Blog

Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Nedir?

Ülkemizdeki ve dünyadaki gastronomi şehirleri...

Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Nedir?
Paylaş
  • 15B
  • 39
  • Kaydet

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI NEDİR?

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren girişimdir.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağın’ın 246 üyesi bulunmaktadır.

Yaratıcı Şehirler Ağın’a dahil olabilmek için, gerekçelerini de oluşturarak, UNESCO’ya resmi başvuru yapmak gerekiyor. UNESCO önce bu başvuruyu kabul ediyor, ardından şehirde inceleme gerçekleştirerek, istenilen unvanı hak eden şehre veriyor.

GASTORONOMİ ŞEHRİ OLMAK İÇİN GEREKLİ KRİTERLER

  • Kent merkezi ve/veya bölgenin karakteristik özelliği olan iyi gelişmiş gastronomi;
  • Çok sayıda geleneksel restoran ve/veya aşçı ile efektif bir gastronomi topluluğu bulundurmak;
  • Geleneksel pişirmede kullanılan endojen (Pirinç, soğan, baharatlarla hazırlanan yemekler) bileşenler;
  • Endüstriyel/teknolojik ilerlemeden kurtulan yerel teknik bilgi, geleneksel mutfak uygulamaları ve pişirme yöntemleri;
  • Geleneksel gıda pazarları ve geleneksel gıda endüstrisi;
  • Gastronomi festivallerine, ödüllere, yarışmalara ve diğer geniş hedeflere sahip tanınma araçlarına ev sahipliği yapabilmek;
  • Çevreye saygı ve sürdürülebilir yerel ürünlerin tanıtımı;
  • Kamuoyu takdirinin geliştirilmesi, eğitim kurumlarında beslenmenin desteklenmesi ve biyo çeşitliliği koruma programlarının Aşçılık Okulları’nın müfredatına dahil edilmesi olarak birçok kriter gerekmektedir.

ÜLKEMİZDEKİ GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ

  • GAZİANTEP - 2015
  • HATAY - 2017
  • AFYONKARAHİSAR - 2019

DÜNYADAKİ GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ

  • ÖSTERSUND / İsveç - 2010
  • BENDIGO / Avustralya - 2019
  • BERGEN / Norveç - 2015
  • RASHT (REŞT) / İran - 2015
  • MERİDA / Yucatan / Meksika - 2019
  • PORTOVIEJO / Ekvador - 2019
  • ENSENADA / Meksika - 2015
  • SHUNDE / Çin - 2014
  • PANAMA CITY / Panama - 2017
  • PHUKET / Tayland - 2015
  • TUCSON / Amerika Birleşik Devletleri - 2015
  • PARMA / İtalya - 2015
  • PARATY / Brezilya - 2017
  • MACAO / Çin Özel Yönetim Bölgesi - 2017
  • JEONJU / Güney Kore - 2012
  • BERGAMO / İtalya - 2019
  • AREQUIPA / Peru - 2019
  • HYDERABAT (HAYDARABAT) / Hindistan - 2019
  • DENIA / İspanya - 2015
  • BELEM / Brezilya - 2015
  • POPAYAN / Kolombiya - 2005
  • CHENGDU / Çin - 2010
  • BURGOS / İspanya - 2015
  • Buenaventura / Kolombiya - 2017
  • SAN ANTONIO / Amerika Birleşik Devletleri - 2017
  • BELO HORİZONTE / Brezilya - 2019
  • Tsuruoka / Japonya - 2014
  • ZAHLE / Lübnan - 2013
  • OVERSTRAND HERMANUS / Güney Afrika - 2020
  • ALBA / İtalya - 2017
  • FLORIANOPOLIS / Brezilya - 2014
  • YANGZHOU / Çin - 2019
  • POPAYÁN / Kolombiya - 2005
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

17B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

21B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme