Kısık Ateş
Blog

Gastronomi Tutkunlarını Yakından İlgilendirecek 10 Kitap!

Kısık Ateş şefleri öneriyor! Kariyer gelişiminizde sizlere ışık tutacak kitap tavsiyeleri…

Gastronomi Tutkunlarını Yakından İlgilendirecek 10 Kitap!
Paylaş
  • 74B
  • 135
  • Kaydet

1. Türkiye’de Son Avcı-Toplayıcılar - Metin Kartal

Bu çalışma, insanlığın avcılık ve toplayıcılık aşamasının Neolitik yaşam öncesindeki sürecini de geniş bir biçimde yansıtmaktadır. Çalışmanın diğer bir etabı, Anadolu’nun (Trakya dahil) Epi-paleolitik dönemine ait yerleşim yerleri ve buluntu toplulukları üzerine yoğunlaşmıştır.

Son olarak, Anadolu Epi-paleolitiğinin anahtarı konumunda olan Öküz ini Mağarası, tüm detaylarıyla açıklanmaya çalışılmış, ayrıca, kültürel açıdan Anadolu ile diğer komşu coğrafyalar arasındaki ayrılan ve benzeşen taraflar dile getirilmiştir.

2. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı - Dr. Phill. Hamit Zübeyir Koşay, Akile Ülkücan

Bu eser, ‘’Türk mutfağı ve yemeği ile ilgili malzemeyi bütün teferruatı ile tanıtabilmekten henüz uzak olduğu cihetle bunu bir başlangıç sayarak eksiklerini tamamlamaya çalışmak Türk ilim müesseseleri ve aydınlarımız için milli bir vazife olacaktır” der.

Fakat o tarihten bu yana, halkbilim ve etnografya alanlarındaki kurumlarımızın bu ilgi alanını geliştiren bir çalışması yayımlanmadı.

Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, 1980 sonrası yaygınlaşan kitap müzayedelerinde gözde kitaplar arasında yerini aldı. 1990 sonrası ise, salgın hale gelen yemek kitapları yazıcılığı(!) için kaynak olarak daima birinci sıradaki yerini korudu.

3. Cook, Taste, Learn (How the Evoluation of Science Transformed the Art of Cooking) - Guy Crosby

Yemek pişirmek insanlığı eşsiz kılan etkinliklerden biridir. Bu sadece iyi olan şeyle ilgili değil: pişirme teknolojisindeki gelişmeler, ateşi kontrol etme yeteneğinden, tarımın ortaya çıkmasına kadar modern bilimin gıdaya ısı uygulayarak, insanlığı beslemenin yeni yollarına hakim olması, nüfusun uzun ömürlülüğü ve sonunda da patlaması ile sonuçlandı ve pişirme biliminin potansiyeli hala büyük ölçüde kullanılmadı.

4. Bir Ömür Nasıl Yaşanır? - İlber Ortaylı

“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” diyen İlber Ortaylı’nın kitabı sizi etkisi altına alacaktır.

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda…

5. Geleceği Yönetmek - Ahmet Şerif İzgören

Zaman zaman herkes geleceğin belirsiz olduğunu düşünebilir. Aslında böyle bir durumda önümüzde sadece iki seçenek vardır ya bekleyip görürsünüz ya da geleceği şekillendirmek için harekete geçersiniz.

Yani, değişime dahil olmadan oluşmasını bekleyip, sonradan geç kalmış bir tepki verirsiniz ya da baştan kontrolü ele alıp değişimi yönlendirirsiniz. İşte, okuyacağınız bu kitap ikinci seçenekle, önceden adım atmakla ilgili.

Kurumlarda gelişimin ve değişimin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu gerçeği kabullenmeyenler veya göremeyenler ya kontrolsüz büyüyorlar ya da rekabette geri kalıp küçülüyor ve sonunda da yok oluyorlar. Eğer değişimin ve gelişimin engellenemeyeceğini baştan kabul ederseniz, kurumunuzda yapılacak tüm projelerde, değişimi yönlendirebilme becerilerinin gelişmesine odaklanabilirsiniz.

Yaşanmış örneklerin yer aldığı kitapta İzgören, iş dünyasına sesleniyor ve şirketlerin gelecek rotasını “Değişim-Başarı-Gelecek” üçgeninde anlatıyor, ipuçları veriyor.

6. Tuz Yağ Asit Isı - Samin Nosrat

Herhangi bir malzemeyle, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda leziz yemekler pişirmeyi öğreneceksiniz hem de tarife ihtiyaç duymadan!

“Michael Pollan, ne yememiz gerektiğine dair o geniş ve karmaşık konuyu yalnızca yedi kelimeyle özetlediğinde herkes çok etkilenmişti: ‘Yemek yiyin, fazla yemeyin, çoğunlukla sebze yiyin.’

Samin Nosrat da nasıl yemek pişirmemiz gerektiği gibi geniş ve karmaşık bir konuyu dört kelimeyle özetlemeyi başardı:

‘Tuz, yağ, asit, ısı.’ Herkes çok etkilenecek.”

Yotam Ottolenghi, Jerusalem adlı New York Times çok satan kitabının yazarı. İyi bir aşçı olmak için herkesin okuması gereken bir kitap…

7. Gastro Sinema - İlkay Kanık

Modernite ile büyüsü bozulmuş dünya yeniden nasıl büyülenir?

Modernite öncesinin büyüsel evren algısı, her şeye kadir kapitalist mekanik teknoloji ile büyü bozumuna uğramıştır. Marx’ın, ‘’her şeyin buharlaştığı’’ dönem olarak gördüğü; Weber’in ‘’büyüsünün silindiği’’ dünya dediği yabancılaşma, post moderniteyle, ama modernitenin bir uzantısı olarak, büyüsüne tekrar kavuşturulmaktadır. Bu, yemeğin ana karakter olarak yıldızlaştığı filmlerde de görülmektedir.

Gastro Sinema’da büyünün modernitede yemek filmleriyle yeniden oluşan serüvenini keyifle okuyacaksınız.

8. The French Kitchen - Michel Roux Jr.

Fransız gastronomi, nesilden nesile aktarılan klasik tarifleriyle ünlüdür. Burgonya’dan Auvergne, Provence, Loire ve Pireneler’e kadar geleneksel aile mutfağı her zaman Fransız mutfağının ve yaşam tarzının merkezinde olmuştur.

Bu kitapta, BBC Masterchef’in yıldızı ve Londra’daki iki Michelin yıldızı Le Gavroche’nin sahibi olan Michel Roux Jr., yerel Fransız mutfağının mirasını rustikten haute’ye kadar keşfediyor.

Lezzetli malzemeler kullanan klasik tariflerle Michel Roux Jr., Fransız mutfağını mutfağınıza getirmenize ve sadece Fransız mutfağının somutlaşabileceği ‘je ne sais quoi’yi yeniden yaratmanıza yardımcı olacak!

9. Keyif Verici Maddelerin Tarihi - Wolfgang Schivelbusch

17. ve 18. yüzyıllarda serpilip gelişen burjuva toplumunun oluşumunda, sömürgelerden elde edilen kahve, çikolata, baharat, tütün gibi keyif verici maddeler çok açık bir işlev üstlenmiştir; burjuva ruhuna uygun bir beden yaratmak...

Deyim yerindeyse bu maddeler insan fizyolojisini burjuva ideolojisinin taleplerine göre dönüştüren kimyasal ve farmakolojik birer aygıt gibi çalışırlar. Her madde zamanla kendi avadanlığını ve ritüellerini yaratırken, damakta bıraktığı tat ve bedende uyandırdığı haz üzerinden bir kültür, sağlık ve adap rejiminin inşasına kaynaklık eder.

Keyif Verici Maddelerin Tarihi, insanlık tarihini sıradan günlük nesneler üzerinden okuyan günümüzün popüler tarih yazımının öncü yapıtlarından biri olarak şimdiden türün klasikleri arasında yerini almıştır.

Okurlarını tarihsel süreçte sürüklerken, entelektüel anlamda da geliştirebilecek bir eserdir.

10. Tarih Boyunca Yemek Kültürü - Murat Belge

Yemek yemek de başlı başına kültür, bir yaşam biçimidir aslında.

Hani ‘’Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim’’ denecek kadar belirgin farklılıklar vardır her toplumun yemek kültüründe. İnsanoğlu var olmaya başladığından itibaren doğada gördüğü her canlıyı nasıl yiyeceğe dönüştürebileceğinin hesabını yapmış sanki...

Doğal olan her şeyin ilk haliyle yenmesi mümkün değil muhakkak, hatta öldürücü zehirler taşıyanı bile var. İlk yenmeye başlayan bal mesela, düşünün kaç kişi telef oldu o balı almak için arıdan korunmayı öğrenene kadar. Zehirli bitkiler zehirlerinden arındırıp yemenin yolunu bulmak için insanoğlunun gösterdiği inat da olasılıkla büyük zaiyata sebep oldu. Ama sonuçta, bin bir yol deneyerek, her kültür bugünkü zengin yemek yeme alışkanlıklarını ortaya çıkardı.

Şimdi bütün dünyada birbirinden lezzetli, zengin yemek kültürleri var. Ama maalesef kaynaklar o kadar zengin değil…

Latif Demirci'nin çizgileriyle zenginleştirdiği ‘Tarih Boyunca Yemek Kültürü’ bizi belli başlı bütün yemek kültürleri konusunda bilgilendirirken eğlendiriyor da. İştahımızı açtığı da ayrı bir konu tabii.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (1)

Sena Yaşar
· 08.04.2020

Şimdiden okumayı çok istiyorum😍

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

27B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.

27B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
2013 Yılı Anadolu’nun En İyi Yemekleri

2013, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak kişisel tarihime geçti.

16B Görüntüleme