add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Blog

Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı

Açıkçası bir inanış mutfağı hakim.

Selçuklu ve Mevlevi Mutfağı
Paylaş

Bu mutfak geleneğinde tatlı ve şerbetler önemli yere sahiptir. Özellikle Anadolu Selçuklu kültüründe misafirlere verilen ziyafetlerde yemekten sonra mutlaka tatlı ikram edilir. Elma, armut, incir, nar, şeftali ve karpuz sıkça tüketilmiştir. Anadolu Selçuklu ve beylikler döneminin en yaygın içecekleri, çeşitli meyve, bal veya şekerden elde edilen şerbetlerdir. Arpa veya buğdaydan üretilen boza ile sirke ve balın karıştırılmasıyla elde edilen, Mevlana'nın da en beğendiği karışım olarak bilinen sirkencübin şerbeti, bu mutfakta en önemli tatlardan biridir.
Mevlevi Mutfağı da gösterişten uzak, “tencerede pişir; kapağında ye” tutumu benimsenmiş durumda. Açıkçası bir inanış mutfağı hakim. Sarayda da benzer bi’ durum söz konusu. Gösterişe kaçan tek nokta çini ya da altın sahanlar olarak görülebilir. Halk mutfağında, dergah mutfağında ve saray mutfağında aynı yemekler pişiriliyor. Tarihimiz için Fatih'e kadar bi’ 'Saray Mutfağı'ndan bahsetmemiz pek mümkün değil. Ancak dergah mutfağının Ali Eşref Dede’nin tarifini verdiği ‘altın varaklı kadayıf mücveri’ gibi yemeklerde biraz seçkinleştiğini görmek mümkün.
Mevlevilikte mutfak yapı olarak diğer mutfaklardan farklı değil ama farklı görevleri ve anlamları barındırıyordu. Mutfak-ocak kutsal kabul edilir; eğitim mutfakta başlardı. Dergaha girmek isteyenler önce mutfakta sınanırdı.

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal SevinçEKS Mutfak - Kurucu Şefi

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Yazılar

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
5 TL’nin Altında Yiyebileceğiniz En İyi 5 Yemek

Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum hem de hiç durmadan…

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Afrika'ya Giriş - Yahut Zanzibar

Bir Afrikalı'nın altınlarını çalabilirisin, toprağını alabilirsin, onu satabilirsin lakin mutluluğunu, gülümsemesini, samimiyetini alamazsın!

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah
Anadolu’nun En İyi Lokantaları

Hafızalarınıza yer edecek önemli lokantalar.