Blog

Osmanlı Halk Mutfağı

Osmanlı Devleti’nin geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu aşikardır.

Osmanlı Halk Mutfağı
Paylaş
  • 21B
  • 29
  • Kaydet

700 yıla yakın zaman boyunca egemenliğini sürdürmüş olan Osmanlı Devleti'nin geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu aşikardır.

15. ve 17. Yüzyıllarda Osmanlı ülkesini gezen seyyahlar, Türklerin az masraflı ve çabuk hazırlanan yemekleri tercih ettiklerini görmüştürler. Tuz, ekmek, çorba, sarımsak veya soğan ile biraz yoğurtları da var ise başka bir şeye ihtiyaç duymadıklarını fark etmişlerdir.

Türk Mutfağının Olmazsa Olmazı Ekmek

Türk mutfağı mutlaka ekmeksiz düşünülemez. Osmanlılarda buğdaydan, çavdar unundan, mısırdan, kepekten yapılmış birçok ürün mevcuttur. Bunlar; pide, somun, şepit, bazlama, yufka ekmeği…
O dönemlerde Türklerin baş yemeklerinde çorba vardır. Önce koyun etinin suyuyla yapılmış pirinç çorbası içilirdi. Çorbaya limon suyu, karabiber ve sirke dökülürdü.
Koyun, kuzu, dana gibi kırmızı etler; balık, tavuk gibi beyaz etler; kümes ve av hayvanları Osmanlılar için önemlidir. Salça, soğan ve sarımsak gibi yan ürünlerle tatlandırılıp et yemekleri hazırlanırdı. Osmanlılarda sığır eti pek tercih edilmezdi.

Yemek Sonrası Meyve ve Tatlı

Yemeklerden sonra meyve yenirdi. Üzüm, hurma, erik, şeftali, limon, incir, ceviz taze olarak da tüketilirken kurutulup, komposto yapılıp da tüketilmektedir.
Osmanlılarda üç tür tatlı vardır; hamur tatlıları, süt tatlıları ve meyve tatlıları…
Osmanlı mutfağında keşkül önem bir yer almaktadır, ziyafet yemeği olarak da başta gelmektedir. Güllaç ise Ramazan sofralarının en saygı gören tatlısıdır.

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

16B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

20B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme