Enes Öztürk
Enes Öztürk

Hakkında

Bu kullanıcı için bir açıklama bulunmuyor.

bir yıl önce

Terbiyeli Köfteli Çorba

Malzemeler:
400 g az yağlı kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1,5 litre su
1 yumurta
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Karabiber, tuz

Hazırlanışı:
Tencereye su konur, kaynamaya bırakılır.

Kıyma, bulgur, yumurtanın beyazı, tuz
ve karabiber iyice yoğurulup misket
büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Köfteler,
yapışmaması için un serpilmiş
tepsiye konur.

Kaynayan suya biraz tuz eklenir ve
köfteler, yaklaşık 15-20 dakika kaynayan
suda pişirilir.

Yoğurt, yumurta sarısı ve un ayrı bir
kapta pürüzsüz olana kadar karıştırılır.

Pişen köftelerin suyundan azar azar
yoğurtlu karışıma eklenerek bu karışım,
sürekli karıştırılır.

Yoğurtlu karışım, kaynayan çorbaya
eklenip hızlıca karıştırılır.

Terbiyesi verilmiş çorbanın kaynama
sınırına gelmesi beklenirken bir tavada
sıvı yağ ve rendelenmiş sarımsaklar
kızdırılır. İçine nane ve pul biber eklenip
çorbaya ilave edilir,ocak kapatılır ve servis edilir.

user feed images
bir yıl önce

Borscht Çorbası

Malzemeler:

(10 kişilik)
2,5-3 litre su
400-450 g iri kuşbaşı şeklinde doğranmış
dana eti
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet sivri biber
1 adet orta boy kereviz
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
300-400 g lahana
2 adet haşlanmış kırmızı pancar
2 diş sarımsak
3 adet orta boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Servis için:
1/2 su bardağı krema ya da süzme yoğurt
Kıyılmış dereotu ya da maydanoz

Hazırlanışı:
Tencerede dana eti haşlanır. Çorba yapımında
kullanmak üzere et suyu ayrılır.
(Arzuya göre baharat bohçasıyla et
haşlanabilir.)

Pancarlar, küçük ve eşit parçalar hâlinde
julienne veya paysanne (piyzen)
doğranır.

Patates, sivri biber, havuç ve kereviz
küçük parçalar hâlinde ve pancarlarla
uyumlu olacak şekilde doğranır.

Temizlenen beyaz lahana incecik kıyılır.

Soğan, küçük küçük (brunoise) doğranır.
Sarımsaklar rendelenir.

Zeytinyağı ve tereyağı, geniş bir tencerede
kızdırılır.

Kuru soğan parçaları, dirilikleri gidene
kadar sotelenir. Rendelenmiş sarımsaklar
da tencereye eklenip pembeleşinceye
kadar kavrulur.

Doğranmış kereviz, havuç, sivri biber
ve patates sırasıyla tencereye eklenerek
10 dakika kadar pişirilir.

İncecik kıyılmış beyaz lahana tencereye
eklendikten sonra pişirme işlemi
bir süre daha sürdürülür.

Rendelenmiş domates püresi tencereye
katılıp suyu çekene kadar kavrulur.

Haşlandıktan sonra doğranmış pancarlar,
defne yaprağı, haşlanmış dana
eti parçaları ve hazırlanan et suyu da
tencereye katılır. 10 dakika daha orta
ateşte pişirilir.

Defne yaprağı çıkartılıp üzüm sirkesi,
tuz ve taze çekilmiş tane karabiber katılarak
çorba çeşnilendirilir.

Oldukça bol sebzeli olan çorba, servis
kâselerine paylaştırıldıktan sonra birer
tatlı kaşığı kadar krema ve incecik kıyılmış
dereotu veya maydanoz eşliğinde
servis yapılır.

user feed images
bir yıl önce

Soya Soslu Brokoli

Malzemeler:
1 orta boy brokoli
1 tutam tuz
Su

Sos için:
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
100 ml su
30 ml soya sosu
10 ml limon suyu
1 çay kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet taze soğan

Hazırlanışı:

Brokoli; ayıklanır, yıkanır ve kendi doğal yapısı
bozulmayacak şekilde bıçak ile parçalanır.

Uygun bir tavaya su ve tuz koyulur. Su, brokolinin
1/3’ünü kaplayacak şekilde ayarlanır. Su ve
tuzun miktarı, kabın büyüklüğün ve brokolinin
miktarına göre değişir.

Kapak kapatılır ve kısık ateşte brokolinin rengi
canlanana kadar yaklaşık 5-6 dakika brokoli pişirilir
ve kevgir ile bir kaba çıkarılır.

Sarımsak, soyulur ve brunoise şekilde doğranır.

Tereyağı ısıtılıp sarımsaklar, kokusu çıkana kadar
çok az sotelenir.

Su, soya sosu, limon suyu ve şeker karıştırılıp
kaynatılır. Lezzeti ayarlanır.

Nişasta az miktarda soğuk suyla açılarak karışıma
eklenir ve sos 2-3 dakika kaynatılır.

Brokoliler bu karışıma eklenir, tavanın kapağı
kapatılır. Bu şekilde 2-3 dakika brokoli, tavadaki
sosu çekinceye kadar pişirilir ve ocaktan alınır.

Taze soğan; ayıklanır, yıkanır ve chiffonnade şeklinde
doğranır. Pişmiş brokolinin üzerine serpilir
ve kapak kapatılarak 2-3 dakika bekletilir.

Sıcak olarak servis edilir.

user feed images
3 yıl önce

Hamuru İçin:
150ml.su(3/4su bardağı)
50ml.süt(çeyrek su bardağı)
30gr.toz şeker(2yemek kaşığı)
5gr.instant maya(1tatlı kaşığı)
1Adet yumurta
400gr.un(3,5/4su bardağı)
40gr.tereyağı(2,5yemek kaşığı)

Üzeri İçin:
1Adet yumurta
3Yemek kaşığı su
1Çay kaşığı susam

Nasıl Yapılır:
Bir kabın içerisine su,süt,şeker,tuz ve mayayı karıştırın.

Derin bir kaba unu alıp ortasını hafifçe açın ve sıvı karışımı ekleyip bir tahta kaşık yardımı ile harcı birleştirin.

Karışımı tezgaha alıp 5 dakika kadar yoğurup tereyağını ekleyin.Hamuru pürüzsüz ve ele yapışmayan bir hal alana kadar 10 dakika kadar yoğurun.

Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaba alıp üzerini örtülü bir şekilde 1/1,5 saat kadar mayalayın.

Mayalanan hamuru hafifçe unladığınız tezgaha alın ve ilk havasını hafifçe bastırıp çıkartın.
Hamuru 8 eşit parçaya bölün.Her bir parçayı uçlarından bohça gibi ortaya doğru toplayarak ters çevirin ve yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın.

Hamurları tepsiye aralarında boşluk olacak şekilde yerleştirin ve eşit kabarmaları için üzerlerine bastırıp hafifçe düzleştirin.Tepsinin üstüne başka bir tepsi,streç film ya da bez örtüp,1 saat kadar mayalama işlemini yapın.

Hamurlara sürmek için bir yumurta ve az miktar suyu çırpın.

Hamurların mayalanmasına kısa bir süre kala,fırını 190°-200° derecedeısıtmaya başlayın.

Hamurlarınız kaarınca üzerine varsa oluşmuş kabarcıkları kürdan yardımı ile patlatın.

Yumurta karışımını hamurlara iyice sürün ve dilerseniz susamda ekleyip sıcak fırına pişirmeye koyun.

İlk sekiz dakikanın ardından dengeli bir kızarma için tepsiyi 180 derece çevirin ve pişirmeye devam edin. Hem tabanı hem üzeri kızarana kadar ekmekleri pişirin.Toplam süresi fırınlara göre 15-20 dakika arasında sürebilir.
Fırından çıkan ekmekleri tepsidetezgaha ya da bir fırın teli üzerine alın ve yemeden önce hafifçe dinlendirin.Afiyet olsun.

user feed images