Blog

Yerli Yerinde 3.Bölüm: Manguta Mantarı

Kısık Ateş ile Yerli Yerinde’nin üçüncü bölümünde, çok nadir bulunan bir mantar türünün peşine düşüyor ve Manguta Mantarını yerli yerinde inceleme fırsatı yakalıyoruz. Manguta Mantarı nerede yetişir, özellikleri nelerdir?

Yerli Yerinde 3.Bölüm: Manguta Mantarı
Paylaş
  • 8B
  • 22
  • Kaydet

Doğanın sağladığı kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve gıdaların dengeli bir şekilde tüketilmesi, doğanın korunması ve insan sağlığı için kritik öneme sahiptir.

Herkesin bildiği üzere coğrafi koşullar, gıda üretimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İklim, toprak ve su kaynakları gibi doğal faktörler, bölgedeki tarımsal üretim potansiyelini belirleyerek, bölgenin hangi gıda ürünlerinin yetiştirilmesine uygun olduğunu belirler. Bu nedenle, coğrafi koşullar, gıda ürünleri arasındaki neden-sonuç ilişkisini belirler ve bölgesel gıda üretiminde kritik bir rol oynar.

Kısık Ateş ile Yerli Yerinde olarak sürdürülebilir gıda konusunda fark yaratmak amacıyla çıktığımız bu yolda bir yeniliğe imza atıyor; doğanın bizlere vermiş olduğu nimetlerin kıymetini bilerek doğal malzemelerin doğaya zarar vermeden nasıl bir besleme aracına dönüşebileceğini yakından inceliyoruz.

Belgeselimizin her bölümünde farklı ürünleri 'yerli yerinde' inceliyor, üreticilerle bir araya geliyoruz.

Yerli Yerinde’nin üçüncü bölümünde; Şef Serkan Çakır, eğitmen ve danışman şef Fehmi Samancı ile çok nadir bulunan bir mantar türünün peşine düşüyor. Mantarın yetişmesi, toplanması ve yapısını tüm detaylarıyla ele alırken finalde ise Manguta Mantarı, harika bir tarif ile enfes bir yemeğe dönüşüyor.

Peki, Manguta Mantarı nerelerde yetişir? Manguta Mantarı nasıl pişirilir? Manguta Mantarı yıkanır mı?

Ege’nin farklı yerlerinde var olmasına rağmen Kuzu Göbeği Mantarının en çok Fethiye ile özdeşleştiği gibi, Manguta Mantarı da en çok Selçuk ile özdeşleşmiş bir mantar çeşididir.

Ege’de büyük ilgi gören Manguta Mantarı, bir tek Selçuk’ta bulunuyor. Manguta Mantarı kavurma tadında, genellikle iğne yapraklı manguta bitkisinin diplerinde yetişiyor. Nadir bulunmasıyla beraber çam ağaçlarının dibinde de yetişen bir mantar türü olarak da bilinir.

Manguta Mantarını pişirmeye başlamadan önce mantara zarar vermeden iyice yıkamak gerekir. Süzgeç içerisine koyup suyunu süzdürdükten sonra pişirmek de bu işin ayrı bir püf noktasıdır.

Şimdi Manguta Mantarını tüm detaylarıyla ele aldığımız ‘’Kısık Ateş ile Yerli Yerinde’’, üçüncü bölümü sizlerle… Keyifli seyirler! 🧡

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Yanlış Telaffuz Edilen Mutfak Terimleri ve Yemekler

Fajita nasıl okunur? Peki ya Tortilla?

18B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
2 Şef 1 Sohbet - Ali Ronay ve Fehmi Samancı

Muhteşem buluşma! Kahkaha dolu bir sohbete hazır mısınız?

9B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Ünlü Şeflerimize Sorular Sorduk, Samimi Cevaplar Aldık - Maksut Aşkar

Şef Maksut Aşkar’ın bilinmeyen yönleri.

9B Görüntüleme