Tarif

Elma Sirkesi Tarifi

Elma sirkesi nasıl yapılır?
40 Dakika
6-8 Kişilik
Diğer
Karıştırma
Elma Sirkesi Tarifi
Paylaş
  • 1M
  • 118
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
2.5 kg taze elma
3.5-4 l su
10 g dövülmüş kaya tuzu
40 g toz şeker
20 g nohut, buğday veya ekmek

Nasıl Yapılır?

  • Elmaları yıkayın, parçalara bölün. Kabuk ve çekirdeklerini hiç ayırmadan toprak küp veya büyük bir kavanozun içine koyun.
  • Elmaların üzerini geçecek kadar temiz içme suyu ilave edin. Tuz ve toz şekeri ekleyin. İsterseniz nohut, buğday veya ekmeği bu suyun içine ekleyin.
  • Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1-1 buçuk ay muhafaza etmeye başlayın.
  • İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.
  • Muhafaza ettiğiniz süre boyunca suyun üzerinde küf gibi beyaz bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Buna sirke anası denir, canlılığının göstergesidir ve çok değerlidir. Temizlememenizi öneririm.
  • Dört hafta içerisinde elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz akabinde bir hafta daha fermente işlemini sürdürün daha sonra elma posalarını çıkarın ve suyunu süzün.
  • Daha sonra sirkeniz kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Püf Noktası

*Fermente sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.

Pınar logosuna tıkla! Hemen sipariş ver!

300’den fazla Pınar lezzeti PınarOnline’da!
Daha fazlası var onda.

Elif Çıtak
0.0
0 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Diğer Tarifleri

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Somon Waffle Tarifi
20 Dakika
4-6 Kişilik
13B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kıbrıs Tahanı Tarifi
10 Dakika
2-4 Kişilik
14B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Defne Yaprağı ve Limon Aromalı Tuz Tarifi
16B Görüntüleme

Yorumlar (6)

Hacer Özden
· 01.05.2020

Merhaba. Denemek istiyorum ama kavonozun kapağını kapatacak mıyız sadece tülbent mi bağlayacağız tam anlayamadım :)

Elif Çıtak
· 01.05.2020

Merhaba, kapağını kapatın ve ağzını tülbent ile sıkıca bağlayın. Yani ikisi de 😄

ZekeriyaAydoğdu
· 27.10.2021

Kapaksız tülbentle örtülürse sirke olur. Kapağını kapatırsanız şaraba dönüşür.

NALANakyıldız
· 13.09.2020

ekmek buğday ve nohut ucunude koyucazmi acaba icine yoksa sadeca nohut koysam olur mu? birde kavanozun ağzını önce tulbentle kapatıp sonra kapakla mı kapaticaz acabaçok teşekkür ederim efendim

Uzman Elif Çıtak bu yorumu beğendi
Elif Çıtak
· 14.09.2020

Merhaba, evet nohut koymanız yeterli olacaktır. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1-1 buçuk ay muhafaza etmeye başlayın. Diğer adımları tarifin içindeki anlatımımdan gerçekleştirebilirsiniz. Ben teşekkür ederim, elinize sağlık.

HülyaÇiçek
· 26.12.2020

Merhaba, elmaların üstünde küf benzeri şeyler oluşru 13 gün sonra. Bu normal mi.