Gastronomi nedir? Gastronomi yetenek isteyen bir bölüm müdür? Aşçılık ile gastronomi arasındaki fark nedir? İşte detaylar…
10.04.2022Gastronomi Nedir?
Gastronomi ilk kez 1801 yılında Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanılmıştır. Yunancada mide ile ilgili “Gastro” ve kural anlamına gelen “Nomy” kelimesinin birleşiminden doğan Gastronomi; yenilebilir tüm besinlerin hatta maddelerin hijyenik biçimde damağa ve göze hitap ederek sunulmasını sağlayan kapsamlı bir süreci ifade eder. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, yemek ve kültür ilişkisini çok yönlü inceleyen, disiplinli bir çalışma bütünüdür. Sadece yemekle ilgili olduğunu söylemek gastronomiye haksızlık olur. Çünkü yemeğin sanatsal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkaran bir disiplindir gastronomi.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde okuyan öğrencilerin sadece yemek yapmayı öğrendiğini sanmak büyük bir hata olabilir. Yazar Paul Freeman gastronomiyi şöyle ifade eder: “Gastronomi bir bakış açısı, bir estetiği ifade eder.” Öğrenciler de bu bölümü okurken gastronominin, mutfağın, yemek sanatlarının estetik yönünü öğrenir, bakış açısını zenginleştirir, gastronominin büyülü dünyasını keşfeder. Gastronomi yaratıcılığın asla son bulmadığı, merak duygusunun sürekli canlılığını koruduğu estetik bir yaşam vadeder insanlara.
Gastronomi Yetenek İsteyen Bir Bölüm Mü?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yetenek şartı arayan bir bölüm değildir. Elbette bölümü seçenlerin yetenekli olması istenir ancak sıfır bilgiyle salt bir merak ve tutkuyla da gastronomi eğitimine başlanabilir. Bölümü seçen kişiler kendini sıfırdan geliştirerek yetkin bir şekilde mezun olabilir. Gastronomi sürekli yenilenen ve gelişen bir dünyadır. Lisans eğitimi dört yıllık olsa bile aslında eğitimin süresi hiç bitmez, yaşam boyu öğrenme devam eder. İşte bu yüzden yetenek kadar mesleğe tutku, merak duygusu da önem taşır.
Aşçılık ile Gastronomi Arasındaki Fark Nedir?
Aşçılık 2 yıllık önlisans, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ise 4 yıllık lisans eğitimidir. Aşçılık eğitiminde öğrenciler yemek yapmayı öğrenirken aslında sektöre çok yönlü bir profesyonel personel kazandırmayı hedefler. Gastronomi ise daha zengin bir eğitim sunar; öğrenciler yemeğin geleneksel ve modern yönünü hem yerel hem küresel çapta kültürle, estetikle, yaratıcılıkla birlikte öğretmeyi hedefler. Gastronomi aynı zamanda öğrencilere işin yönetim kısmını da öğretir, daha yetkin bir kimlikle mezun olmasını, sektörde yer almasını sağlar.
Gastronomi Mezunlarını Bekleyen İş Yaşamı
Gastronomi okurken öğrenilir. Ancak öğrenme hiçbir zaman bitmez. Değişen trendler, farklı kültürler, popüler yaşam, yaratıcılık ve beklentiler sürekli değişir, gastronomi bu değişime ayak uydurur. Dolayısıyla lisans eğitiminde teorik ve pratik öğrenilir, mezuniyet sonrasında kişinin ne durumda olduğu tamamen şahsidir. Öğrenciler mezuniyet sonraki gelişiminden sorumludur. Öğrenciler lisans eğitimi boyunca multidisipliner bir eğitimle yetiştirilir. Yani öğrenci sanatsal bir yemek ya da tatlı çıkarırken bir restoranın yönetimiyle de yetkin bir bilgiye hâkim olabilir. Öte yandan bölümden mezun olanlar için çalışma alanı mutfakla sınırlı değildir. Mezunlar şef, aşçı, yönetici, gıda kontrolcüsü, ürün geliştirme uzmanı, gurme, yemek yazarı gibi birçok sıfatla mesleğe başlayabilirler. Gastronomi her anlamda çok yönlü bir çalışma, öğrenme süreci yaşatır, bir ömür öğrenmenin ve yaratıcılığın sınırlarını genişletir.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!