Kısık Ateş
Tarif

Elma Sirkesi Tarifi

Elma sirkesi tarifi nasıl yapılır? Elma sirkesi faydaları nelerdir? Elma sirkesi kaç günde olur? Elma sirkesi nasıl içilir? Elma sirkesi zayıflatır mı? Elma sirkesi tüketim miktarı ne kadar olmalıdır? Elma sirkesi aç karnına mı tok karnına mı içilir?
40 Dakika
6-8 Kişilik
Diğer Tarifler
Karıştırma
Elma Sirkesi Tarifi
Paylaş
  • 2M
  • 119
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
2.5 kg taze elma
3.5-4 l su
10 g dövülmüş kaya tuzu
40 g toz şeker
20 g nohut, buğday veya ekmek

Nasıl Yapılır?

  • Elmaları yıkayın, parçalara bölün. Kabuk ve çekirdeklerini hiç ayırmadan toprak küp veya büyük bir kavanozun içine koyun.
  • Elmaların üzerini geçecek kadar temiz içme suyu ilave edin. Tuz ve toz şekeri ekleyin. İsterseniz nohut, buğday veya ekmeği bu suyun içine ekleyin.
  • Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1 ay muhafaza etmeye başlayın.
  • İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.
  • Muhafaza ettiğiniz süre boyunca suyun üzerinde küf gibi beyaz bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Buna sirke anası denir, canlılığının göstergesidir ve çok değerlidir. Temizlememenizi öneririm.
  • Dört hafta içerisinde elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz akabinde bir hafta daha fermente işlemini sürdürün daha sonra elma posalarını çıkarın ve suyunu süzün.
  • Daha sonra sirkeniz kullanıma hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Püf Noktası

*Fermente sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.

*Elma Sirkesi Faydaları Nelerdir?

- Sindirimi destekler.
- Kan şekerini düzenleyebilir.
- İştahı kontrol altında tutabilir.
- Cilt sağlığını iyileştirebilir.
- Saç sağlığını destekleyebilir.
- Antioksidan özelliklere sahiptir.

*Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

- Elma sirkesi doğal bir fermente içecektir. Fermentasyon süreci sıcaklık ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3-4 hafta sürebilir.

*Elma Sirkesi Nasıl İçilir?

- Genellikle bir çay kaşığı ile başlanabilir, suyla seyreltilerek içilebilir. Salatalara sos olarak da ekleyebilirsiniz.

*Elma Sirkesi Zayıflatır Mı?

- Bazı araştırmalar, elma sirkesinin kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak, bu konuda kesin bir kanıt bulunmamaktadır ve herkesin vücut tepkisi farklıdır.

*Elma Sirkesi Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?

- Başlangıçta günlük bir çay kaşığı ile başlanabilir. Ancak, miktarı kişisel sağlık durumunuza ve hedeflerinize bağlı olarak ayarlamak önemlidir.

*Elma Sirkesi Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı İçilir?

- Genellikle aç karnına içilmesi önerilir, çünkü bu sindirim sistemine yardımcı olabilir. Ancak, mide rahatsızlığına neden oluyorsa veya kişisel tercihlere bağlı olarak yemeklerle birlikte de tüketilebilir.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Elif Çıtak
5.0
4 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Diğer Tarifler Tarifleri

Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
Ekmek Kruton Tarifi
25 Dakika
2-4 Kişilik
93B Görüntüleme
Antep Fıstığı Ezmesi Tarifi
30 Dakika
2-4 Kişilik
64B Görüntüleme
Gülçin Kaya
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
Yoğunlaştırılmış Süt (Condensed Milk) Tarifi
83B Görüntüleme

Yorumlar (6)

Hacer Özden
· 01.05.2020

Merhaba. Denemek istiyorum ama kavonozun kapağını kapatacak mıyız sadece tülbent mi bağlayacağız tam anlayamadım :)

Elif Çıtak
· 01.05.2020

Merhaba, kapağını kapatın ve ağzını tülbent ile sıkıca bağlayın. Yani ikisi de 😄

ZekeriyaAydoğdu
· 27.10.2021

Kapaksız tülbentle örtülürse sirke olur. Kapağını kapatırsanız şaraba dönüşür.

NALANakyıldız
· 13.09.2020

ekmek buğday ve nohut ucunude koyucazmi acaba icine yoksa sadeca nohut koysam olur mu? birde kavanozun ağzını önce tulbentle kapatıp sonra kapakla mı kapaticaz acabaçok teşekkür ederim efendim

Uzman Elif Çıtak bu yorumu beğendi
Elif Çıtak
· 14.09.2020

Merhaba, evet nohut koymanız yeterli olacaktır. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin. Karanlık ve serin bir yerde yaklaşık 1-1 buçuk ay muhafaza etmeye başlayın. Diğer adımları tarifin içindeki anlatımımdan gerçekleştirebilirsiniz. Ben teşekkür ederim, elinize sağlık.

HülyaÇiçek
· 26.12.2020

Merhaba, elmaların üstünde küf benzeri şeyler oluşru 13 gün sonra. Bu normal mi.