Kısık Ateş
Blog

Aşçı Nasıl Olunur?

İyi bir aşçı nasıl olunur? Aşçı olmak için temel kriterler ve gereken temel özellikler nelerdir? İyi aşçıların meslek sırları nelerdir? Tüm detaylarıyla aşçılıkta başarılı olmanın yolları...

Aşçı Nasıl Olunur?
Paylaş
  • 17B
  • 10
  • Kaydet

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı olmak için üniversitelerin Aşçılık ya da Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinden mezun olmak gerekir. Aşçılık için temel kriter üniversite eğitimidir aslında ancak küçük yaştan itibaren mutfakta çalışarak ve kişisel gelişimini sürdürerek aşçılık mesleğini alaylı şekilde öğrenmek de mümkündür. Üniversite eğitimi aracılığıyla aşçı olmak kişilere pratik ve teorik bilgiyi birlikte sunar, hayat boyu öğrenme biçimlerini gösterir. Bu nedenle aşçı nasıl olunur sorusunun yanıtı üniversite eğitimiyle olmalıdır. Üniversitede ilgili bölümleri okumak tek başına yeterli olmaz. İyi aşçı olmanın sırları vardır, alanında iyi diye gösterilmek için daima tutkuyla öğrenmeye devam edilmelidir.

Aşçı olmak için istenilen en temel özellikler şöyledir;

Disiplinli ve planlı olmak: Restoranda, otelde, etkinliklerde kısacası çalışılan her yerde disiplin aranılan ilk şarttır.

Yeniliklere açık olmak: Aşçılar sadece kendi coğrafyasıyla sınırlı kalmamalı, dünyaya açılabilmeli, geniş düşünerek zengin bir zihinle mutfağa girmelidir.

Hızlı ve işlevsel olmak: Mutfakta zamana karşı yarışma yapılır. Zaman bittiğinde her şeyin kusursuz olması için hızlı, pratik olmak avantaj sağlar.

Yemek yapmayı sevmek: Bir işte başarılı olmanın sırrı o işi sevmektir. İşte bu yüzden yemek yapmayı ve yemekle ilgili her şeyi sevmeli, tutkuyla çalışmalısınız.

Meraklı olmak: Merak duygusu yeniliklere kapı açabilir. Mesleki merak ise kusursuzlaşmaya yardımcı olur.

Titiz ve özenli olmak: Mutfak hijyenin en yoğun olduğu bölge olmalıdır. Kalite yalnızca lezzetle alakalı değildir, hijyen temel şarttır. Ayrıca mutfak aynı zamanda tehlikeli bir yerdir, özen her zaman üst seviyede olmalıdır.

İyi Aşçıların Meslek Sırları ve Yaşam Tempoları

İyi bir aşçı nasıl olunur? Aşçıların yaşam temposu nedir? Nelere dikkat edilmelidir? Aşçı olmanın sırları tüm yaşama sirayet edebilir. Uzmanlardan aşçılık yaşamına dair merak edilenlerin yanıtlarını sizler için derledik.

İyi Aşçının Yaşam Rutini

Aşçılık ve şeflik stresli bir yaşamın içine adım atmaktır. Mutfakta ya da bir restoran yönetiminde hiçbir şey göründüğü kadar keyifli ya da kolay değildir. Stresli meslekler arasında yer alan aşçılık, sadece mutfağı ya da yemek menüsünü değil kişinin kendi zihnini de sürekli yönetebilmesini gerektirir. Her şeyden önce uzun mesailere ve hareketli yaşama ayak uydurmak gerekir. Müşterinin önüne iyi tabak çıkarana kadar geçilen yolda aşçılar ekibiyle birlikte biraz yorulur, biraz stres altında kalır ama mükemmeli yakaladığında hissedilen mutluluk tarifsizdir.

Nitelikli Aşçıların Özen Gösterdiği Püf Noktalar

Aşçılık sürekli bir problem çıkma ihtimaline karşı hazır olmayı öğretir. Mutfakta hiçbir şeyin güllük gülistanlık olmadığı aşikâr bir gerçektir. Son dakikada dahi işler karışabilir, aşçıdan süreci yönetmesi, krize çözüm üreterek müdahale etmesi beklenir. Başarılı aşçı olmak için biraz da çözüm odaklı olunmalıdır. Yeniliklere açık, çözüm odaklı, açık fikirli, pratik, esnek ve strese dayanıklı olmak aşçılara avantaj kazandırır, başarının yolunu açar.

Aşçıların Kişisel Gelişim Sırları

Deneyimli ve yetenekli aşçıların hemen hepsinin ortak görüşü kişisel gelişimi sürdürmektir. Aşçılar sadece temel eğitimiyle sınırlı kalamaz, mesleğin doğasına aykırı bir eylem olur bu. Çünkü aşçılık dünya döndükçe gelişecek, yeniliklerin sonsuza dek süreceği bir meslektir. O halde aşçılar da en az dünya kadar dinamik bir değişime hazır olmalıdır. Aşçı nasıl olunur sorusunun da yanıtlarından biridir bu döngü.

Aşçılık kültürel bir meslektir. Yeni ve farklı kültürler tanımak, görmek, yaşayarak deneyimlemek, bu alanda okumalar yapmak, seyahatler gerçekleştirmek kişisel gelişimi destekler, aşçılıktaki ustalığı zenginleştirir. Bazen bir koku, bazen sanat galerisindeki bir renk dokusu, bazen farklı kültürde geçirilen hoş bir vakit aşçının yeteneklerini destekler, ilham verir, yeniliklere kapı aralar.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

14B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

16B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

14B Görüntüleme