Paylaş
- 1M
- 118
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
2.5 kg taze elma
3.5-4 l su
10 g dövülmüş kaya tuzu
40 g toz şeker
20 g nohut, buğday veya ekmek
Nasıl Yapılır?
- 1Elmaları yıkayın, parçalara bölün. Kabuk ve çekirdeklerini hiç ayırmadan toprak küp veya büyük bir kavanozun içine koyun.
- 2Elmaların üzerini geçecek kadar temiz içme suyu ilave edin. Tuz ve toz şekeri ekleyin. İsterseniz nohut, buğday veya ekmeği bu suyun içine ekleyin.
- 3Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1-1 buçuk ay muhafaza etmeye başlayın.
- 4İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.
- 5Muhafaza ettiğiniz süre boyunca suyun üzerinde küf gibi beyaz bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Buna sirke anası denir, canlılığının göstergesidir ve çok değerlidir. Temizlememenizi öneririm.
- 6Dört hafta içerisinde elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz akabinde bir hafta daha fermente işlemini sürdürün daha sonra elma posalarını çıkarın ve suyunu süzün.
- 7Daha sonra sirkeniz kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Püf Noktası
*Fermente sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Pınar logosuna tıkla! Hemen sipariş ver!
300’den fazla Pınar lezzeti PınarOnline’da!
Daha fazlası var onda.


Elif Çıtak
Şef
0.0
0 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?
Benzer Diğer Tarifleri
Yorumlar (6)
ekmek buğday ve nohut ucunude koyucazmi acaba icine yoksa sadeca nohut koysam olur mu? birde kavanozun ağzını önce tulbentle kapatıp sonra kapakla mı kapaticaz acabaçok teşekkür ederim efendim
Uzman Elif Çıtak bu yorumu beğendi
Merhaba, evet nohut koymanız yeterli olacaktır. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1-1 buçuk ay muhafaza etmeye başlayın. Diğer adımları tarifin içindeki anlatımımdan gerçekleştirebilirsiniz. Ben teşekkür ederim, elinize sağlık.