Blog

Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan bir buğday çeşididir.

Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı
Paylaş

Geçmişi yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası olarak kabul edilmektedir.

Siyez bulguru tarihçesinden bahsedersek eğer;

Siyez, günümüzde adı sıkça duyulan bir çeşit bulgur ve genetiği bozulmamıştır. Türkiye'de Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak Dünya'daki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir. Çok özel bir buğday türüdür ve kendine has özellikleri vardır. Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklıdır. Soğuğa ve kuraklığa çok dayanıklıdır. En verimsiz topraklarda dahi üretilebilmektedir. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası olarak kabul edilmektedir. Siyez unu, son zamanlarda tüketicilerden gelen talep üzerine ekmek yapımı için kullanılmıştır.
Siyez bulguru yapımına gelirsek eğer; günümüzde halen geleneksel yöntemlerle elde edilmektedir. Siyez buğdayı önce kaynatılır ve kurutulur. Daha sonra taş değirmenlerde bulgura dönüşür.

Şimdi eğer yapılışını izlemek isterseniz videodan ulaşabilirsiniz :)

Aç Gezenler
Aç GezenlerAG Creative

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

3B
Aç Gezenler
Aç GezenlerAG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

4B
Aç Gezenler
Aç GezenlerAG Creative
Osmanlı Halk Mutfağı

Osmanlı Devleti’nin geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu aşikardır.

6B