Kısık Ateş
Cesi Yehya
Cesi Yehya

Hakkında

Bilgi Üniversitesi-Gastronomi ve Mutfak Sanatları@tastycesy

2 yıl önce

Profiterol 🙄😏🤪

Pastacı kreması için;
30 gr (1/4 su bardağı) un
500 ml süt
100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
30 gr (1/4 su bardağı) mısır nişastası
55 gr (1/4 su bardağı) tereyağ (küp küp kesilmiş)
1 paket vanilin
Bir çimdik tuz
4 adet yumurta sarısı

Yapılışı;

  1. Sütü ocağa koyup orta ateşte ısınmasını bekleyin
  2. Bir kaseye nişasta, un, tuz, yumurta ve şeker koyup çırpma teli ile karıştırın
  3. Isınan sütten çok az kasenin içine ilave edip pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam edin
  4. Ocaktaki süt kaynama aşamasına gelmeden hemen önce karışımın içine yavaşça bir kepçe sıcak sütü çırpma teli ile karıştırarak ekleyin ve kaseden tekrar tencereye aktarın
  5. Orta ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırın ve koyulaşana kadar pişirin
  6. Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağ ve vanilyayı ekleyerek karıştırın
  7. Tereyağ içinde eriyince ayrı bir kaba alıp kremaya temas edecek şekilde streç filmle kapatıp buzdolabında soğumaya bırakın (üzeri kabuk bağlamasın diye)

Hamuru için;
175 gr (1+1/4 su bardağı) un
125 gr (1/2 su bardağı) su
125 gr (1/2 su bardağı) süt
Bir tutam tuz
110 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
5 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında)

Yapılışı;

  1. Su, süt, tereyağ ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın
  2. Kaynamaya başlayınca unu ilave edip spatula ile yaklaşık 2-3 dakika kavurarak karıştırın (hamur görünümünde olacak)
  3. Bir kaseye alıp soğumaya bırakın
  4. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın
  5. Hamur soğuyunca mikserle çırparak yumurtaları birer birer ekleyin
  6. Yumurtaları eklerken harcınızın kıvamını çok akışkan olmayacak şekilde ayarlayın (yumurtaların boyu büyük ise 4 yumurta yeterli olacaktır)
  7. Akışkan bir kıvama gelince sıkma torbasına koyun ve tepsiye aralarında boşluk bırakacak şekilde profiterol toplarını sıkın
  8. Kızarana kadar pişirin (pişerken asla fırın kapağını açmayın)
  9. Pişirme işlemi tamamlanınca fırın kapağını açmadan 10 dakika fırının içinde dinlendirdin ve sonra tepsiyi çıkarın

Çikolatalı sos için;
400 ml krema (2 kutu)
300 gr bitter çikolata
60 gr sütlü çikolata

Yapılışı;

  1. Küçük bir tencereye kremayı koyun ve cok az kaynatın
  2. Bir kasede parçaladığınız çikolataların üzerine krema ilave edin ve pürüzsüz bir kıvama ulaşıncaya kadar karıştırın

Profiterol hazırlanışı;

  1. Pastacı kremasını dolaptan çıkartıp çırpma teli ile karıştırın ve sıkma torbasına alın
  2. Profiterol toplarının altlarına serçe parmağınızla veya bir çay kaşığının arkası ile bir delik açın ve pastacı kremasını içlerine doldurun
  3. Bir tabağa dizdikten sonra çikolata sosuyla servis edebilirsiniz (üzerine de antep fıstığı serpiştirebilirsiniz)
  4. Ohhh mis afiyet olsun...😉
user feed images
2 yıl önce

Kuru Patlıcan Dolması 👀

20 adet kuru patlıcan
1 adet beyaz soğan
1 avuç kıyma (150 gr)
1/2 su bardağı bulgur
1-2 diş sarımsak
1 çay kaşığı sumak
1,5-2 y.k nar ekşisi
1 y.k. kuru nane
1 y.k. domates salçası
1 y.k. biber salçası
1,5 adet domates rendesi (kıyma harcı kuru olmasın diye😉)
Tuz ve karabiber
Pişirirken;
Üzerini geçecek kadar sıcak su
Zeytinyağı (üzerinde hafifçe gezdirin)
Yarım limonun suyu
1,5 tatlı kaşığı şeker
Tuz (tadına bakın suyunun tuzu az ise ekleyin)

Yapılışı;

  1. 20 adet kuru patlıcanı yıkadıktan sonra kaynayan suyun içine atın ve yumuşayana kadar pişirin
  2. Yumuşayan patlıcanları biraz soğuk suda bekletin (şoklamak için, yani koyu mor rengini korusun diye) ve patlıcanların içini parmaklarınızla genişletin (dikkat edin yırtılmasın)
  3. İç harcı için bir karıştırma kabına soğan, kıyma, bulgur, sarımsak,sumak,nar ekşisi, kuru nane, domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber ve en son domates rendesini ekleyin
  4. Harcı iyice yoğurun
  5. Yoğurduğunuz iç harcı haşladığınız ve şokladığınız patlıcanların içine bir parmak boşluk olucak şekilde doldurun ve ağızlarını iyice kapatın (pişerken harç dışarı çıkmasın)
  6. Büyük bir tavaya veya bir tencereye patlıcanları dizin
  7. Patlıcanların üzerine zeytinyağı, şeker, limon, üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ilave ederek pişirin (ufak bir kapak veya küçük bir tabağın tersini koyarak pişirebilirsiniz)
  8. Yaklaşık 30-40 dk içerisinde pişiyor (çatal ile pişme durumuna bakın) Pişerken ara sıra kontrol edin, eğer beklenenden önce suyunu çekerse sıcak su eklemesi yapın
  9. Ocaktan alın ve soğumaya bakın
  10. Afiyet olsunnn🙏🏻😋
user feed images
2 yıl önce

Baklava Yufkasında Kıymalı Sarıyer Böreği 🍽

Malzemeler;

8 adet baklava yufkası (2 tane “U” şeklinde börek çıkıyor)
İç harcı için;
2 y.k. zeytinyağı
150 gr kıyma
1/2 adet soğan
1 y.k. kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
1 y.k. çam fıstığı
1/2 ç.k. tarçın
1 t.k. tuz
Karabiber

İç harcı ve üzeri için;
50 gr tereyağı
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı süt

Yapılışı;

  1. 2 y.k zeytinyağını bir tavanın içerisine koyup biraz ısıttıktan sonra soğan ilave edin ve 2-3 dk kavurun
  2. Kıymayı da ilave edin ve biraz daha karıştırıp kavurun
  3. Çam fıstığı ve kuş üzümünü ekleyip karıştırmaya devam edin
  4. Son olarak, tuz, tarçın ve karabiber de ekleyip kıyma koyulaşıncaya kadar karıştırın
  5. Bir kasede 3/4 çay bardağı zeytinyağı, eritilmiş tereyağı ve sütü tel çırpıcı ile çırpın
  6. Baklavalık yufkalardan 4 tanesini üst üste dizin ve her bir katın arasına hazırladığınızsütlü karışımı sürün
  7. En üst kata kıymalı harçtan koyup kıvırarak sarın ve “U” şekli verin
  8. Üzerine de tekrar sütlü karışımdan sürdükten sonra önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 25 dk kadar pişirin (fırınların ısıtma şekilleri fark ettiği için, üzeri kızarınca fırından çıkartabilirsiniz)
  9. Pişirme işlemi tamamlanınca çıtır çıtır sesi duyarak dilimleyin😉
  10. Afiyet olsun...👉🏼😋
user feed images
2 yıl önce

Simit ☕️🧈🧀🍅

Malzemeler (altı adet simit için);
500 gr un
275 ml su ( 1 s.b. + 1 kahve fin.)
15 gr toz şeker (1,5 y.k.)
8 gr tuz
1 y.k. zeytinyağı
1 çay k. kuru maya (ya da 6-7 gr yaş maya)
Üzeri için;
1/2 s.b. pekmez
1 s.b. su
Kavrulmuş susam

Yapılışı;

  1. Su ve mayayı bir kasede çırpın
  2. Şeker, zeytinyağı, tuz ve unu da ekleyip 8 dk yoğurun (yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olacak)
  3. 6 eşit parçaya bölün ve kalın bir silindir haline getirin
  4. Üzerini nemli bir bezle kapatın ve 30 dk dinlendirin
  5. Dinlenen hamurları 40 cm uzunlukta açın ve iki ucunu bir araya getirerek ikiye katlayın
  6. İki taraftan da ters yönlere çevirerek burun
  7. Uç kısımları birleştirerek halka oluşturun
  8. Bir kasede pekmez ve suyu karıştırın
  9. Susamları kavurun
  10. Halka yaptığınız simitleri ilk pekmezli suya sonra susama bulayın
  11. Üzerini nemli bir bezle kapatıp 30 dk daha dinlendirin
  12. Bu arada fırınınızı 190 derecede çalıştırın
  13. Dinlenen hamurları elinizle biraz daha genişleterek yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin
  14. 30-35 dk üzeri kızarana kadar pişirin
  15. Afiyet olsun👀😉

Not: ben üç tane simit yaptım geri kalanını buzluğa koydum

user feed images
2 yıl önce

Brownie Kurabiye 🤭🤪😯

Malzemeler;

225 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
57 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ
90 gr (2/3 su bardağı) un
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
150 gr (3/4 su bardağı) esmer şeker

Yapılışı;

  1. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin
  2. Küçük bir tencereye çikolata parçaları ve tereyağını koyup karıştırarak eritin
  3. Bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın
  4. Bir çırpma kabına yumurtaları ve esmer şekeri koyup, mikser ile en fazla 1 dk süreyle çırpın
  5. Yumurtalı karışıma çikolatalı karışımı ekleyin ve karışana kadar düşük hızda mikser ile çırpın
  6. Son olarak, unu ekleyin ve sadece karışana kadar çırpın
  7. Bu cıvık hamuru buzdolabında 30 dakika bekletin
  8. Fırınınızı 175 derecede ısıtmaya başlayın
  9. Buzdolabından çıkınca bir dondurma kaşığı veya yemek kaşığı ile aralarında boşluk kalacak şekilde iki adet tepsiye dizin (eliniz ile şekil vermeye çalışmayın, bu hamur cıvık ve sadece kaşıkla şekil verilmesi gereken bir hamur)
  10. Fırında 10-15 dakika pişirin (istediğiniz kıvama göre daha kıtır olmasını istiyorsanız pişirme süresini uzatabilirsiniz)
  11. Fırından aldıktan sonra bir fırın telinin üzerine koyup soğumaya bırakın
  12. Yanına soğuk bir sütle mis gibi 💃🏿💃🏿...Afiyetler olsun...
user feed images