add-circle-outlineaddarrow-downarrow-leftarrow-rightarrow-upbookmark-filledbookmarkcameracancelcaret-rightchat-bubblecheck-circlecheckcheckbox-marked-circle-outlinechef-hatcircle-filledclocheclosecloud-uploadcoffeecomment-question-outlinecomment-write-outlinecookiedownloadediteventexitfacebookfoodfrying-panheart-filledheart-outlinehelp-outlineinfo-outlineinfoinstagramkey-pointkeyboard-arrow-downkeyboard-arrow-leftkeyboard-arrow-rightkeyboard-arrow-upkisik-ateslinkloading-3-quarterslocation-pin-filledlocation-pinmapmenumore-horizmore-vertnotifications-outlineperson-addpersonpictureplacesquestionquote-leftquote-rightreciperemovereplyschedulesearchsettingssharestartrashtwitterverifiedvideocamwarningyoutube-play
Şef Usulü

Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları

Çapraz bulaşma sağlığınız için bir tehdit unsuru olmasın!

Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları
Paylaş

‘Kısık Ateş Akademi’ hız kesmeden devam ediyor...

4. bölümümüzün konusu ise; ‘’Çapraz Bulaşma ve Mutfak Kodları’’

Kısaca özetlemek gerekirse çapraz bulaşma veya diğer adıyla çapraz kontaminasyon, bakteri ve virüslerin kontamine olmuş bir yüzeyden, kontaminasyona maruz kalmamış başka bir yüzeye transfer olmasıyla meydana gelen bir süreçtir. Çapraz kontaminasyon gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri için anahtar bir kelimedir ve dört ana kaynağa sahiptir: Gıdalar, insanlar, ekipman ve çalışma alanları.

Bakteriler, ekipmanların çatlak ve yarıklarında yaşayabilmekte ve çoğalabilmektedir. Bu ekipmanlardan özellikle kesme tahtalarının yüzeyinde sıkça karşılaşılabilir. Ekipmanlar kullanıldıktan sonra, bakteri taşıyan gıdaların bazı parçaları ekipman yüzeyinde kalabilir. Eğer bu ekipmanlar uygun biçimde yıkanmazlarsa, daha sonraki kullanımlarda bakteriler diğer gıdalara taşınabilirler. Bu durumun önüne geçmek için gereken şeylerin başında doğru kodlu kesme tahtası seçimi gelmektedir.

Bahsettiklerimizin tamamını teorik bir bilgi olarak aktarırken aslında doğru kesim tahtası seçiminin de önemine vurgu yapıyoruz. Aynı zamanda kesim tahtalarının belli başlı renk kodları olmasının bir takım sebepleri vardır ve bu videomuzda bu konuyu detaylıca ele alıyoruz.

Buyrun hep beraber izleyelim.

Kısık Ateş
Kısık AteşModeratör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz
0 / 1000

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan KıyıcıoğluYiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

Oytun Dağlı
Oytun DağlıYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Geliştirme Demo Şefi
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

Oytun Dağlı
Oytun DağlıYaşar Birleşik Pazarlama - Ürün Geliştirme Demo Şefi
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!