Blog

İç Anadolu Yemek Kültürü

Tamamen kendine özgü bir mutfaktır.

İç Anadolu Yemek Kültürü
Paylaş
  • 22B
  • 24
  • Kaydet

İç Anadolu mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri ve kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfaktır.

Anadolu kültürünün en ilgi çekici özelliği kurallaşmış davet yemekleridir. Komşu kaldırmaları, çetnevir, soğukluk sofraları, tandıra bütün kuzunun asılmasıyla hazırlanan çebiç olarak adlandırılan ziyafet sofrası yemekleri, arabaşı ve peşmani çekilen gece misafir sofraları da genellikle bilinen yemeklerdir.

Konya’da dışarı yemekleri olarak üç nefis yiyecek dikkati çeker. Fırın Kebabı, etli ekmek ve peynirli pide. Yakın yıllarda bunlara peynirli ve etli içle hazırlanan karışık pide de eklenmiştir. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da ilgisini çeken yiyeceklerdir.

Bunun yanı sıra yapılışı ve zahmeti itibariyle arabaşı İç Anadolu’nun ve özellikle de Yozgat yöresinin tanıdığı bir tattır. Hem sıcak hem de soğuk suyun un ile karıştırılması ile yapılır. Karışım siniye dökülerek soğumaya bırakılır. Tavuk veya hindi etiyle yapılan çorbasıyla da soğuyan bu hamur yenir. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile çiğnemeden yutulur.

İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (özellikle patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar. Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası veya sütlaç yapılır. Gözleme, en sevilen hamur işi yiyecekleri arasındadır. Kayseri mantısı ise dillere destandır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

6B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

8B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan bir buğday çeşididir.

10B Görüntüleme