Kısık Ateş
Blog

Sıcak Ramazan İçin Soğuk Şerbetler

Ramazan şerbetlerinin tarihini merak edenler burada mı?

Sıcak Ramazan İçin Soğuk Şerbetler
Paylaş
  • 11B
  • 54
  • Kaydet

Ramazan ayı şerbetleri ile meşhur bir aydır. Özellikle yaz aylarına gelen ramazanlarda ise şerbet daha da bir önem kazanır. Genel olarak Osmanlı mutfağında onlarca tarifine rastladığımız şerbetler, bal ya da şekerle tatlandırılan, meyveli, çiçekli ya da baharatlı içeceklerdir.

Osmanlı zamanında Eminönü Yeni Cami'de teravih çıkışında verilen bal şerbeti, bu şerbetlerin en meşhurudur.

IV. Mehmet'in annesi Hatice Sultan'ın kurdurduğu vakfın dağıttığı bu bal şerbeti için tarihi vesikalarda ''Bu caminin 3 kapısından Atina balından yapılan şerbet dağıtılsın. Eğer ramazan yaz aylarına rastlarsa şerbete kar konulsun. Her kapı için her gece 33 okkalık baldan şerbet yapılarak ikişer şerbetçi tarafından dağıtılsın'' cümleleri geçmektedir.

Bal şerbeti, bal ve suyun karıştırılarak daha sonra da soğutulması ile hazırlanan bir şerbettir.

Yine tarihi vesikalarda;

1334 senesinde Aydınoğulları sultanı Mehmet Bey'in sarayında sunulan şerbetin içine kurabiye parçaları atıldığı, Fatih Sultan Mehmet Han için kırmızı ve siyah kuru üzüm ve hindistan cevizinden şerbet yapıldığı, 16. yy.'ın ikinci yarısından sonra Anadolu'da yapılan şerbetlerin Avrupa'da pek meşhur olduğu, 17. yy. ‘da menekşeli, güllü, limonlu şerbetlerin İngiltere ve Fransa'ya ihraç edildiği ve son olarak da aynı yüzyıllarda İtalyanların şerbetten hazırlanan meyveli dondurmalara ''şerbet'' kelimesinden bozma ''sorbetto'' dediği ve şimdilerde bahsi geçen ''sorbe'' kelimesinin kökeninin bu olduğu kayıtlardadır.

Günümüzde Anadolu'da hala bazı illerimizde ramazan şerbetleri yapılmakta ve şerbetçiler tarafından satılmaktadır. Meyan kökü, demir hindi ve kırmızı meyve şerbetleri bunların en güzel örnekleridir.

Sizlere geleneksel bir şerbetin yanı sıra, son yıllarda çok tükettiğimiz içeceklerin alternatif olarak ev yapımı ve daha sağlıklı tariflerini de paylaşmak istiyorum.

Reyhan Şerbeti 

Şeftalili Soğuk Çay 

Meyveli Soda

Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Mutfağın Doğuşu: Göbeklitepe

Göbeklitepe’nin hikayesi.

18B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Osmanlı Saray Mutfağı

Aşçılar, padişah erkanının hoşuna gidebilecek yemekleri üretebilmek için birbirleriyle yarış ederek Türk mutfağının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.

22B Görüntüleme
Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme