplandıktan sonra alüminyum folyo ile iyice sarılır ve makinenin üst kısmında bulunan bölüme yerleştirilir. Bulaşık makinesinde bulaşıklar yıkanırken veya bulaşıklar olmadan (tercih sizin) pişirilir.
Sonuç, ağzınızda eriyen sulu bir somon fileto.

Bu pişirme yöntemini ilk kez duyup kuşkuyla bakan kişilerin Bob Blumer’e soruları ve onun cevapları ise şöyle:

Bu konu ile ilgili bir hile var mıdır?
Hayır.

Balığın parçalanması nasıl önlenir?
Balıklar ayrı ayrı alüminyum folyoya sarılır.

Balıklar ne kadar sürede pişer?
Somon tam yıkama ve kurutma süresinde pişirilmelidir (pek çok model için yaklaşık 50 dakika).

Model farklılık yaratır mı?
Hayır ben somonu pek çok model de hazırladım. Her hazırlamamda yıkama sıcaklık ve sürelerinde değişiklik olmasına rağmen, somon çok affedici ve az ya da çok pişirmek onu önemli ölçüde değiştirmiyor.

Bulaşık makinesinde herhangi özel bir ayara ihtiyaç var mıdır?
Evet kullanabileceğin en yüksek sıcaklığı kullanmalısın. Modern bulaşık makineleri ısıdan tasarruf etmek amacıyla tasarlandığı için bu bölüm istenmez. Fakat diğer ayarlarda, özellikle “tencere ve tava” ayarı bütünüyle pişirmeye yeterlidir.

Balık deterjan tadında olmuyor mu (deterjan eklemek ve kirli bulaşıklar yıkanırken pişirmek doğru mudur)?
Hayır, somon alüminyum folyo ile çok iyi şekilde paketlendiğinde, bir problem olmaz.

Bulaşık Makinesinde Hindi ve Tavuk Pişirme

Tavuk Tarifi

Bulaşık makinesinde pişirme tekniğini ilk olarak 2,5 kg'lık bir tavuğu pişirmekle deneyen yaratıcı şefler; sıkı, gevrek, kurumayan göğüs eti sonuçlarını alarak etkileyici sonuçları kanıtladılar.

Sadece iki kez çevrilen tavuk, derisinin tamamen kızarması için kısa süreliğine fırına atıldı ve böylece pişirme işlemi tamamlandı. Bulaşık makinesinde olduğu sürece et termometresi kullanılarak tavuğun ideal ısıda pişip pişmediği kontrol edildi.

Hindi Tarifi

Bulaşık makinesinde hindiyi pişirmek ilginç olduğu kadar kolay bir yöntemdir. Hindiyi hazırlayın ve büyük boy fırın torbasına koyun. Torbanın ağzını hava ve su geçirmeyecek şekilde sıkıca bağlayın. Buharlı pişirme için hindiyi bulaşık makinenizin içine yerleştirin.

Hindinin her 1 kilo ağırlığı için 50 dakikalık yıkama süresi ekleyin.

Ağız sulandıran görünüme sahip ve buharlı pişirme sayesinde besin değerlerini koruyan leziz hindinizi yemek için, yıkamanın sona ermesini bekleyin.

İlkay Gök
İlkay GökDr. Öğr. Üyesi (Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı)

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Afrika'ya Giriş - Yahut Zanzibar

Bir Afrikalı'nın altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini alamazsın!

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu'nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.