Blog

Yeni Yılda Değişimlere Mutfaklarınızdan Başlayın! 😊

Mutfakta yapacağınız ufak düzenlemelerle daha sağlıklı beslenebilir ve hatta farkında olmadan kilo verebilirsiniz. Nasıl mı?

Yeni Yılda Değişimlere Mutfaklarınızdan Başlayın! 😊
Paylaş
  • 10B
  • 75
  • Kaydet

Hepimiz 2020’den umudumuzu kestik, dört gözle 2021’i bekliyoruz. Yeni yıla taze bir başlangıç yapmaya ne dersiniz, hadi o zaman mutfaktan başlayalım.

Mutfakta yapacağınız ufak düzenlemelerle daha sağlıklı beslenebilir ve hatta farkında olmadan kilo verebilirsiniz.

  • Pandemi nedeniyle evde olduğumuz bu dönemlerde, mutfakta geçirdiğimiz süre arttı. Birçok kişi, hazırlama süreci uzun ve sıkıcı olduğu için sebze yemeği pişirmediğini söylüyor. Önerim: yemek hazırlarken ritmi yakalayabileceğiniz müzikler dinlemeniz.
  • Lezzetli ve sağlıklı yemek yapmanın sırrı öncelikle kaliteli malzeme kullanmaktır. Böylece hazırladığınız yemekler size keyif verecektir.
  • Dondurucusu altta olan bir buzdolabına yatırım yapabilirsiniz. Taze ve sağlıklı besinlerin (sebze ve meyvelerin) sürekli göz hizasında olmasını sağlayabilir ve beslenme düzeninde bunlara daha çok yer verebilirsiniz.
  • Paketli yiyecekleri görünür yerden kaldırın. Dolap ve çekmece yerine mutfak tezgâhının üstünde bırakmak, yılda yaklaşık üç kilo almanıza yol açabiliyor.
  • Daha küçük servis kaşıkları kullanın. Yemekleri büyük kaşıklarla servis etmek daha çok koymanıza ve %14 daha fazla kalori almanıza neden oluyor.
  • Hazırladığınız yemeklerle zıt renkte tabaklar kullanın. Beyaz renkte makarnayı beyaz tabakta yemek, tabağını daha fazla doldurup %18 daha fazla yemene neden olabilir.
  • Yemekleri tencereyle sofraya götürmeyin. Yemek servisini masa yerine tezgahında yapanların %19 daha az yediğini gösteriyor.
  • Daha küçük tabaklarda yemek yemeyi deneyin. 30 cm yerine 25 cm tabak seçerek öğün başına 60 kalori kar edebilirsiniz. Sadece akşam yemeklerini düşündüğümüzde yılda yaklaşık olarak 22.000 kalori (3 kg) anlamına gelir.
  • Yemek yerken televizyonu kapatın (yapamıyorsanız en azından sesini kısın). Bu şekilde hem daha yavaş ve daha az yiyebilir, hem de yediklerinizin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Kampanya zamanı aldığınız büyük paketli ürünlerin -makarna, bisküvi veya patates cipsi gibi- küçük porsiyonlara bölün ve bu şekilde saklayın böylece tamamını bitirme psikolojisinden çıkarsınız.
  • Eğer yemeğinizi take-away olarak satın alacaksanız nakit parayla ödeme yapın. Araştırmalar, nakit parayla alışveriş yapanların kredi kartıyla yapanlara göre daha az içecek ve tatlı aldığını gösteriyor.
  • Bir araştırmada, günlük kalori hakkının yarısını öğle yemeklerinden alan ve sadece %20’sini akşam yemeklerinden alan kişilerin, 12 hafta sonunda yaklaşık 6 kg kaybettiğini gösteriyor. O zaman akşamdan yemeklerini bolca hazırlayın, lezzete doymayı öğle molanıza saklayın!
Gamze Şanlı Ak
Gamze Şanlı Ak
Doktor Diyetisyen (PhD) - Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

60B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

19B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

103B Görüntüleme