Blog

Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?

Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor?

Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?
Paylaş
  • 17B
  • 35
  • Kaydet

Sezar Salatasının hikayesi nedir? Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanır?

Salatanın çıkış hikâyesi 1920’li yıllarda Amerika’da yaşanan alkol yasağına kadar gitmektedir. O dönemde parasal sıkıntı yaşamayanlar, alkol yasağını Amerika – Meksika sınırında yer alan Tijuana kentindeki Hotel Casesar’s Palace’ı kullanarak aşmışlardır.

Otelin sahibi ve şefi Caesar Cardini; 4 Temmuz kutlamalarının yapıldığı hafta aşırı yoğunluk yaşamıştır. Yoğunluğa bağlı olarak yaşanan tüketim sonucu kilerdeki malzemelerin bile tükenme noktasına gelmiştir. Bu durum karşısında Caesar Cardini mutfağında kalan son malzemeler ile misafirlerinin yanında bu salatayı yaratmıştır.

Orijinal Sezar Salata

O yıllarda hazırlanan Sezar Salatasında kaşık marulun yaprakları bıçakla doğranmaz, onun yerine salata sosu marulun yapraklarının içine sürülür, üstlerine ekmek kıtırları konulur ve düz bir tabağın içinde marullar yan yana dizilerek servis edilirmiş.

İtalyan ordusu ile I. Dünya Savaşı’na katılan ve asıl mesleği pilotluk olan Alex Cardini; 1926 yılında abisi Caesar’ın Tijuana restoranında çalışmaya başlamış. Caesar’ın ünlü sosu üzerinde varyasyonlar geliştiren Alex’in en önemli hamlesi salatanın sosuna ançuez eklemesi olmuş. Önceleri bu yeni salataya “Pilot Salatası” anlamına gelen “Aviator’s Salad” adını vermiş fakat zaman içinde Alex’in geliştirmiş olduğu mayonezli ve ançuezli sos çok daha fazla tutulduğundan “Sezar Salatası” adı artık bu yeni tarz sosu içeren salataya verilmiş.

Bu içerik Nisan 2005 Arman Kırım Hürriyet Gazetesi ve Aralık 2014 Deniz Ahmet Köse Sabah Gazetesi köşe yazılarından derlenmiştir.

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
Anhinga by OD - Chef de Cuisine

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

16B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

20B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

22B Görüntüleme