add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upcancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcomment-question-outlinecomment-write-outlinecookieediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-atesloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpicturequestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Edirne Edirne Merkez

Arda Hardaliye - Edirne

Bir Osmanlı şerbeti.

Arda Hardaliye - Edirne
Paylaş

Şu 10 gündür hardaliye bir aklımda ki sormayın. Hardaliye, bir Osmanlı şerbeti. Uzun zaman önce unutulmuş olsa da artık kıymet bilen yerli üretici sayesinde tekrar hayatta. Sac ailesinin tamamen kendi yatırımlarıyla kurduğu Hardaliye tesisi ise kesinlikle bir örnek model. 1500’lü yıllarda ilk kez İstanbul’da satıldığını Busbecq’in Türkiye mektuplarında okuyoruz, Evliya Çelebi ise 1640’larda Trakya’da içtiğinden bahsediyor.

Şimdi gelelim nasıl yapıldığına:

Tamamen geleneksel yöntemle üretilen hardaliyenin yapım aşamasında kaynama, ısıl işlem, soğutma, dondurma, pastörizasyon gibi endüstriyel yöntemler kullanılmıyor. Trakya’nın geleneksel üzümü ezildikten sonra bekleyeceği fıçı-lara alınıyor, bu esnada içine siyah yabani hardal tohumu atılıyor. Beraberce yaklaşık 30 gün kadar bekliyorlar. Hardal tohumunun içindeki “sinigrin” mayayı ve alkol üretimini baskılıyor ve böylece ortaya alkolsüz bir şerbet çıkıyor. Bu arada beklemenin son aşamasında içine vişne yaprakları atılarak aroma veriliyor. Daha sonra şişelenen hardaliye Edirne’nin tüm köftecilerine ve ciğercilerine yollanıyor.

Adres: Meydan Mahallesi, Yediyol Ağzı Sk., 22100 Edirne Merkez/Edirne

Ömür Akkor
Ömür AkkorYemek Araştırmacısı ve Seyyah

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
Yorum bırakmak için önce giriş yapın

Benzer Lezzet Durakları

Rüştü'nün Fırını - Trabzon
Trabzon - Trabzon Merkez

Rüştü'nün Fırını - Trabzon

08 Mart 2018

Rüştü’nün Fırını, 1920’den beri bir çok savaşlara tanıklık etmiş hatta karneyle satışların bile yapıldığı hala günümüzde var olan eşsiz yerlerden biridir.

Fasulyeli - Bursa
Bursa - Nilüfer

Fasulyeli - Bursa

11 Mart 2018

FA2012 Kasım ayından beri var olan, sadece sekiz masayla başlayıp şuan doksan masaya ulaşan bir esnaf lokantasıdır.

Urlalı Hasan Usta - İzmir
İzmir - Konak

Urlalı Hasan Usta - İzmir

10 Nisan 2018

Öğle saatlerinde burnunuza güzel yemek kokuları geliyorsa, gördüğünüz yer mütevazı bir yerse, içindeki ustalar büyük bir özenle yemeklerini yapıyorsa bir de üstüne burada şık giyimli iş insanını görüyorsanız bilin ki iyi bir esnaf lokantasındasınız.