Blog

2013 Yılı Anadolu’nun En İyi Yemekleri

2013, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak kişisel tarihime geçti.

2013 Yılı Anadolu’nun En İyi Yemekleri
Paylaş
  • 14B
  • 22
  • Kaydet

2013 yılı gerçekten en çok gezdiğim ve en çok yediğim yıl olarak kişisel tarihime geçti. Seyahatlerin adresi çoğu kez yurt dışını gösterse de Türkiye’de yaptığım seyahatler de bir o kadardı…

Özellikle mayıs ayında Van, Hakkâri, Şırnak, Batman ve Siirt’e yaptığım doğu seyahati ile Ekim ayında yaptığım Zanzibar ve Tanzanya seyahatleri bu yılın en iyi seyahatleriydi. Her gittiğim yerde gerçekten enfes yemekler yedim, lakin özellikle Türkiye’de yediğim yemeklerde evde kurulan Anadolu sofraları bu yılın en iyi yemekleri olurken yurt dışında iki lokanta tüm yılı sirkülere etti.

Şimdi gelelim yaklaşık 75.000 km tutan bu seyahatler sonunda (her güne yaklaşık 200 km) yılın en iyilerine…

Hakkâri / Çiftçi Ailesinin Hakkâri Sofrası

3 gün boyunca evlerinde misafir olduğum Çiftçi ailesi bana sabahtan akşama Hakkâri mutfağından resmi geçit yaptılar. Eminim siz giderseniz size de yaparlar. Hiçbirini ayırmadan yediğim ne kahvaltıları unuturum ne de akşam yemeklerini…

Elâzığ / Gül Ailesinin Elâzığ Sofrası

Gül ailesinin Keban yakınlarındaki bağ evinde bağdan ne bulduysak yedik içtik… Gece yattığımız terasta yıldızların koynunda uyuduk. Sabah kahvaltıda masaya gelen, mangalda tereyağında kızartılan domatesli beyaz Elâzığ biberini ne anlatılabilir ne de yazabilirim. Nilgün teyzenin elinden yenen taze mevsim dolması, Harput köftesi ve diğerleri unutulacak gibi değildi.

Siirt / Şeref Büryan

“Büryan kimin?” ya da “En iyi büryan nerede?” sorularını uzun zamandır soruyordum kendime, zaman zaman da memleket memleket gezip cevabını arıyordum. Kimseyi kızdırmak istemem ama Siirt’teki başka geldi bana. Sabah kahvaltısında çok aç olduğumdan mı? Yoksa fırının ağzına oturduğumdan mı bilinmez yediklerim arasında en iyisi olarak notlarımın arasına geçti.

Tillo / Molla Burhaneddin Hoca’nın Dergâhı

Tillo bu yılki doğu seyahatinin son durağıydı. Dergahında ziyaret ettiğim Molla Burhaneddin Hoca yemek ikramını yemeden dergâhtan salınmamamı istedi. Uzun bir yer sofrası kuruldu, sofraya gelen pilav ve sebzeli türlüydü. Bol sarımsaklı, bol salçalı ve bol yaz sebzeli idi. Yemeğin üstüne yediğim bu yemek nasıl aklımda kaldı anlatamam. Hele bir de aç yesem ne olacaktı hep düşündüm ara ara…

Gaziantep / Antep Sepeti Terası Kilis Tava

Antep sepeti Antep’in yerel el işi ürünlerinin satıldığı şahane bir dükkân, sahibi de dostum Cihan Koçer. Uzun zamandır bahsedip davet ettiği Kilis tava için nihayet bu eylül ayında fırsat buldum. Antep kalesi manzaralı terasta Uzun Çarşı’daki Gıda Kasabı’nda yaptırılan bir Kilis Tava yedim ki daha iyisini sanırım Kilis’te de yemedim, ben de yapmadım. Ustalık, malzeme ve doğru zamanlama bazen bir yemeği başyapıt haline getiriyor. Ders gibiydi desem yetecek herhalde.

Gaziantep / Simit Aşı

Bu yılın en iyi “tek” yemeği, kahvaltı için davetli olduğum Özmen ailesinin kahvaltı sofrasında katmer, küncülü ekmek, Antep peynir, yumurta dürümü ve daha neler vardı anlatamam… Ama masada Mine hanımın kendi elleri ile bakır sahanda yaptığı bir simit aşı vardı ki bir anda 20 yıl önceye gittim. Rahmetli babaannemin elinden 20 yıl önce yediğim simit aşı o sabah karşımdaydı. Ne hissettiğimi anlatamam desem. Mine hanımın bir kez daha ellerine sağlık diyorum. Bulgurun ince çekilmişine Antep’te simit denilir.

Maraş / Saray Kasabı

Tenekede kuzu pirzola yanında tenekede domates… Bildiğin teneke yahu, olay bu kadar basit, sonuç akıllara zarar. Adresi yazıyorum: Saray Kasabı, Maraş.

Beyşehir / Yörem Etli Ekmek

Bu yıl yediğim en iyi pideler demem yeterli herhalde… Basit bir dükkân, taş bir fırın, iyi un ve zanaatkar bir usta.

Konya / Bolu Lokantası

Tüm zamanların en iyi pidecileri arasında favorim, özellikle küflü peynirli ve Konya tereyağlı olan harikulade… Bunun yanı sıra da Konya'da birçok iyi etli ekmek dükkânı var lakin Konyalıların da en çok ismini zikrettiği yer burası. Biraz fazla kurallı buldum o ayrı ama tat süper :)

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

25B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.

26B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
2013 Yılı Dünyanın En İyi Yemekleri

2013 yılı, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak tarihe geçti.

12B Görüntüleme