Blog

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

C vitamini içeren besinler ve C vitaminin insan sağlığına faydaları nelerdir? Günlük C vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır? C vitamini eksikliği belirtileri ve yüksek miktarda C vitamini içeren meyve sebzelerin detayları…

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Paylaş
  • 5B
  • 33
  • Kaydet

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Sağlıklı, dengeli, kaliteli yaşamın yardımcıları vitaminler, günlük tükettiğimiz birçok besinde doğal haliyle yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek denince akla ilk gelen C vitamini, turunçgillerde bolca bulunur, kış boyu tüketilmesi önerilir. C vitamini, yüksek antioksidan özellikli vitaminlerdendir. Suda eriyen bir vitamin olan C vitamininin kimyasal ismi Askorbik asittir. Isı, ışık ve oksijenden çabuk etkilenir. Peki, C vitamini hangi besinlerde bulunur?

  • Portakal, mandalina, greyfurt
  • Ananas, çilek, kivi
  • Kırmızı ve yeşil biber
  • Limon
  • Domates
  • Kuşburnu
  • Patates
  • Roka, maydanoz, marul vb. yeşillikler
  • Brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar vb. yeşil sebzeler

C Vitamini ve Sağlığa Faydaları

Vücudunuzun kolajen ihtiyacını desteklemekten kemik sağlığını korumaya kadar birçok fayda göstermektedir.

Kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı

C vitamini bağışıklık sisteminizi destekler, antioksidan özellik gösterir. Antioksidan görevi üstlenen C vitamini, serbest radikallerin uzaklaşmasına ve oksidatif stresin azaltılmasına destek sağlar. Böylece vücudunuz kronik hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir, riskler azalabilir.

Gut hastalığına destek sağlar

Gut hastalığı eklemlerde ağrı, şişkinlik, iltihaplanmaya sebep olur. C vitamini ise eklemlerdeki ürik asit seviyesini dengelemeye, gut hastalığının gelişmesine ya da atağa geçmesine engel olmada yardımcı olabilir.

Demir emilimini destekler

Demir eksikliği yaşayan bireyler ilaçlarını genellikle C vitamini desteğiyle birlikte alır. Çünkü C vitamini demir emilimini artırır, besin ya da ilaçlardaki demirin etkisini güçlendirmeye yardımcı olur. Demir eksikliğini önlemek için özellikle kırmızı et tüketirken yemeğinizin yanında C vitamini deposu bol limonlu salata ekleyerek emilimi yükseltebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini destekler

C vitamini vücudun doğal koruyucularındandır. Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek sağlar.

Beyin sağlığını destekler

Bilişsel fonksiyonların canlanmasında, dikkat için C vitamini desteği önemlidir. Yaşla birlikte ortaya çıkan demans problemlerine karşı C vitamini mücadeleci bir destek sunar. C vitamini merkezi sinir sisteminde oluşabilecek inflamasyonu önlemeye yardımcı olur, hafızanın güçlenmesini destekler.

Cilt ve saç sağlığını korumaya yardımcı

Cilt kuruluğunu önlemeye destek olur, cildin nem dengesini kurmasına yardım eder. Ayrıca C vitamini kolajen üretimini desteklediği için cildin daha sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olurken saçların da güçlenmesine zemin oluşturur.

Yaraların iyileşme hızını destekler

Cildinizde, kaslarınızda, vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşan yaranın daha hızlı iyileşmesinde C vitamini destekçidir. C vitamini cildinizi onarmaya, kolajen desteğiyle yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur. 

Günlük C Vitamini İhtiyacı

Suda çözünen C vitamini günlük alınmalıdır. Besinlerden doğal yollarla alınabilen C vitamininin günlük ihtiyaç miktarı yetişkinlerde 75 mg-90 mg’dır. Hamilelerde 85 mg, emziren annelerde ise 120 mg’dır. Sigara kullananlarda C vitamini günlük ihtiyacın iki katı kadar alım yapılmalıdır.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliğinde birçok belirti ortaya çıkar. Bir ya da birden fazla belirtinin belli bir süre görülmeye devam etmesi halinde doktorunuza giderek kan tahlili yaptırmalısınız. İşte C vitamini eksikliğinin belirtileri;

  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Sık sık hastalanmak
  • Diş eti iltihabı
  • Geç iyileşmek
  • Eklemlerde ağrı ve şişkinlik
  • Saç kuruluğu
  • Cilt kuruluğu
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Ödem
  • Kas ve kemik ağrıları
  • Anemi

Doğru pı̇şı̇rme yöntemı̇ nedı̇r?

  • Sebzeler bol suda pişirilirse, C vitamini suda kolayca eridiğinden, pişme suyuna geçer. Yemeklerin suyu atılırsa, çiğ sebzede bulunan vitaminin % 50-80’i kaybedilebilir.
  • Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır ve kesilir-kesilmez (mümkünse bıçak kullanmayın) az miktardaki kaynar suya atılarak veya susuz olarak kısa sürede pişirilip, suyu ile yenirse, çok az vitamin kaybı olur.
  • Kök sebzeler (patates gibi), kabuklu olarak az miktardaki kaynar suya atılarak kısa sürede pişirilirse, kayıp yine çok azdır.
  • Besinler pişirilirken eklenen soda gibi alkaliler, vitamin kaybını artırır.
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

20B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

13B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

22B Görüntüleme