- Tarifler
- Tatlı Tarifleri
- Aşure Tarifi
Aşure Tarifi
- 32B
- 96
- Kaydet
Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır?
- 1Akşamdan aşurelik buğdayı, fasulyeyi ve nohutu bol suyla yıkayıp, her birini ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
- 2Ertesi gün fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde haşlayın ve suyunu süzerek kenara alın.
- 3Pirinci yıkayın, ılık suda bekletin ve suyunu süzün.
- 4Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra kaynar su içerisinde yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra süzüp derin ve geniş bir tencereye aktarın.
- 5Buğdayların üzerine pirinç, temiz su ve ince kıyılmış portakal kabuklarını ekleyip birlikte haşlayın.
- 6Yumuşadıktan sonra haşlanmış fasulye ve nohutları içine karıştırın. Bir müddet (10-15 dk.) beraber kaynatın.
- 7Kuru üzüm, küp doğranmış kuru incir, kayısı ve hurmayı ekleyin. Gül suyu, çubuk tarçın ve karanfillerle lezzetlendirip 10-15 dakika daha kaynatın.
- 8Ateşten almadan 5-10 dakika önce toz şekeri ilave edin. Bu aşamada su miktarını kontrol edip sıcak su ekleyebilirsiniz.
- 9Kıvam alan aşurenin altını kapattıktan sonra kaselere boşaltıp biraz soğumalarını bekleyin.
- 10Daha sonra dilediğiniz gibi fındık, ceviz içi, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuş üzümü, Hindistan cevizi, nar, portakal kabuğu rendesi ve tarçın ile süsleyebilirsiniz.
Püf Noktası
*Tarif videomuzu, Kısık Ateş Tv YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
*Haşlama esnasında suyun yüzeyinde oluşan köpükleri ara ara temizlemeyi unutmayın.
*Portakal kabuğuna ek olarak limon kabuğu ilave edebilirsiniz.
*Aşurenin kararmaması ve beyaz olması için buğday başta olmak üzere tüm bakliyatlar bol suda en az 4-5 kez yıkanmalıdır.
*Yemişleri içerisinde piştikten sonra ya da süsleme aşamasında eklemek, kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda eklemek renginin berrak kalmasını sağlayacaktır.
*Aşureyi kaselere pay ettikten sonra oda sıcaklığında soğumalarını ardından buzdolabına kaldırmaya özen gösterin. Aksi takdirde kıvamı bozulacak ve ekşimesine sebep olacaktır.
*Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvam alacaktır. Ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını artırabilirsiniz.
*Şeker oranını damak zevkinize göre sık sık tadarak ayarlamaya çalışın. Yapımı tamamlanan aşurenin şekerli olduğunu fark ederseniz aşure tenceresinin altını tekrar açın ve içine azar azar sıcak su ilave edin. Böylelikle bu durumu dengeleyebilirsiniz.
*Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri dilediğiniz farklı malzemelerle süsleyebilirsiniz. Burada yaratıcılığınız ve damak zevkiniz devreye giriyor 😊 Ayıklanmış nar, susam, badem, Hindistan cevizi, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuru incir, kuş üzümü gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpebilirsiniz.
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!