Blog

Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.

Anadolu’nun En İyi Lokantaları
Paylaş
  • 26B
  • 39
  • Kaydet

Dıngıllıgül Lokantası / Iğdır Karakoyunlu

17 yıllık bir doğu lokantası, sahibesi Leyla hanım da eşi de nadir bulunur bir işletmeci. Türkiye'de de benzeri yok. Çünkü marketten sadece pirinç ve şeker alıyor. Onun dışında eti eşi kesiyor, kuru fasulyesi, nohutu, unu, buğdayı, bulguru, sütü, yoğurdu, tereyağı, ekmeği, sebzesi ve meyvesi hep kendi üretimleri... Çok etkilendiğimi belirtmek isterim.

Mikado Pide / Aydın Bozdoğan

Pide deyince Türkiye’deki en favori adresim burası. Özelikle kıymalı-turunçlu, camız kaymaklı-peynirli ve tahinlisi efsane. Eğer yolunuz 200 km yakınlarındaysa mutlaka düşürün, fazlasıyla değer.

Bordo Mavi Balık / Trabzon

Bence Türkiye’nin en iyi balık lokantalarından biri. Karadeniz balıkçılığının da kitabını yazıyor, o da ayrı. Karmakta olta ile yakalanmış mezgiti, domatesli tava barbunu ve palamut kavurması gerçekten mutlaka tadılması gerekir. Minzi, kum patatesi, çubuk turşusu da ilavesi.

Liman Lokantası / Rize

Valla kimse daha iyi esnaf lokantası bildiğini iddia etmesin. Çok iddia edeceğim ama teknik olarak daha mükemmeli yok. Çünkü birincisi esnaflar, ikincisi bakır kazanlarda yemek yapıyorlar, üçüncüsü de tüm yemekler dev gibi bir kuzinede pişiyor. Bunların yanı sıra kullandıkları tüm malzeme 1. kalite. Kesinlikle aşçılık öğrencilerine burada staj yaptırmak gerekiyor. Son zamanlarda Türkiye’de en çok etkilendiğim lokantaların başında. Burası için Rize’ye mutlaka gelin derim. Toplam kalite puanı çok çok yüksek, haa bir de bal ve yoğurdu pek güzel, beraber yemenizi tavsiye ederim.

Bolu Lokantası / Konya

Konya’nın en iyi etli ekmek dükkanı. Tüm Konyalılar burada yer ve bence gerçekten çok lezzetli. Özellikle küflü Konya peyniriyle yapılan böreğini mutlaka yemeniz gerek.

Çayırcı Bakla Humus / Antakya Uzunçarşı

Akşamdan hamam külhanında pişen bakla ve nohut humusu efsane ve her porsiyon için kişiye özel yapılıyor. Günün her saatinde yiyebileceğiniz humusları ben özellikle sabah tavsiye ediyorum. Yanına getirdikleri turşu ve fırın ekmeği lezzeti bir kat daha arttırıyor.

Köfteci Sezgin / İzmir-Tire

Parmak Tire köftesi için efsane bir adres, özellikle nisan ayına kadar köftenin yanında sunduğu rokalı, limon tuzlu pırasa piyazı efsane! Burada tattığım Tire koyun yoğurdunu gerçekten daha önce hiç bir yerde tatmadım. Ben genel olarak yoğurt deyince Konya derim ama burası bir tık üstteydi. Çok çok lezzetli bir yer olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.

Saray Kasabı / Kahramanmaraş

Tenekede kuzu pirzola, yanında tenekede domates… Bildiğin teneke yahu, olay bu kadar basit. Sonuç akıllara zarar. Adresi yazıyorum: Saray Kasabı, Kahramanmaraş.

Yedi Mehmet / Antalya

Tartışacak ya da yazacak pek bir şey yok, kesinlikle çok iyi. Türkiye’de olması büyük şans…

Tavacı Refik / Bursa Karacabey

Bursa Karacabey soğan halinde fırında yaptığı tava, kestane şekeri revağında pişirdiği kabak tatlısı ve gerçek peynir tatlısı ile pek meşhur. Etraf illerde iseniz mutlaka burası için yola çıkın derim. Yaklaşık 20 yıllık bir maziye sahip olan dükkanda unutamayacağınızı bir yemek yiyeceğinizi garanti ederim.

Kebapçı Ufuk / Adana

Adana’da kebap her zaman ve her yerde iyidir lakin burada biraz daha iyi. Her yıl değişen Adana’nın en iyi kebapçıları listemde bu yıl Kebapçı Ufuk en başta. Karataş yolundaki dükkan tüm Adanalı'ların da en iyileri arasında.

Plato’da Mola / Rize Ayder Yaylası

Aslında bir lokanta değil bir yayla pansiyonu. Lakin yöreye ait yemekleri inanılmaz. Dünyanın en iyi yemeklerinden birini burada yiyebilirsiniz. Kaymaklı patates, su böreği, mıhlama ve ekşi mayadan ekmekleri inanılmazdı. İnsan masaya oturduğunda sonsuza kadar yemek yemek istiyor.

Katipler Konağı / Çorum

Sahibesi Fevziye hanımın konusunda derya deniz olduğu mütevazı bir Anadolu lokantası. Renkleri kaybolmasın diye ayrı ayrı basılmış erik, kiraz, çağla, ayva turşusu mu ararsın, yoksa gül yapraklarını limon tuzu ve şekerle kavanozlayıp güneşte 15 gün bırakıp hazır olan pelteyle yapılan gül şurubunu mu? Ne ararsan kendine has, ne arasan buram buram Anadolu. İskilip dolması, keşkek, su böreği, tandır ekmekleri, madımak ve diğerleri…

Lale Lokantası / Rize Çayeli

Tüm Karadeniz’de kuru fasulye ve sütlaç yedim, özellikle bu ikiside bence Türkiye’nin en iyisi. Ne daha iyi sütlaç yedim ne de kuru fasulye. Menüsünde bunlardan başka kavurma ve pideler de var. Zaman zaman Trabzon’dan sadece buraya yemek yemek için geldiğimi de bilmenizi isterim. Bölgenin kesinlikle en iyi lokantası arasında. Trabzon-Artvin arasında bir yerlerdeyseniz rotayı mutlaka buraya çevirin. O sütlacı yerken beni anacaksınız.

Cumhuriyet Lokantası / Balıkesir Edremit/1910

100 yılı aşkın bir süredir devam eden kaç lokanta duyduk ki Türkiye’de. Ben şu an işinin başında olan Ali Gökaslan ve eşi Nuran hanıma tüm bu emekleri için ailesi adına hürmetlerimi sunuyorum. 1910 yılında Ali Usta’nın yeri olarak açılan lokanta, cumhuriyetin ilanından sonra da isim değiştiriyor. 1940 yılından beri de aynı yerde hizmet vermeye devam eden Cumhuriyet Lokantası için denecek pek bir şey de yok. Yemekler de esnaflık da efsane!

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah

Yorumlar (2)

mehmet tabur
· 01.01.2023

Beyşehir ilçesinde URUPLU börek ve mantı evini eklemeyi unutmayalım eşsiz lezzetlerimiz ve mekanımızla iddealıyız

Uzman Ömür Akkor bu yorumu beğendi
Ömür Akkor
· 01.01.2023

Öneriniz için teşekkürler 😊👍👍

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

25B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
2013 Yılı Anadolu’nun En İyi Yemekleri

2013, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak kişisel tarihime geçti.

14B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
2013 Yılı Dünyanın En İyi Yemekleri

2013 yılı, en çok gezdiğim ve en çok yediğim bir yıl olarak tarihe geçti.

12B Görüntüleme