Tarif

Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ekşi maya sadece hava, su ve undan meydana gelen doğanın mucizevi yansımalarından biridir. Uygun miktarda su ile bir araya gelen unda, unun ve havanın içindeki doğal maya hücreleri harekete geçer ve bu doğal süreç harika bir ekmeğe giden yolun başlangıcı olur.
55 Dakika
4-6 Kişilik
Ekmek Tarifleri
Fırın
Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Paylaş
  • 121B
  • 81
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
500 g tam buğday unu
8-10 g kaya tuzu
300 ml aldığı kadar ılık içme suyu
200 g ekşi maya

Nasıl Yapılır?

  • Unun ortasına mayayı ve tuzu koyup kontrollü bir şekilde ılık su ile yoğurmaya başlayın.
  • Ayrı bir yerde ılık su ile tuzu çözdürüp hamur harcınıza ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Sıcak günlerde biraz daha katı bir hamur yapmanızı öneririm.)
  • 3 saat kadar üstü kapalı mayalandırın. Fırın kağıdı serili bir borcam veya kapaklı bir güveç varsa hamuru iki ucundan sağdan sola bir de ters yönde katlayın.
  • Ekmek hamurunuzun katlanan kısımları alta gelecek şekilde şekil verin. Borcam veya güveç kabınızın içine yerleştirin ve ağzını güzelce kapatın. Sabaha kadar buzdolabında mayalandırmaya bırakın.
  • Fırını 240 derecede tabanında yanmaz bir kap su ile ısıtmaya başlayın. Ekmek hamurunuzu yuvarlak (boston) veya arzu ettiğiniz şekilde şekillendirerek fırında 10 dakika pişirin.
  • Fırın derecesini 220 dereceye düşürün ve 20 dakika daha pişirin ve sonra fırın kapağını açın.
  • Ekmeğinizin üzerinin kızarmasını sağlayın ve piştiğini anlamak için de üstüne elinizle vurun. Tok bir ses çıkarıyorsa olmuş demektir.

Püf Noktası

*Kabarma süresinin bitiminden en az 20 dakika önce fırınınızı 240 derecede ısıtmaya başlayın.
*Ekmeğin piştiğini anlamak için üstüne elinizle vurun, tok bir ses çıkarıyorsa ekmek olmuş demektir.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Elif Çıtak
0.0
0 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Hamur İşi Tarifleri Tarifleri

Vildan Tünay
Vildan Tünay
Pasta Şefi & Yemek Fotoğrafçısı & Dijital İçerik Üretici
Sokak Simidi Tarifi
60 Dakika
6-8 Kişilik
5B Görüntüleme
Kemal Can Yurttaş
Kemal Can Yurttaş
Chef at Aila Restaurant
Zahterli Focaccia Tarifi
55 Dakika
4-6 Kişilik
17B Görüntüleme
Kulich Rus Ekmeği Tarifi
60 Dakika
6-8 Kişilik
18B Görüntüleme

Yorumlar (1)

umut keklik
· 29.01.2023

hocam kolay gelsin, tarifte 1 ve 2 birbiriyle çelişiyor kafam karıştı ayrica eksi mayalara tuz cok sonra atılmıyor mu fermantasyonu bozuyor diye duymuştum.