Blog

Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi
Paylaş
  • 12B
  • 40
  • Kaydet

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır. Bilinçli ve sizi başarıya götürecek hayaller kurmanın yollarını öğrenin. Beden sağlığınıza önem verin. Çünkü sağlığınız sağlam olmazsa başarılarınız da sağlam olmaz.

Mutfaklarımızda kişisel gelişimin önemini sizlerle paylaşmak istedim. 2 yıldır aldığım eğitimler ve okuduğum kitaplara bakarak “Gerçekten, neden geç kalmışım bu kadar!” dediğim çok olmuştur.

Ahmet Şerif İzgören, bu konuda benim dönüm noktam olmuştur. (Değerli hocam, sana minnettarım; senden öğrendiklerim ve insanların hayal dünyasını büyülediğin için sonsuz teşekkürler…)

Genç kardeşlerim, bu kitabın tek amacı, sizin hayal gücünüzü büyülemektir. Evet, hepimiz iyi yemek yapıyoruz, iyi şef olabiliyoruz… Ancak kişisel gelişim odaklı şef olmak istiyorsanız, benim izlediğim yoldan gidebilirsiniz. Genelde biz şefler ekibimize sesleniriz, onlara kendimizi anlatırız. Ya peki toplum bizleri biliyor mu? Hayır, toplumda yemek yapmayı seven kişiler olarak adlandırılırız.

Hadi şimdi sıra sizde, özellikle genç kuşaklar, yazdıklarımın çoğunluğu sizleri ilgilendiriyor. Neden mi? Şeflerimin seslerini duyar gibiyim: “Ben unumu eledim, eleğimi astım, gerek yok…” Yenilikçi Türk mutfağını kurtaracak kişiler genç meslektaşlarım olacağından, bu yazımı onlara hitaben yazıyorum.

Kişisel gelişimin en önemli noktası, bireyin kendisini en iyi şekilde tanımasından geçer. Kendinize şu soruları sorun: Kendimi hangi konuda eksik hissediyorum? Hangi durumlarda problem yaşıyorum? Kendimde gördüğüm olumsuz duygu ve düşünceler nelerdir?

İnsanlar potansiyel ile doğar. Ancak dünyada bir iyiler ve bir de, daha da iyiler vardır. Yani insan fiziksel olduğu kadar nitelik olarak da gelişebilir. Kişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha öteye taşıması işine “kişisel gelişim” diyebiliriz. Kişisel gelişimin en temel noktası, kişinin kendini tanımasıdır. Kişinin kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda bulunduğunu belirlemesi ve eksik olduğunu düşündüğü alanlarda kendini geliştirmeye karar vermesi, kişisel gelişim sürecinin başladığı andır.

Kendinize seminer planı yapın. Kişisel gelişim seminerlerinin neler olduğunu öğrenin ve bunları bir kâğıda yazın. Daha sonra, ben şu konularda eksiğim ve eğitim almam gerekir, dediğiniz zaman seminerlere katılmaya çalışın. Seminerleri gerçekten o alanda uzman olan kişilerden almaya özen gösterin.

Her ay en az 3 adet kişisel gelişim kitabı okuyun. Çünkü bu kitaplar kendinizle ilgili en yeni araştırmaları ve bilgileri size motive sağlayarak verecektir. Kişisel gelişim, yaşamsal süreklilik olan değişimden farklıdır. Yaşamsal süreklilik, kişinin yaşadıkları, olaylar, kişilerle ilişkileri, edindiği deneyimsel bilgilerle etkili değişim sağlar. Bu kişilerin bilinçsiz değişimine neden olur. Kişisel gelişim bilinçli değişimi gerektirir. Kişiler yeteneklerini, bilgi ve davranışlarını, kişisel meziyetlerini bilinçli seçimlerle belirli bir yöne ve yola programladıklarında meydana gelir... Kişisel gelişim olarak tanımladıklarımız, kişinin en yüksek potansiyelini açığa çıkartmada, bu potansiyeli en iyi şekilde oluşturmada ve kullanmada katkısı olacak olan yollardan sadece birkaçıdır. Kendinize hayat amacı belirleyin. Bu amaca ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini, yani ara hedefleri belirleyin. Bunların hepsini yazılı hale getirin, hedefleriniz de kişisel hobileriniz olsun, ancak yarışmalar olmasın.

Kendinizi ve başkalarını motive etmenin yollarını öğrenin ve mutlaka hayatınızın her kademesinde ihtiyaç duydukça bunları uygulayın.

Sizin elinizi kolunuzu bağlayan inançlar değildir. Güçlendiren inançlar seçin. Çünkü kendiniz hakkında nasıl bir inanca sahipseniz siz osunuzdur aslında.

İnsan ilişkileri, hitabet ve beden dili konusunda mutlaka eğitim alın. Çünkü iletişimde en önemli nokta sizin anlatmak istediğiniz değil, karşınızdaki kişinin anladığıdır.

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır.

Bilinçli ve sizi başarıya götürecek hayaller kurmanın yollarını öğrenin. Beden sağlığınıza önem verin. Çünkü sağlığınız sağlam olmazsa başarılarınız da sağlam olmaz.

“Kişisel Gelişim” her insanın şu anki hal ve durumundan kendisinin en yüksek hal ve durumuna geçiş yapmayı bilinçli olarak istediği anda başlar. Bilinçli değişimi istediğimiz anda bunun adının ne olduğunun da bir önemi yoktur aslında. Önemli olan, bu dünyada var olan ve olduğunu sandığı kişiden daha farklı bir kişi olabileceğini bilen herkesin, sonunda kendisinin en yüksek halinin olduğu yola adım atmış olmasıdır. Kişisel gelişim, bireyi çok yönlü geliş- tirmeyi amaçlar. Çünkü insanı sosyal hayatta etkili, verimli, güçlü kılmanın yolu bilgi yapılandırmasıdır. İnsan bunu ancak farklı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar. Bu öğrenmeler arasında ilişki kurduğu takdirde farklı düşünme becerisi kazanabilir. İşte kişisel gelişim ile bu amaçlanarak, birey bu potansiyel ve ilişkileri güçlendirip kendini geliştirmelidir.

Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

12B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

14B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine
Kariyer Seçiminde Kritik Soru: Restoran mı? Otel mi?

Kariyerime nerede devam etmeliyim?

18B Görüntüleme